Skocz do zawartości

Grupa Rekonstrukcji Westerplatte

Gość wachmistrz

Rekomendowane odpowiedzi

Przy nowoutworzonym Stowarzyszeniu Rekonstrukcji Historycznej Lwy Westerplatte" w Gdańsku będzie powstawać Grupa Rekonstrukcyjna żołnierzy Wojskowej Skladnicy Tranzytowej na Westerplatte. Zainteresowanych zapraszam. Bliższe szczegóły wkrótce na stronie http://www.westerplatte.com.pl. Ewentualnie proszę kierować zapytania na mój mail.

• 2 weeks later...
Na razie Lwy z Westerplatte" zabrały sobie z mojej strony o Lwach z baonu Zośka" krzyż VM V kl, który poznam na końcu świata - bo sam go przez wiele minut pozbawiałem tła" :)
Gdyby Lwy" mnie poprosiły - dabłbym im o odznaczenie" gratis... U nich jest pomniejszone i jakoś pomarszczone... Brrrrrr!

Witam! Zaczne od konca i od waznej sprawy: VM trafil do nas z zupelnie innego zrodla, stad nie zdawalismy sobie sprawy, ze autorem jest kto inny. Jesli mozna teraz, to prosze o zgode na korzystanie z tego gifa. Nie bedzie dla nas problemu jesli bedzie trzeba zdjac VM ze strony.
A propos strony i informacji na niej, to prawdopodobnie uda sie strone uruchomic szybciej, bo za jakies 2 tygodnie, czyli polowa marca najpozniej.
Co do wariantu Sucharskiego" to trudno mowic o wariancie uwspółcześnionym" skoro prawda o dowodzeniu WST w '39 jest zafalszowana od 1945 roku. Na ten temat juz pisalem w Odkrywcy", ale jeszcze wtedy bez najnowszych odkryc, ktore dotycza pozostawionej (jednak) relacji kpt. Slabego, gdzie jednoznzacznie okresla on, ze po 2 wrzesnia dowodzil kpt. Dabrowski (Slaby nie przepadal za Dabrowskim, nie mial wiec powodu dyskredytowac Sucharskiego), no i znalazla sie tasma z nagraniem z lat 80-tych, gdzie por. Pajak, ktorego przedstawiano jako tego, ktory wskazywal na Sucharskiego jako dowodce. Na tasmie tej por. Pajak wyraznie wskazuje, ze dowodzil Dabrowski. To dluzszy temat, polecam moje texty w Odkrywcy (nr 9, 10 i 11/2003).
Co do planow: z Niemcami przy rekonstrukcji natarć nie ma problemu, Niemcy z calej Polski sa zainteresowani :) A jak jest z polskimi ochotnikami" to kazdy chyba wie. Trudniej o poslki mundur, sprzet itd, nie dla kazdego jest wrzesniowy zolnierz jest tak atrakcyjny do rekonstrukcji jak zolnierz SS, czy Wehrmachtu, a juz zwlaszcza z lat 1943-45. W kazdym badz razie jesli przekroczymy 10-tke chetnych, wyekwipowanych i umundurowanych to bedziemy sie bardzo cieszyc. 10 Polakow na 100 Niemcow to bedzie wlasciwy stosunek sil :)

Z tego co wiem na dziś jest w Trójmieście - 2-3 umundurowanych i 3 w trakcie (w tym ja:)).
http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=6&ktory=65820#65820

Zdaje się, że z ludźmi odtwarzającymi Polski Wrzesień nie jest tak źle - sam znam kilka grup odtwarzających armię Września 39 - niech wspomnę o Cytadeli" z Warszawy, VIII Poznański Okręg Wojskowy, 14 Pułk Ułanów Jazłowieckich z Sochaczewa, 62 Dywizjon Pancerny, Strzelcy Konni z Płocka. W tej chwili powstają kolejne grupy - min. w Siedlcach.

Czyli wbrew pozorom nie jest aż tak źle z odtwarzaniem Września 39 w Polsce.

Pozdrawiam
Łoś

Z wrzesniowymi reenactorsami zle nie jest, bo to ze sa w ogole, to juz jest sukces, biorac pod uwage wiele lat posuchy", gdzie w tym czasie formowaly sie kolejne oddzialy SS i Wehrmachtu. Ale tak jak pisalem, na wrzesniowa rekonstrukcje bitwy powinno byc sporo Niemcow :) Biorac pod uwage stosunek sil np. placówka Fort" vs. pluton SS-Wachsturmbann Eimann = 1:10, to wcześniej wspomniana relacja sił 10 Polaków vs 100 Niemców jest jak najbardziej zbliżona do prawdy :) Rejon Fortu" jest w tej chwili brany najbardziej pod uwage jesli chodzi o rekonstrukcje, gdzie indziej nasz kochany" profesor Haupt zdazyl juz lat temu kilkadziesiat zrealizowac swoje artystyczne wizje historii Polski...

