Gość Napisano 18 Styczeń 2004 Share Napisano 18 Styczeń 2004 Dlatego moja dewiza brzmi: wszystko co czynisz, czyń mądrze i mądrość swą rozważaj ". Ja nie ruszyłem, zająłem się działaniami logistycznymi: mamy już drugiego CS i z M. damy czadu jak zejdzie trochę śniegu. Słyszałem też, że sąsiad strażaka idzie na operację. Dlatego zdrowie jest najważniejsze, grzyby nie uciekną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor65 Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Cześć Brivibai.Mam pytanie. Czy rejon Maksymilianowa i Starego Jasińca jest związany z 15 SS,jeśli tak to co się tam działo?Napisz o jakich koszarach wspominasz.Pozdrowienia Thor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm7600 Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 brivibai chciałem dziękować na prv ale coś nie działa. Ok, sprawdziłem - istotnie znajomy przeszedł teren w pasie natarcia 15 i zebrał sporo ciekawych rzeczy dzięki za info. Pozdr. MM - PS co do rowów też się potwierdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brivibai Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 W żródłach łotewskich jest lakoniczna informacjao walkach w pobliżu koszar /płn.cz. miasta/ i w przyległym doń lesie.Myślę że chodzi o te koszary.Tam było zmagazynowane żarcie furaż, brońdla 15 lett.Myślę że bezpośredni dowód na to dostarczaksiążka K.Przytockiego -Warszawska pancerna str.171.W jakimś związku z tymi koszarami są wspomniane wcześniejprzezemnie rozbite kolumny z zaopatrzeniem 15. Możliwe że próbowali ratować co się dało. Ale czasu już nie starczyło im.Nasi czolgiści wyfasowali z magazynówniemieckich kupę rzeczy.Niestety mam tylko jedną wzmiankę o Osowej Górze.- na str.172 w/w ksiązki.Pozdro.Czas by wrócić do gdańska.A Generał sporo wie na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brivibai Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Aha pozdrowienia dla wszystkich kopaczy z okolicBydgoszczy.Zyczę owocnych, płytkich wykopów, szerokiejszufelki i masy łotewskich klamotów - czego i sobie w tym roku sobie życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm7600 Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Jeszcze raz dzięki za info; napisz do mnie na prv chciałbym skonsultować jedną rzecz w sprawie osowej góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor65 Napisano 19 Styczeń 2004 Share Napisano 19 Styczeń 2004 Brivibai dzięki za info.Oby ten sezon był dla Ciebie owocny i obfitował w ciekawe fanty.Pozdrowienia z zaśnieżonej Bydgoszczy życzy Thor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryzys1945 Napisano 20 Styczeń 2004 Share Napisano 20 Styczeń 2004 WitamBrivibai,mam relacje jednego z autochtonów iz w okolicach fromborka tez walczyły jakieś oddziały(oddział?) SS.Czy wiesz może cos na ten temat? Czy była to jakas regularna jednostka,czy może sformowana z innych rozbitych?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1 Napisano 20 Styczeń 2004 Share Napisano 20 Styczeń 2004 członkowie formacji SS pochodzący z regionów podległych ZSRR wiedzieli, że nie maja na co liczyć,ale ciekawe jest tez jakie nacje udzielały się w SS, a dużo z nich należałoby szukać dzisiaj w UE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brivibai Napisano 20 Styczeń 2004 Share Napisano 20 Styczeń 2004 Się narobiło.Gdzie Rzym gdzie Krym.Nie trzymamy się tematukoledzy.Miało być o gdańsku.Cały czas uważam że są wśród nas koledzy którzy wiedzą wiele na temat obecności ss w gdańsku w 1945 r.Może macie jakieś blachy elektryczne z samego dańska i najbliższych okolic ? napiszcie proszę...Co się tyczy Fromborka myślę że koledzy z Fromborkaby nam mogli coć na ten temat wyjaśnić. Ksiażki swojeziemia swoje.Bardzo często ksiązkowe relacje są potwierdzone wynikami naszych eksploracji.Myślę że niewielezaryzykuję jeśli powiem że we Fromborku były lotne patrolepolicji i ss które pilnowały porządku i dyscypliny. Jakie nie wiem Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 9 Luty 2005 Autor Share Napisano 9 Luty 2005 To już rok od czasu jak stworzyłem ten wątek... Ciekawe, czy Koledzy Brivibai i Generał W. jeszcze forum odwiedzają?Chciałbym rzucić w pierwotnym temacie (SS w Gdańsku) kilka hasełek - może one zaskoczą":1. SS-Regiment Kaltofen" (od nazwiska d-cy), podległy pod 35.ID oraz pod 542.VGD2. SS-Polizei Regiment Beck", podległy pod 389.ID3. SS-Polizei Bataillon ?, podległy pod 12.LwFD4. atalion" z SS-Waffen Grenadier Division ?????, podległy pod 23.IDO co chodzi z tymi oddziałami Polizei", przecież dywizja o takiej nazwie (nr 4) walczyła na północnych rubieżach Gdyni?pozdr, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 Czytaliście Sawickiego 'Niemieckie wojska ladowe na froncie wschodnim czerwiec 44 maj 45-struktura'?A 11SS PanzGrenDiv 'Nordland'4SS PanGrenDiv chyba walczyły gdzieś koło TrójmiastaMoże jakies jednostki z obozu w Stutthofie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 Ja kiedys dostałem takie fotki-podobno zrobione w Gdyni-tyle wiem.Jakies skojażenia co do jednostki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 ostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@ndrew Napisano 10 Luty 2005 Share Napisano 10 Luty 2005 Pzdr.@ndrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 10 Luty 2005 Autor Share Napisano 10 Luty 2005 Walki 4. SS-Polizei pod Gdynią są znane.W tym wątku drążymy natomiast nieco tajemniczą obecność elektrycznych" w Gdańsku i żywię nadzieję, że któryś fachura słyszał co nieco o oddziałach Kaltofen" i Beck"?pozdr, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 11 Luty 2005 Share Napisano 11 Luty 2005 chyba to jakies nordlandy i bardziej pasuje ten szczecin co jest na pociagu. panzerni z h.v s." to nie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 11 Luty 2005 Share Napisano 11 Luty 2005 wg mnie ten napios na wagonie jest po węgiersku. Coś mizerne paczki dostają ;-)).Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Luty 2005 Share Napisano 11 Luty 2005 Piterb1 - Stettin" na wagonie ,nie ma nic wspólnego ze Szczecinem jako miastem. Jest to niemieckie oznaczenie typu wagonu towarowego.http://www.worldrailfans.info/Articles/Europe/GDRGwagons.shtml - zobacz na dole stronki.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Luty 2005 Share Napisano 11 Luty 2005 Aha ,i napis na wagonie wygląda (jak dla mnie) na jakiś skandynawski... Może Łotwa ,Estonia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
generał w. Napisano 12 Luty 2005 Share Napisano 12 Luty 2005 Odzywam się, bo widzę, że kolega beaviso martwi się o mnie. Zaglądam na forum, lecz po prostu nie ma dla mnie nic ciekawego. Ze swojej strony dokładam dwa pododdziały SS w Gdańsku:-1 zapasowa kompania saperów.-oddział kawalerii.Niestety nie mam blaszek tych pododdziałów, ale trochę ich jest u miejscowych. Można jeszcze dołożyć obsługę obozu karnego w Maćkowych-walczyli nad Nogatem.Nie pamiętam czy była wymieniona szkoła podoficerów SS z Chojnic-na mierzei byli,lecz czy walczyli w Gdańsku-nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.