perys Napisano 8 Grudzień 2007 Autor Napisano 8 Grudzień 2007 Witam,niedawno usłyszałem o tym,że wojska rosyjskie ,przygotowując się do ataku na berlin,przezbrajali się w broń dostarczoną przez amerykanów,tu akurat chodzi o wojska zmechanizowane.Prawda to czy fałsz?pozdrawiam.
QB@ Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Ja słyszałem że otrzymywali amerykańskie wyposażenie np. hełmy, wiec broń zapewne też.
Cronos Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Nawet jeśli tak było to było na pewno zaraz tuszowane i nie znajdziesz żadnego zdjęcia ani wzmianki w książce. Jak to by wyglądało że wielcy sowieci używają sprzętu kapitalistów.
KaktuS Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Oczywiście że używali, nawet wcześniej - garść informacji - http://pl.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease.Zdjecia też są, dostępne w necie, ale prawa autorskie...http://www.wing21.rtaf.mi.th/wboard/163254815084.jpghttp://www.aberjonapress.com/catalog/slh/images/sovTroopsUScar_76mm.jpghttp://www.merkki.com/images/russianinlendleasejeep.jpg
Cronos Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Ale nam nie chodzi o Lend lease bo to jest oczywiste... ale o sam atak na Berlin
kokesh Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Na co się mieli przezbrajać, przecież przyjechali na Wilisach i Studebakerach .Pozdro...
mietek Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 KaktuS - jakie prawa autorskie, sadzisz iz autorzy tych zdjec je zamiescili na www? Byla juz dyskusja na ten temat - wypowiedz JoncaA
mowglyn Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 Witam!1) Sowieckie wojska pancerne i zmechanizowane przez cały okres wojny otrzymywały uzupełnienia w postaci sprzętu pancernego i zmechanizowanego (przede wszystkim rodzimej produkcji oraz w mniejszym stopniu pochodzenia zagranicznego). Sprzęt zagraniczny pochodził z USA oraz Wielkiej Brytanii. Początkowo (1941-1942) sprzętu brytyjskiego (w zasadzie wyłącznie czołgów) było więcej, później (1942-1945) niemal wyłącznie był to sprzęt produkcji amerykańskiej. Były to: czołgi, działa samobieżne, transportery opancerzone, samochody (różnych typów) oraz motocykle. Konkretnych liczb nie jestem w stanie podać od ręki. Procent sprzętu obcego pochodzenia w stosunku do całości sprzętu był zróżnicowany. Generalnie rzecz biorąc w przypadku pojazdów pancernych wspomniany procent był niższy, natomiast pozostałych pojazdów zdecydowanie wyższy (zero filozofii, wystarczy popatrzeć na dostępne zdjęcia z frontu wschodniego, zarówno sowieckie, jak i niemieckie).2) O hełmach amerykańskich używanych w Armii Czerwonej podczas II wojny nie słyszałem (nie dotyczy to jednak hełmów czołgowych stanowiących wyposażenie wozów bojowych produkcji amerykańskiej!).3) Z literatury polecam przede wszystkim książkę M. Kołomijca i I. Moszczanskiego pt. Tanki lend-liza" (wyd. Eksprint, Moskwa 2000).Pozdro!
okejos Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 wieza shermana i browing kal 50 pod garwolinem, ciagnik artyleryjski gasienicowy nad bugiem.silnik z wałem i smigło aircobry wbite w ziemie pod konskowolą.resztki halftraka... takie fanty swiadczące o uzywaniu sprzetu amerykanskiego widziałem
mietek Napisano 8 Grudzień 2007 Napisano 8 Grudzień 2007 i watki:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=331446#517939http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=421449#479915
rakietnica Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Tak dodajac , to sowieci placili bardzo slono za te dobra wysylane przez USA .tylko Zloto , Platyna ,Diamety,kopane przez zeslancow na sybir, jesli chodzi o sprzet pancerny USA itp nigdy niezdal egzaminu na prawdziwym polu walki na frontach wschodnich , w drugiej fazie interesu sowietow kupowali od USA glownie (jedzenie) zboze glownie bylo z Kanady, mieso ,paliwo, smary ,wolfram , miedz,aluminium,stopy cyny lutowniczej ,kable ,masy izolacyjne ,elektronike,
rakietnica Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Perys szukaj pod United states relations with Russia in WW2 po angielsku jest mnustwo info .
mowglyn Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Rakietnica!Ubawiłeś mnie stwierdzeniem: sprzęt pancerny USA itp nigdy niezdal egzaminu na prawdziwym polu walki na frontach wschodnich". A skąd wzięły się te dziesiątki popalonych i positowanych wraków Matild, Valentinów, Stuartów, Grantów, Shermanów? Z zamieszek po koncertach lub meczach? Raz jeszcze odsyłam do literatury przedmiotu, masz tam masę materiału ilustracyjnego.Pozdro!PS. Do podanej przez Ciebie listy dodaję: benzynę (wysokooktanową!), proch, lekarstwa, opatrunki, konserwy, buty (nawet same zelówki!), pasy...
rakietnica Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Miedzy 1942 a 1945 sowieci otrzymali ,14,795 samolotow ,7,537 czolgi 375,883 ciagniki,345,735 ton materialow wybuchowych,2,981 lokomotyw .11,155,wagonow kolejowtch,ponad milion mil kabli telefonicznych ,$1,312 milion wartosci w rzywnosci,2,670,000ton bezyny i 15 milionow par butow.
mowglyn Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Rakietnica!Ponawiam swoje pytanie...Bez pozdra!
wulfgar Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 375,883 ciagniki" - nie ciagniki tylko ciężarówki i pojady terenowe. dzieki temu sowieci mogli zwolnić moce produkcyjne i koncentrować sie na produkcji czołgów. A cała wojne prawie przejechali w 80% na amerykanskich cieżarowkach, amfibiach,jeepach i transporterach. dodajmy jeszcze nowoczesne technologie, środki łaczności( radiostacje i podzespoły) , obrabiarki, proch strzelniczy itd.
antymoher Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Moze własnie te spalone wraki sa dowodem na to ze sprzetnie zdal egzaminu.
antymoher Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Moze własnie te spalone wraki sa dowodem na to ze sprzet nie zdal egzaminu.
acer Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 W zasadzie to prawie symbolem Armii Czerwonej stały się Dodge, Studebaker, Willys . Tyle wspomnień żołnierzy 1 i 2 AWP przeczytałem, i zawsze tam chwalono te samochody. A przecież były rodzime ZiS i Gaz.
mowglyn Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Antymoher!Skoro spalone wraki są dowodem na to, że sprzęt nie zdał egzaminu, to w takim razie który, Twoim zdaniem, sprzęt zdał takowy egzamin?!
Trooper85 Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Skoro niby nie zdawały egzaminu na polu walki, to coś dziwnie dużo jednostek używających brytyjskiego i amerykańskiego sprzętu miało w nazwie słowo gwardyjska".Bądźmy szczerzy, gdyby nie zachodnia pomoc, to rosjanie zdobywali by Berlin na piechote.
mowglyn Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Trooper85!Zdobywali Berlin na T-34-85, Is-ach 2. Właśnie jestem po lekturze 3 Gwardyjskiej Armii Pancernej w walkach o Berlin. ZERO czołgów amerykańskich!Umiarkowane pozdro!PS. Praga, Wiedeń, Budapeszt to co innego!
Trooper85 Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Akurat w tym miejscu nie miałem na myśli czołgów. Chodziło mi przede wszystkim o wszelkiej maści ciężarówki, willysy itp.
mowglyn Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 Trooper85!OK! Sorry, w tym sensie masz CAŁKOWITĄ rację. Te fotki są porażające! Kolumny T-34-85, IS-ów a obok... Willysy, Dodge, Studebakery, Harleye! Założę się, że w bakach amerykańska ropa, w żołądkach amerykańska corned beef, w apteczkach amerykańskie bandaże i piguły, na klatach amerykańskie kożuszki lotnicze, w łuskach pocisków amerykański proch, tylko w manierkach gwardiejskoje wino"...Pozdro!PS. Wulfgar! Trafiłeś w samo SEDNO SPRAWY! Pozwól, że raz jeszcze to przytoczę: dzieki temu sowieci mogli zwolnić moce produkcyjne i koncentrować sie na produkcji czołgów". THE END!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.