O co chodzi z tym Hauptem? Można prosić o rozwinięcie?
Wiem tylko, że w ramach porządkowania terenu którąś placówkę przesunięto (zbudowano od nowa?) o kilkadziesiąt metrów.
pzdr

Wachmistrz,
Problemem nie jest juz w tej chwili zebrać kilkudziesięciu ludzi w polskich mundurach, z wyposażeniem, bronią, etc.
Problemem jest to, że wszyscy chcą to robić w okolicach 1 września, co skądinąd jest zrozumiałe.

A ja już w tej chwili wiem o kilkunastu imprezach orgaznizowanych 1 września dla rekonstruktorów.

Dlatego też tegoroczna Bzura" w Sochaczewie odbywać się będzie dopiero 17-19 września, żeby nie kolidować z innymi imprezami.

Życzę powodzenia , w razie czego pomożemy.

pozdrawiam

Jacek akagi" Haber
Zarząd Stow. Rekon. Hist. Polski Wrzesień"

Termin 1 września jest przyjęty jak najbardziej umownie ze względów wyżej opisanych przez Akagiego. Tak więc może to być termin z pierwszych dni września lub ostatnie dni sierpnia.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych, szczególnie z Trójmiasta do współorganizowania Grupy Rekonstrukcji żołnierzy WST.
Co do Haupta to cóż... Jest to profesor, który zaprojektowane genialny" monument na Westerplatte pod nazwą Pomnik Obrońców Westerplatte zwieńczony postaciami sowieckiego żołnierza i marynarza trzymających wespół pepeszkę. Poza tym p. prof. Haupt dokonał wielu zniszczeń na półwyspie Westerplatte, gdyż jego projekt oprócz usypania kopca uwzględniał również poważne niwelacje terenu. Żeby do pomnika prowadziła piękna aleja rozebrano doszczętnie północne skrzydło koszar, a niewiele brakowało by rozebrano koszary całkowicie, bo jakoś tak stały na drodze zaprojektowanej alei. Na Westerplatte gniją po krzakach zabytkowe obiekty, ale to nieważne dla p. Haupta. Wszelkiego rodzaju pomysły uatrakcyjnienia terenu półwyspu (nasz projekt leży po urzędach od miesięcy) spełzają na niczym, bo Haupt ma całkowite prawa autorskie do projektu zagospodarowania przestrzennego Westerplatte. Tak więc bez jego zgody nie można np. usunąć rabatów kwiatowych.
A oto jego odpowiedź na pomysł umieszczenia zabytków militarnych na Westerplatte (np. armaty z II w.ś. itp, itd, tego jest kilkanaście stron naszych proejktów):
- Westerplatte ma być miejscem symbolem upamiętniającym walkę narodu polskiego, a nie skansenem jarmarkiem. Sztuka jest jak poezja, a skansen to jak tani kryminał. To, że pojawiają się takie pomysły pokazuje jak bardzo zdziczeliśmy. Przez lata niejednokrotnie próbowano ingerować w naszą koncepcję co
mogło doprowadzić do jej wypaczenia. Co za tym idzie, zafałszowania wizji artystycznej. Na szczęście nawet za 100 lat nie będzie można nic na Westerplatte zmienić, bo takie są prawa autorskie".
I tyle p. prof. Haupt.

Byłbym zapomniał dopisać jeszcze jedno ważne zdanie, które padło z ust p. Haupta:
-To co możemy obecnie oglądać na Westerplatte to jest prawdziwa sztuka oparta o skromne środki wyrazu".

Nic dodać nic ująć. Skromne środki wyraz tu granitowy kolos, wielki kopiec (miałem problem przekazać znajomym Amerykanom, kiedy zwiedzali Westerplatte, że tej góry w 1939 roku nie było...) i np. gdzieniegdzie rozrzucone symbolicznie" skorupy pancerza czołgu IS-2...
Dodać do tego jeszcze można siedem zniczy w kolorze ziemniaczanym, które wszystkim się kojarzą z wywietrznikami toalety publicznej, każdy z nich ma symbolizować jeden dzień obrony WST, tyle że nie wiedzieć czemu czyta" się ten przekaz od prawej strony, bo najcięższy dzień, czyli 2 września, jest drugim zniczem od prawej...
Oprócz tego jest jeszcze wielki napis Nigdy więcej wojny", co biorąc pod uwagę nasz udział w wojnie w Iraku pachnie hipokryzją, a w słowie Nigdy" litera D" wygląda tak samo jak O" więc można to czytrać po węgiersku jako NIGOY". Szczegółów można by się czepiać. Byle jakie umocnienia poniemieckie we Francji na Wale, czy jakieś miejsce w Normandii ma taką oprawę, że ktoś nie znający historii mógłby wskazać, że to tam właśnie rozpoczęła się wojna.

