Skocz do zawartości
  • 0

nadajnik ?

pono0

Pytanie

Napisano

witam
prosze o identyfikacje tego urządzenia z jakiego okresu pochodzi do czego służyło i ile może być warte
pozdrawiam

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak byś pokazał co jest w środku pudełka to może by się coś wymyśliło. Raczej nie wygląda to na urządzenie radiowe.
Może jakiś prostownik do ładownia akumulatorów, ale to tylko daleko idące przypuszczenia.
Napisano
cześć a nie jest to urządzenie do nauki nadawania morsem? pod te zaciski można podłączyć drugie urządzenie w innym pomieszczeniu a żarówka pozwala odczytać co jest nadawane.pozd.marek
Napisano
No prostownik raczej odpada, spodziewałem się tam jakiegoś transformatora. A co jest w szufladce?

A co się dzieje jak podłączysz toto do kontaktu?

Czy aby całe urządzenie jest z epoki?
Bo ta żarówka i przewód zasilający jakoś mi do reszty nie pasują? Może ktoś zrobił sobie taką nietypową lampę z jakieś starszego urządzenia?
Napisano
Zapomnijcie o morsie, to były urządzenia mechaniczno-elektryczne (drukujące albo stukawki-akustyczne), nikt nie uczył się alfabetu morsa na żarówce (może poza uczniami Adama Słodowego i harcerzami), do tego stosowano dość chrakterystyczne klucze nadawcze - czego tu nie widzę, a odbioru uczono na słuch".

Na tabliczce jest dość chrakterystyczny znaczek krzyża w okręgu. Myślę że on jest kluczem do zastosowania urządzenia. Podobny jest nad tym urządzeniu z aukcji.
Podejrzewam że to jest takie samo urządzenie - podobne pojawiają się co jakiś czas na aukcjach. Schowki pewnie służyły do przechowywania tych rurek wyładowczych i przewodu z generatorem wysokiego napięcia.
Napisano

witam
prosze o identyfikacje tego urządzenia z jakiego okresu pochodzi do czego służyło i ile może być warte
pozdrawiam

Napisano
żarówka i kabel zasilania są dodane później szufladka jest pusta prawdopodobnie pierwotnie znajdował sie w niej oryginalny kabel po włączeniu do prądu żarówka sie świeci a po naduszeniu tej blaszki na tych zwojach zaczyna mrugać z częstotliwością nacisków
Napisano
Mi to wygląda na (pseudo)medyczne czy też kosmetyczne urządzenie z generatorem wysokiego napięcia, jakich trochę było produkowanych przed II wojną.
Coś w tym stylu:
http://www.allegro.pl/item301917692_1915_25_kosmetyczka_tesla_220v_walter_wyss_bcm.html

Oczywiście dalej uważam że ktoś z tego zrobił po prostu nietypową lampkę.
Napisano
lampka raczej odpada ta porcelanowa obsada żarówki wygląda jak zamontowana oryginalnie i wchodzą do niej stare kable w szmacianej otulinie ale dziwne są te zwoje z blaszką podobne do tych montowanych w nadajnikach morsa i jeszcze ta dźwignia jakby do ustawiania skoku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie