mjut Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 pociski DUM-DUM...ale polewka! gdybym nie wiedział, że czytelnicy Odkrywcy to inteligentni ludzie, pomyślałbym, że na forum jakiś niezbyt rozgarnięty pacjent się pojawił;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beero Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 Grzegorz42 kwadraciki" nie zawsze , czasami obaczki", chyba bardziej ruskieZDROW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 3 Marzec 2008 Share Napisano 3 Marzec 2008 Nie tylko Mosiny, całe ładowniki Mannlicherów z łuskami z niezbitymi spłonkami znajduje się często, naadzwyczaj często, podobnie z Mosinami, przy nadmiarze amunicji jaką w czasie I wojny posiadali i Rosjanie i Austriacy, można było nią rozpalać ogniska, bawić się itp. Nie zrobilibyście tak, gdyby ognisko za fiksa wam się nie chciało rozpalić a amunicji było pod dostatkiem a w skostniałe członki mroźno? :) Innego wytłuamaczenia nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 Ale macie problemy... Jak już zauważył Igl dzieciaki po wojnie bawiły się amunicją. Może i żołnierze posługiwali się amunicją do rozpalania ogniska ale przede wszystkim majdrowały w niej dzieciaki. Mój ojciec czy ja sam będąc dzieckiem rozcaliliśmy setki a może i tysiące takich jak to nazywaliśmy kulek"- bo chodziło się do lasu a kulki".Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 Do mjuta - pociski myśliwskie właśnie są tak zbudowane że nie są pełno płaszczowe i robią przez to o wiele większe spustoszenie , a tył kuli od mosina nie ma płaszcza, i dlatego po wsadzeniu odwrotnie wygląda jak dum dum. http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Dum-dum.jpgtu masz fotkę jak wyglądają takie pociski Nie wiem czy wiesz (pewno nie ;) ale pociski do mosina wz.1891 produkowane do roku 1908 miały półokrągłe zakończenie. (tępołukowe)Gdy wsadzi się je odwrotnie tu przypominają dum dum.Poczytaj najpierw zanim coś napiszesz.A jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nie pisz ;) , a jak koniecznie chcesz się wygadać idź do psychiatry :)pozdrOtomekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 Sproboj wystrzelic pocisk wlozony reka (nie zacisniety w lusce)i jeszcze odwrotnie. Juz takie teorie niektorzy wymyslaja, ze plakac sie chce - i ze smiechu i z zalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 Na pocieszenie Wam powiem, ze strzelali nimi zeby nie bylo slychac z ......rurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 wiadomo że to żadne dum dum bo czegoś takie wystrzelić się nie da, ale jak znalazłem parę takich z odwrotnie wsadzonymi kulami to zanim wyjąłem kule przypominały dum dumpozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 poza tym nie twierdzę że to były tego typu naboje a jedynie ptak wyglądały na pierwszy rzut oka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 *tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 Ach żeby to raz i definitywnie zakończyć, ŻADNE DUM DUM :) , tylko tak wyglądały gdy wygrzebywałem z piasku (skojarzenie takie) , a co do racjonalnych podejrzeń to że żołnierz potrzebował prochu do rozpalenia ogniska ( co na początku wątku napisałem) a dum dum to tylko skojarzenie a nie jakaś hipoteza że tak było naprawde cytuję swoją pierwszą wypowiedź ajpierw myślałem że to jakieś dum dum,ale jak obruszałem kule to się okazało że prochu nie ma w środku. Łuski były dość głęboko i wydaje mi się że proch był potrzebny soldatom np do rozpalenia ogniska."Koniec kropka dum dum to było tyllko skojarzenie"Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 5 Marzec 2008 Share Napisano 5 Marzec 2008 Tomekk:1.Nie wiem czy wiesz (pewno nie ;) ale pociski do mosina wz.1891 produkowane do roku 1908 miały półokrągłe zakończenie. (tępołukowe)"-zapewniam, że wiem, a ty nie masz podstaw, żeby niewiedzę mi zarzucać2.A jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nie pisz ;) , a jak koniecznie chcesz się wygadać idź do psychiatry :)"- jeśli to co napisałem w poprzednim poście było głupsze od pytania w stylu : Czy Rosjanie rzucali się pociskami; lub przemyśleń, czy nie jest to aby amunicja dum-dum", to faktycznie powinienem udać się do psychiatry, ale nie Tobie drogi Kolego to oceniać! Poza tym dnia 01.03.2008 w tym temacie się wypowiedziałem. Pozdrawiam i życzę więcej ogłady.von mjutCulm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 6 Marzec 2008 Share Napisano 6 Marzec 2008 Często prochu amunicyjnego zolnieże wykorzystywali do wzniecania ognia. Szczegolnie w I WŚ bylo to na szeroka skale praktykowane. Żolnierze siedzieli w okopach miesiącami, a zimą nie łatwo było o suchy chrust... Stąd przy znajdowanych prze ze mnie łuskach wokół okopów i ziemianek występuje charakterystyczne odgięcie łuski, co wskazuje na wyłamanie czubka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pipi i piter Napisano 10 Marzec 2008 Share Napisano 10 Marzec 2008 ja spotkałem się z takim zjawiskiem że spłonka ie zbita" a przód zatkany patykiem".Aż jednego razu wyciągnołem drewienko i o dziwo w srodku wata i coś na kształt kaszy mannej i się spaliło .Tak w małzerkacha a i trafiałem podobne francuzy kształt podobny do mosinka tylko krutsza i bardziej stożkowa z drewnianym czubkiem .Była to amunicja ćwiczebnai znajdowana koło dawnej niemieckiej szkoły wojskowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradiigor Napisano 15 Marzec 2008 Share Napisano 15 Marzec 2008 Ogień i nuda oraz swobodna twórczość.Co można zrobić z łuski?Widzałem oprawki na ołówki pędzelki-z większych kielonki.A ćwiczebny,miotający itp musi w fatalnym miejscu leżec żeby nie zachował się choć fragment nie-metalowego pocisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradiigor Napisano 15 Marzec 2008 Share Napisano 15 Marzec 2008 Njlepsze-zaplniczki.Tylko jak oni to robili w warunkach polowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkoronowo Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 ja natrafiam na ammo pogiete szpadlem, tasmy z przypadkowymi nabojami np. w jednej mauser,stug i mg-42 i malo tego wlozone odwrotnie.to efekt ludzi sprzatajacych pobojowiska, najczesciej chodzili z wiadrami po lesie i pakowali tam co lezalo,przy przerwie na fajke ''bawili sie'' tym, wyjmowali pociski i usypywali sciezki z prochu,pracowali tam na godziny i nie bardzo chcialo im sie ciagle biegac po lasach i szukac.wiem to od goscia ,ktory uczestniczyl w ''sparzataniu lasu'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 kurde, jestem ciekaw jak wygląda taśma z powkładanymi nabojami od emgola, mausera i Stuga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 21 Marzec 2008 Share Napisano 21 Marzec 2008 mjut trochę wyobraźni chodzi przecież o STG a naboje to 7,92 mm Kurz Patronne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 23 Marzec 2008 Share Napisano 23 Marzec 2008 no.. ale mauser i mg-42 klepaly na te same pestki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 24 Marzec 2008 Share Napisano 24 Marzec 2008 różniły się ładunkiem prochowym :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.