To trzeba wystąpić do UM Gdańska o zmianę planu zagospodarowania przestrzennego - i tyle - na starym planie niech sobie prof. Haupt trzyma łapę (i prawa autorskie, majątkowe itd.), nikt mu w to nie będzie ingerował. Na szczęście nai ma ustawy, że raz ustalony plan zagospodarowani nie może być nigdy zmieniony.

Na marginesie - ogrom przeżyć artystycznych związanych z wizja prof. Haupta jakoś mnie ominął, mimo iz bywam tam częśto (w miarę możliwosci). Widać jestem prostak i cham, bo wolałbym jarmarczny skansen", jak na Atlantikwallu i Linii Maginot'a.

Projekt zmian leży w UM od pół roku, ale są ważniejsze" sprawy dla miasta, jak słyszę za każdym razem...

Zapomniałem napisać wcześniej o tak wspaniałych rodzynkach jak dwie skorupy wieży czołgu IS-2 z napisem Westerplatte". To już jest wg. mnie szczyt osiągnięć artystycznych Mr Haupta. Z jednej ze skorup ieznani sprawcy" już odkręcili litery, co jest i tak niczym w porównaniu z wywiezieniem pewnej nocy w sezonie ciężkich, żeliwnych zniczy spod pomnika. A propos tzw. pomnika obrońców Westerplatte, który z nimi samymi ma niewiele wspólnego to jest na nim taki napis Poczta Gdańska". W zamyśle Mr prof. Haupta chodziło mu zapewne o obronę Poczty Polskiej w Gdańsku, bo tak się akurat składa, że Poczta Gdańska była pocztą niemiecką. Mamy więc i pomnik na chwałę sowieckiego marynarza i żołnierza z pepeszką oraz na chwałę ciężkiej pracy listonoszy III Rzeszy.
W zapomnieniu jest stanowisko armaty 75mm, placówka Wał, Fort, pl. sierż. Deika (to tam jest jedna ze skorup wieży IS-2). Są zachowane plany stacji kolejowej Westerplatte, można się kiedyś skusić o jej odbudowę.
Powszechnie pisze się o tym, że jedyny w pełni zachowany obiekt na Westerplatte to Wartownia Nr 1. No cóż, nie do końca to zgodne z prawdą, bo na terenie Straży Granicznej na Westerplatte jest budynek Elektrowni, który stoi od lat zapuszczony. A z racji tego, że jest tuż przy płocie można by się pokusić o zrobienie w nim pawilonu muzealnego. Projekt ten został zgłoszony i w UM i u Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Sądząc jednak co Konserwator wyczynia z zabytakmi w Trójmieście to liche szanse. Jak na razie wyraził zgodę na przebudowę (!) obiektu, przez co mieni on swój historyczny charakter. A rzecz w tym, że SG chce zamaskować" obiekt przed licznymi gośćmi odwiedzającymi ta jednostka.

I mało kto o tym wie, ale istnieje nadal Wartownia Nr 4, o której pisze się, że nie istnieje! No cóż, byłem w niej, mam jej zdjęcia, zachowana w dobrym stanie, choć po wojnie uległa lekkiej przebudowie na magazyn nr 26. Teraz chula po niej wiatr, szyb w oknach nie ma, drzwi też. Żal dupę ściska jak się to ogląda :/
A czuć w niej powiew historii, w strzelnicach jeszcze pachnie prochem... :)

Rzuciliśmy projekt i hasło, aby ją doprowadzić do historycznego stanu, może coś się będzie działo, bo trochę pism poszło do właściwych osób. Ale skoro odzewu brak od miesięcy to zacznie się dziać od końca, czyli wpierw pójdą artykuły w lokalnej prasie, czemu nikt nic nie zrobił w tej sprawie do tej pory. Potem m o ż e coś się zacznie naprawdę dziać, bo tak to się w Polsce zazwyczaj odbywa niestety. No chyba, że ktoś przysmaruje w kopertach kilku osobom :)

• 1 year later...
Panie Wachmistrzu !

Wszyscy odwiedzający i zainteresowani wiedzą, że wartownia nr 4 istnieje i jest własnością Straży Granicznej! I o co kopie kruszyć! To teren MSWiA ! Fakt - zaniedbany i zapomniany - głową muru Pan nie przebije ! SG chyba nie oddałaby tego terenu - choćby ze względów ideologicznych !

Szanuję Pana działania, ale i Pan, i Stowarzyszenie podjęliście walkę jak Don Kichot" - życzę powodzenia !

Tomek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie