pono0 Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 witamprosze o identyfikacje tego urządzenia z jakiego okresu pochodzi do czego służyło i ile może być wartepozdrawiam
fiku Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 Jak byś pokazał co jest w środku pudełka to może by się coś wymyśliło. Raczej nie wygląda to na urządzenie radiowe.Może jakiś prostownik do ładownia akumulatorów, ale to tylko daleko idące przypuszczenia.
pono0 Napisano 29 Styczeń 2008 Autor Napisano 29 Styczeń 2008 te trzy bolce przy ktorych jest cyferka 1" są do podłanczania kabli
pono0 Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 a nie jest to czasem urządzenie d nadawania morsem
oskar-markiewicz Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 A moze to jakis wynalazek Boleslawa Drobnera ;)
explosiv Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Nie będe ściemniał to jest stary ściemniacz żarówki.
honker Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 cześć a nie jest to urządzenie do nauki nadawania morsem? pod te zaciski można podłączyć drugie urządzenie w innym pomieszczeniu a żarówka pozwala odczytać co jest nadawane.pozd.marek
fiku Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 No prostownik raczej odpada, spodziewałem się tam jakiegoś transformatora. A co jest w szufladce?A co się dzieje jak podłączysz toto do kontaktu?Czy aby całe urządzenie jest z epoki? Bo ta żarówka i przewód zasilający jakoś mi do reszty nie pasują? Może ktoś zrobił sobie taką nietypową lampę z jakieś starszego urządzenia?
Wasyll Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Cześc. W Czterech Pancernych było, że jak rozbili im jakies lampki granatem to stracili łącznośc.
butchcassiddy Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 Gdyby to był nadajnik Morsea to powinien mieć jakieś gniazda do przewodów którymi płynęłyby" sygnały. Mi to wygląda raczej na jakąś pomoc naukową" do szkół...
fiku Napisano 29 Styczeń 2008 Napisano 29 Styczeń 2008 Zapomnijcie o morsie, to były urządzenia mechaniczno-elektryczne (drukujące albo stukawki-akustyczne), nikt nie uczył się alfabetu morsa na żarówce (może poza uczniami Adama Słodowego i harcerzami), do tego stosowano dość chrakterystyczne klucze nadawcze - czego tu nie widzę, a odbioru uczono na słuch".Na tabliczce jest dość chrakterystyczny znaczek krzyża w okręgu. Myślę że on jest kluczem do zastosowania urządzenia. Podobny jest nad tym urządzeniu z aukcji.Podejrzewam że to jest takie samo urządzenie - podobne pojawiają się co jakiś czas na aukcjach. Schowki pewnie służyły do przechowywania tych rurek wyładowczych i przewodu z generatorem wysokiego napięcia.
pono0 Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 witamprosze o identyfikacje tego urządzenia z jakiego okresu pochodzi do czego służyło i ile może być wartepozdrawiam
pono0 Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 żarówka i kabel zasilania są dodane później szufladka jest pusta prawdopodobnie pierwotnie znajdował sie w niej oryginalny kabel po włączeniu do prądu żarówka sie świeci a po naduszeniu tej blaszki na tych zwojach zaczyna mrugać z częstotliwością nacisków
fiku Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 Mi to wygląda na (pseudo)medyczne czy też kosmetyczne urządzenie z generatorem wysokiego napięcia, jakich trochę było produkowanych przed II wojną.Coś w tym stylu:http://www.allegro.pl/item301917692_1915_25_kosmetyczka_tesla_220v_walter_wyss_bcm.htmlOczywiście dalej uważam że ktoś z tego zrobił po prostu nietypową lampkę.
bartexx24 Napisano 28 Styczeń 2008 Napisano 28 Styczeń 2008 witam to jest nadajnik mój dziadek taki sam ma jest warty 1.000zł
pono0 Napisano 28 Styczeń 2008 Autor Napisano 28 Styczeń 2008 lampka raczej odpada ta porcelanowa obsada żarówki wygląda jak zamontowana oryginalnie i wchodzą do niej stare kable w szmacianej otulinie ale dziwne są te zwoje z blaszką podobne do tych montowanych w nadajnikach morsa i jeszcze ta dźwignia jakby do ustawiania skoku
Pytanie
pono0
witam
prosze o identyfikacje tego urządzenia z jakiego okresu pochodzi do czego służyło i ile może być warte
pozdrawiam
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.