Skocz do zawartości

Jaki to był samolot ?

SLAW 100

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
i dobrze Ci chodzi bo to jest bf109. Charakterystyczny plat
Zwroc uwage na resztki owiewki (o ile to jest owiewka)
Jej gorna czesc jest plaska wiec modele B,C,D odpadaja
..pozostaja E,F,G i K.
Oczywiscie zakladam, ze to cus" to owiewka bo troche male
to zdjatko :))
Pozdrawiam
Napisano
tez tak sadze, ale jakby brakowalo mi silnika na dziobie
no i tego charakterystycznego lodkowatego" wciecia dolnej
czesci dziobu (pod silnikiem) Za otwartymi drzwiami (w strone ogona) powinno byc jeszcze jedno okno.
52 jest idealnie prosty na grzbiecie" a ten jakos pogiety ..jakby byla banka strzelca (ale to nie dornier !!)
Niby proste a jednak nie do konca :))
Napisano
Silnik główny może jest zasłonięty, albo zdemontowany, może to lotnisko polowe w Afryce, może Sycylia, a może jakaś włoska maszyna przejete od Włochów, z braku dostatecznego zaopatrzenia (obiektywne trudności czy jak to tam nazywano :))) części zamienne pobierano od mniej sprawnych maszyn itp.itd.

pzdr woyta
Napisano
co do tego na pierwszym planie to raczej nie jest 109-tka, ta konstrukcja jakby troche za filigranowa jak na myśliwiec, obstawiałbym raczej na coś lekkiego, może jaki Storch
Napisano
No to uzgodnijmy wersję - na pierwszym planie mamy wrak polowej modyfikacji storcha ze skrzydłami od Bf 109F Trop. w malowaniu afrykańskim - bo to jest skrzydło od Bf 109, widać nawet klapę chłodnicy podskrzydłowej. A z przodu leży biały kołpak śmigła.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Witam, czy ten w oddali to nie W-34 (lub W-33) wyglądał jak jednosilnikowy Ju-52? Mnie wydaje się, że widzę tylko jeden silnik. Mogę się jednak mylić.
Napisano
Wg mnie także na pewno Ju-52/3m - bardzo charakterystyczny kąt pomiędzy górną a dolną krawędzią widzianej z boku burty kadłuba w części tylnej (za drzwiami).

W kwestii Bf-109 zaś - ciekawi mnie co to za wlot/otwór o prostokątnym przekroju widnieje obok kołpaka. 109 w wersjach >= E nie miały chyba czegoś tej wielkości - ale być może to przypadek, bo trudno mówić tu o zachowaniu formy pierwotnej" :)))
Napisano

Dziękuje bardzo za wszystkie podpowiedzi a przy okazji mam jeszcze jedno pytanie związane z tematem lotniczym : co to za bomby"? zdjęcie pochodzi z tego samego seta co wraki SAMOLOTÓW a zostały zrobione przez żołnierza polskiego z SBSK .
pozSLAW 100

Napisano

Do konca nie jestem przekonany ze jest to 109 prosze zwrocic uwage ze lotki na zdjeciu / pustynia/ sa w koncowej czesci skrzydła natomiast w 109 były w czsci srodkowej.

Napisano
Te duże ,jasne to 1400 kilogramowe
(SC 1400 ,SD 1400 ??) ,a te po lewej stronie zdjecia to coś mniejszego ,może 250 lub 500 kilogramowe.
Nie jestem ekspertem od bomb ,przydał by się ktoś
z Al-Kaidy :))))))

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie