Skocz do zawartości

Ruch Autonomii Śląska w liczbach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Kol.metropolitan" poniosły chyba emocje :0)
Z takim emocjami Kol.metropolitan" to do lamusa historii a nie na fora czy polityczne parkiety :0)
Zalecam ćwiczyć, ćwiczyć i raz jeszcze ćwiczyć język iałych" ludzi i będzie OK !
PS.
Sygnalizuje że już rusza CENTRUM WYPĘDZONYCH w Berlinie (budowa) i na 90% zostanie przywrócony w poczet orderów, odznaczeń itd. mający piękną kartę historii Eisernes Kreuz :0)
I pozostanie tylko wzniesienie pomników ku czci Reichswehry Grenzschutzu, Freikorpsu O/S, Wehrmachtowi, Freikorpsu Ebbinghaus oraz obrońców z roku 1945 itd. Kol. metropolitan"
i jeszcze granica międzypaństwowa między niemieckim Bytomiem
a polskimi Łagiewnikami czy Chorzowem :0)
  • Odpowiedzi 153
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Polityczne parkiety? Chyba pomylił ci się praktiker z salonem. Poza tym wypowiedź nie na temat, a o krzyżu żelaznym mógłbyś się wiele nauczyć. Po I w.ś. mój przodek otrzymał to wyróżnienie i jest to dla mnie powód do dumy. Poza tym nie rozumiem dlaczego tematyka związana z ustrojem administracyjnym przywołuje problematykę wypędzonych etc. Jakieś fobie?
Do forumowicza martian- nie musiałeś użyć tego określenia w sensie dosłownym, było i tak czytelne w twojej wypowiedzi co sprawia, że nie powinieneś uważać własnego postu za bardziej wysmakowany niż mój.
Napisano
Przepraszam bardzo!
To JA uzylem wyrazenia 'holota w Warszawie':-)
kazdy chyba wie ze chodzi mi o tzw.rzadzacych, a nie mieszkancow miasta jako takich.
I TO JEST HOLOTA!
Kazdy kto bierze cudze wbrew woli wlasciciela jest zlodziejem, holota.
A oni KRADNA moje pieniadze i sa holota.
Nie mowcie panowie ze tak musi byc, wcale nie.
Ja nie mam nic do Slazakow ani Gorali.Po prostu mnie wcale nie intereuja takie sprawy.
Chce tylko zyc spokojnie i zeby nikt mnie nie kopal w dupe ani nie okradal
Pozdrawiam i zycze przyjemnej wymiany inwektyw:-)
Napisano
Jeśli komuś doskwiera, że Państwo „kradnie” to niech nie płaci na ZUS tylko do skarpety, albo prosić swoje dzieci o przechowanie na stare lata, podatki płacić w Lichtensteinie lub innym raju podatkowym, ostatecznie polecam wyprowadzić się tam, gdzie nie kradną. A najlepiej zagłosować na kolegę Longwood’a w najbliższych wyborach, a on już zrobi porządek z tą hołotą i bezprawiem panującym w Warszawie. Pozdrawiam
Napisano
1.zusu nie placic sie nie da bo jest kradziony automatycznie
2.porzadku nie zrobie ani ja ani nikt inny dopoki wiekszosc ludzi bedzie miec takie podejscie jak kolega Przelaj-Jak sie komus nie podoba to niech w******a
3.nie mam ochoty sie wyprowadzac, chce miec normalnie u siebie
4.To bedzie cios dla wszystkich:nie bede kandydowal:-)))
Napisano
A ja mam nieodparte wrażenie, że ktoś na forum nie rozumie słowa autonomia. Z żarliwościa neofity wciąż powtarza podobne frazy, miotając się pomiędzy Eriką Steinbach i moimi ulubieńcami Aleksandrem Zawadzkim i Bolesławem Bierutem.
Napisano
Kolego u311, najpierw sięgnij po jakąś książkę i dowiedz się co to jest autonomia, bo ewidentnie nie znasz znaczenia tego pojęcia. Poza tym proszę o uzasadnienie dlaczego uważasz wniosek o zmianę nazwy z alei Armii Ludowej w Żorach na aleję Augustyna Weltzla za fanaberię. Ksiądz Augustyn Weltzel to najbardziej zasłużona dla historiografii Górnego Śląska postać, a jego dzieła są jednymi z najwartościowszych współcześnie źródeł historycznych.
Korfantego to nieźle poprzewracali w twierdzy brzeskiej, zresztą schyłek jego życia najlepiej świadczy o wdzięczności" jaką go obdarzono za zasługi.
Napisano
Witam!
Co do autonomi to miałem okazje pouczyś się, zaliczając jako przedmiot na podyplomówce na UŚl. w Katowicach. Wiedze do egzaminu czerpałem, nabierałem i uzupełniałem :0) z opracowań prof. Józefa Ciągwy - wybitny specjalista tego okresu w historii Górnego Śląska.
A co do Śp. Księdza Augustyna Weltzela nie znalazłem nic, dosłownie nic :0(
W książce zapewne Kol.metropoltan" znanej aut.:Józefa Piernikarczyka KSIĘGA PAMIĄTKOWA GÓRNEGO ŚLĄSKA" Katowice 1923. W tym bardo dobrym opracowaniu ujęto osoby które wybitnie zasłużyły się dla polskości na Górnym Śląsku: Lompa, KS. Bończyk, Ks. Damroth , Miarka, Ligoń, Korfantego itd. A o osobie Ks.Weltzela nie wspomniano nawet jednym zdaniem :0(
A teraz o wojakach z AL :0)
To żołnierze PPP którzy u boku AK przykład Powstanie Warszawskie z bronią w ręku bili się o Polskę.
AL-wcy swą drogę do wolności odmierzali drewnianymi krzyżami - warszawskie Powązki oraz Krzyżami Virtuti Militari i Krzyżami Walecznych, które im za waleczność ndawało również AK. przykład - por. Gustaw" Edwin Rozłubirski został odznaczony Virtuti Militari przez gen. Bora"- Komorowskiego.
Co do historyków IPN nie wypowiadam się -/
Napisano
Kol.metropolitan" czytaj uważnie, tak będzie lepiej:0)
Czytam Twój pościk i nie mogę uwierzyć, Polak który kpi z historii własnego narodu, no cóż i tak widać być musi.....
Napisano
Po pierwsze moja tożsamość nie jest polska, deklarowałem narodowość śląską. Po drugie- ani przez chwilę z nikogo nie pokpiwałem, natomiast ty powinieneś się wstydzić zestawienia AL obok AK, zestawienia oprawców i ofiar. Może tego dokonać tylko osoba o dość luźnej wiedzy historycznej.
Już nie piszesz o prof. Ciągwie? Straciłeś rezon? Następnym razem powołując się na zacne nazwiska miej jakieś pojęcie o osobach je noszących.
Napisano
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE
Kiedy Wielka Noc nastanie, życzę Wam na Zmartwychwstanie dużo szczęścia i radości, która niechaj zawsze w Waszym sercu gości i niechaj wszystkie żale zagłuszy ! ! !
Życzy forowiczom, tym co za i tym co za przeciw, niezależnie
od narodowości, koloru skóry i spojrzenia na historię Górnego Ślaska i Europy ! ! !
U - 311
Napisano
U-311 też Ci życzę zdrowia i spełnienia marzeń.
Np powrót do niemieckiej macierzy prastarych niemieckich miast jak Katmandu, Irkuck, Bombaju , Moskwy, Pekinu, Waszyngtonu , Londynu etc, etc tymczasowo administrowanych przez inne państwa:)))
Napisano
Proponuję dokształt w postaci lektury doktoratu poświęconego narodowości śląskiej, do ściągnięcia tu: http://rapidshare.de/files/38744113/drrrr_all.doc.html
Co do podanych pozycji książkowych, to śmiech na sali, bez czytania można się domyślić tamtejkszych tez (rok wydania), podobnie jak łatwo domyślić się treści wielu książek wydanych w PRL'u z dziedziny np. politologii.
Wesołych Świąt
Napisano
Choć nie liczę na to, że u311 zdobędzie się na ten wysiłek intelektualny i cokolwiek przeczyta, skoro bezkrytycznie robi bohaterów z członków Armii Ludowej, kuźni kadr komunistycznej bezpieki i milicji obywatelskiej. Żal i boleść.
Napisano
Wybory do senatu 2001

Okręg wyborczy nr 30 z siedzibą w Katowicach
W okręgu wybierano 3 senatorów, spośród 9 kandydatów.
Uprawnionych do głosowania było 830.025 osób.
Wydano kart do głosowania 372.675
Frekwencja wyborcza wyniosła 44,90%.
Liczba kart ważnych z głosami nieważnymi wyniosła 10.774, co stanowi 2,90% ogólnej liczby kart ważnych.
Liczba kart ważnych z głosami ważnymi wyniosła 361.145, co stanowi 97,10% ogólnej liczby kart ważnych.

Kandydaci uzyskali następującą liczbę głosów ważnych:

1. Bogacki Jerzy 75.429
zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców Autonomia dla Ziemi Górnośląskiej"

2. Doktorowicz Krystyna 135.099
zgłoszona przez Koalicyjny Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy

3. Grabowska Genowefa 127.643
zgłoszona przez Koalicyjny Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy

4. Kutz Kazimierz Julian 145.390
zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców - Blok Senat 2001

5. Podsiadło Jerzy 107.981
zgłoszony przez Koalicyjny Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy

6. Szpyrka Grzegorz Adam 84.599

7. Świtoń Kazimierz Antoni 38.993
zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców Ruch Obywateli Krzywdzonych przez Władzę"

8. Winkler Wilibald Emanuel 117.803

9. Żelazny Zbigniew 26.367
zgłoszony przez Komitet Wyborczy Konserwatywno-Liberalnej Partii Unia Polityki Realnej
Napisano
Wybory do senatu 2007

1.Krystyna Bochenek Platforma Obywatelska RP 255 792
2. Antoni Piechniczek Platforma Obywatelska RP 207 243
3. Bronisław Korfanty Prawo i Sprawiedliwość 129 984
4. Alojzy Lysko Platforma Obywatelska RP 123 302
5. Henryk Śliwiński Prawo i Sprawiedliwość 115 564
6. Krystyna Doktorowicz Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP 87 496
7. Jerzy Bogacki KWW Autonomia dla Ziemi Górnośląskiej" 52 565
8. Monika Paca Zieloni 2004 21 336
9. Adam Słomka KPN-OP 20 020
10. Jerzy Drynda Przymierze dla Polski 12 407

Jak widzimy Ślązacy są kandydatami różnych partii, Bogacki... wygrał 7 miejsce" i tradycyjnie senatorem nie został...
Napisano
wiecie co...taki gowniany temat, a budzi emocje jak kryzys kubanski:-)
wezcie ludzie szpadle, idzcie kopac na dwor bo od komputera sie oczki psuja:-:))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie