U311 Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 Witam!Kol.metropolitan" poniosły chyba emocje :0)Z takim emocjami Kol.metropolitan" to do lamusa historii a nie na fora czy polityczne parkiety :0)Zalecam ćwiczyć, ćwiczyć i raz jeszcze ćwiczyć język iałych" ludzi i będzie OK !PS. Sygnalizuje że już rusza CENTRUM WYPĘDZONYCH w Berlinie (budowa) i na 90% zostanie przywrócony w poczet orderów, odznaczeń itd. mający piękną kartę historii Eisernes Kreuz :0)I pozostanie tylko wzniesienie pomników ku czci Reichswehry Grenzschutzu, Freikorpsu O/S, Wehrmachtowi, Freikorpsu Ebbinghaus oraz obrońców z roku 1945 itd. Kol. metropolitan"i jeszcze granica międzypaństwowa między niemieckim Bytomiem a polskimi Łagiewnikami czy Chorzowem :0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 U311, małe pytanie czy ciebie to cieszy....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 I to wszystko stanie się za przyczyną Ruchu Autonomii Śląska? I zapewne RAŚ będzie przyznawać taką lokalną wersję EK mit brillanten und preservativen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metropolitan Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 Polityczne parkiety? Chyba pomylił ci się praktiker z salonem. Poza tym wypowiedź nie na temat, a o krzyżu żelaznym mógłbyś się wiele nauczyć. Po I w.ś. mój przodek otrzymał to wyróżnienie i jest to dla mnie powód do dumy. Poza tym nie rozumiem dlaczego tematyka związana z ustrojem administracyjnym przywołuje problematykę wypędzonych etc. Jakieś fobie?Do forumowicza martian- nie musiałeś użyć tego określenia w sensie dosłownym, było i tak czytelne w twojej wypowiedzi co sprawia, że nie powinieneś uważać własnego postu za bardziej wysmakowany niż mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 Przepraszam bardzo!To JA uzylem wyrazenia 'holota w Warszawie':-)kazdy chyba wie ze chodzi mi o tzw.rzadzacych, a nie mieszkancow miasta jako takich.I TO JEST HOLOTA!Kazdy kto bierze cudze wbrew woli wlasciciela jest zlodziejem, holota.A oni KRADNA moje pieniadze i sa holota.Nie mowcie panowie ze tak musi byc, wcale nie.Ja nie mam nic do Slazakow ani Gorali.Po prostu mnie wcale nie intereuja takie sprawy.Chce tylko zyc spokojnie i zeby nikt mnie nie kopal w dupe ani nie okradalPozdrawiam i zycze przyjemnej wymiany inwektyw:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 a ja nie zycze milej wymiany inwektyw !! Radze sie zastanowic i to bardzo przed napisaniem nastepnych postow - zero tolerancji dla chamstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przełaj Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 Jeśli komuś doskwiera, że Państwo „kradnie” to niech nie płaci na ZUS tylko do skarpety, albo prosić swoje dzieci o przechowanie na stare lata, podatki płacić w Lichtensteinie lub innym raju podatkowym, ostatecznie polecam wyprowadzić się tam, gdzie nie kradną. A najlepiej zagłosować na kolegę Longwood’a w najbliższych wyborach, a on już zrobi porządek z tą hołotą i bezprawiem panującym w Warszawie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 20 Marzec 2008 Share Napisano 20 Marzec 2008 1.zusu nie placic sie nie da bo jest kradziony automatycznie2.porzadku nie zrobie ani ja ani nikt inny dopoki wiekszosc ludzi bedzie miec takie podejscie jak kolega Przelaj-Jak sie komus nie podoba to niech w******a3.nie mam ochoty sie wyprowadzac, chce miec normalnie u siebie4.To bedzie cios dla wszystkich:nie bede kandydowal:-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 u311 miasteczka???Chyba miasta na prawach powiatu - taka mala osobista dygresja :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 A ja mam nieodparte wrażenie, że ktoś na forum nie rozumie słowa autonomia. Z żarliwościa neofity wciąż powtarza podobne frazy, miotając się pomiędzy Eriką Steinbach i moimi ulubieńcami Aleksandrem Zawadzkim i Bolesławem Bierutem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Korfanty już dawno przewraca się w grobie, tylko z innych powodów. W wyborach do Sejmu Śląskiego tworzył wspólną koalicję z mniejszościa niemiecką. A co takiego skłoniło go, do tak nieoczekiwanych kroków, to juz inna historia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metropolitan Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Kolego u311, najpierw sięgnij po jakąś książkę i dowiedz się co to jest autonomia, bo ewidentnie nie znasz znaczenia tego pojęcia. Poza tym proszę o uzasadnienie dlaczego uważasz wniosek o zmianę nazwy z alei Armii Ludowej w Żorach na aleję Augustyna Weltzla za fanaberię. Ksiądz Augustyn Weltzel to najbardziej zasłużona dla historiografii Górnego Śląska postać, a jego dzieła są jednymi z najwartościowszych współcześnie źródeł historycznych.Korfantego to nieźle poprzewracali w twierdzy brzeskiej, zresztą schyłek jego życia najlepiej świadczy o wdzięczności" jaką go obdarzono za zasługi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Witam!Co do autonomi to miałem okazje pouczyś się, zaliczając jako przedmiot na podyplomówce na UŚl. w Katowicach. Wiedze do egzaminu czerpałem, nabierałem i uzupełniałem :0) z opracowań prof. Józefa Ciągwy - wybitny specjalista tego okresu w historii Górnego Śląska.A co do Śp. Księdza Augustyna Weltzela nie znalazłem nic, dosłownie nic :0( W książce zapewne Kol.metropoltan" znanej aut.:Józefa Piernikarczyka KSIĘGA PAMIĄTKOWA GÓRNEGO ŚLĄSKA" Katowice 1923. W tym bardo dobrym opracowaniu ujęto osoby które wybitnie zasłużyły się dla polskości na Górnym Śląsku: Lompa, KS. Bończyk, Ks. Damroth , Miarka, Ligoń, Korfantego itd. A o osobie Ks.Weltzela nie wspomniano nawet jednym zdaniem :0(A teraz o wojakach z AL :0)To żołnierze PPP którzy u boku AK przykład Powstanie Warszawskie z bronią w ręku bili się o Polskę. AL-wcy swą drogę do wolności odmierzali drewnianymi krzyżami - warszawskie Powązki oraz Krzyżami Virtuti Militari i Krzyżami Walecznych, które im za waleczność ndawało również AK. przykład - por. Gustaw" Edwin Rozłubirski został odznaczony Virtuti Militari przez gen. Bora"- Komorowskiego.Co do historyków IPN nie wypowiadam się -/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Kol.metropolitan" czytaj uważnie, tak będzie lepiej:0)Czytam Twój pościk i nie mogę uwierzyć, Polak który kpi z historii własnego narodu, no cóż i tak widać być musi..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 U311Zabawne jest to odwracanie kota ogonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metropolitan Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 Po pierwsze moja tożsamość nie jest polska, deklarowałem narodowość śląską. Po drugie- ani przez chwilę z nikogo nie pokpiwałem, natomiast ty powinieneś się wstydzić zestawienia AL obok AK, zestawienia oprawców i ofiar. Może tego dokonać tylko osoba o dość luźnej wiedzy historycznej.Już nie piszesz o prof. Ciągwie? Straciłeś rezon? Następnym razem powołując się na zacne nazwiska miej jakieś pojęcie o osobach je noszących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U311 Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNEKiedy Wielka Noc nastanie, życzę Wam na Zmartwychwstanie dużo szczęścia i radości, która niechaj zawsze w Waszym sercu gości i niechaj wszystkie żale zagłuszy ! ! !Życzy forowiczom, tym co za i tym co za przeciw, niezależnie od narodowości, koloru skóry i spojrzenia na historię Górnego Ślaska i Europy ! ! ! U - 311 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 U-311 też Ci życzę zdrowia i spełnienia marzeń.Np powrót do niemieckiej macierzy prastarych niemieckich miast jak Katmandu, Irkuck, Bombaju , Moskwy, Pekinu, Waszyngtonu , Londynu etc, etc tymczasowo administrowanych przez inne państwa:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 Wszystkiego najlepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metropolitan Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 Proponuję dokształt w postaci lektury doktoratu poświęconego narodowości śląskiej, do ściągnięcia tu: http://rapidshare.de/files/38744113/drrrr_all.doc.htmlCo do podanych pozycji książkowych, to śmiech na sali, bez czytania można się domyślić tamtejkszych tez (rok wydania), podobnie jak łatwo domyślić się treści wielu książek wydanych w PRL'u z dziedziny np. politologii.Wesołych Świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metropolitan Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 Choć nie liczę na to, że u311 zdobędzie się na ten wysiłek intelektualny i cokolwiek przeczyta, skoro bezkrytycznie robi bohaterów z członków Armii Ludowej, kuźni kadr komunistycznej bezpieki i milicji obywatelskiej. Żal i boleść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 22 Marzec 2008 Autor Share Napisano 22 Marzec 2008 Wybory do senatu 2001Okręg wyborczy nr 30 z siedzibą w KatowicachW okręgu wybierano 3 senatorów, spośród 9 kandydatów.Uprawnionych do głosowania było 830.025 osób.Wydano kart do głosowania 372.675Frekwencja wyborcza wyniosła 44,90%.Liczba kart ważnych z głosami nieważnymi wyniosła 10.774, co stanowi 2,90% ogólnej liczby kart ważnych.Liczba kart ważnych z głosami ważnymi wyniosła 361.145, co stanowi 97,10% ogólnej liczby kart ważnych.Kandydaci uzyskali następującą liczbę głosów ważnych:1. Bogacki Jerzy 75.429zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców Autonomia dla Ziemi Górnośląskiej"2. Doktorowicz Krystyna 135.099zgłoszona przez Koalicyjny Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy3. Grabowska Genowefa 127.643zgłoszona przez Koalicyjny Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy4. Kutz Kazimierz Julian 145.390zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców - Blok Senat 20015. Podsiadło Jerzy 107.981zgłoszony przez Koalicyjny Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej - Unia Pracy6. Szpyrka Grzegorz Adam 84.599zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców - Blok Senat 20017. Świtoń Kazimierz Antoni 38.993zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców Ruch Obywateli Krzywdzonych przez Władzę"8. Winkler Wilibald Emanuel 117.803zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców - Blok Senat 20019. Żelazny Zbigniew 26.367zgłoszony przez Komitet Wyborczy Konserwatywno-Liberalnej Partii Unia Polityki Realnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 22 Marzec 2008 Autor Share Napisano 22 Marzec 2008 Wybory do senatu 20071.Krystyna Bochenek Platforma Obywatelska RP 255 792 2. Antoni Piechniczek Platforma Obywatelska RP 207 243 3. Bronisław Korfanty Prawo i Sprawiedliwość 129 984 4. Alojzy Lysko Platforma Obywatelska RP 123 302 5. Henryk Śliwiński Prawo i Sprawiedliwość 115 564 6. Krystyna Doktorowicz Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP 87 496 7. Jerzy Bogacki KWW Autonomia dla Ziemi Górnośląskiej" 52 565 8. Monika Paca Zieloni 2004 21 336 9. Adam Słomka KPN-OP 20 020 10. Jerzy Drynda Przymierze dla Polski 12 407Jak widzimy Ślązacy są kandydatami różnych partii, Bogacki... wygrał 7 miejsce" i tradycyjnie senatorem nie został... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
longwood Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 wiecie co...taki gowniany temat, a budzi emocje jak kryzys kubanski:-)wezcie ludzie szpadle, idzcie kopac na dwor bo od komputera sie oczki psuja:-:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 22 Marzec 2008 Share Napisano 22 Marzec 2008 ueeeePanowie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.