Skocz do zawartości

11 Listopada - DEFILADA WARSZAWSKA

U311

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Dziś Święto Niepodległości 11 Listopada Polska staje się wolna, milkną działa na polach bitew I Wojny Światowej.
Piękne przemówienie Pana Prezydenta, GRH w pełnej krasie od legionistów do żołnierzy 1 Armii WP.
Jak można się było spodziewać, brak w przemówieniu Prezydenta RP, Śląskich Bohaterów lat 1919, 1920, 1921 i rekonstruktorów którzy by się wcielili w Powstańców Śląskich z najpiękniejszym polskim znakiem patriotycznym: opaską w kolorze biało-niebieskim z orłem śląskim.
Ale co zrobić, w obecnym przekazywaniu historii niepodległości i wojskowości brak jest miejsca dla Tych co dali perłę do Polskiej Korony gdy utrwalała sie niepodległość!
Krótko pisząc, KLAPA,AŻ HUCZY :0(

• Odpowiedzi 131
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
U311
- odnośnie braku wzmianki o powstaniach śląskich pretensje kieruj do Prezydenta, w końcu to jego przemówienie,
- odnośnie braku GRH powstańców śląskich jeżeli nie istniej to trzeba paru zapaleńców, którzy ją zorganizują i będa chcieli się udzielać - tylko w ilu rekonstrukcjach mogłaby ona wystąpić?
- co do prezencji GRH na defiladzie nie zabieram głosu, bo nie widziałem.

Wytrzeszczałem oczęta ku ekranowi z defilującymi rekonstruktorami, no cóż pierwszy raz w tak poważnej roli, ale rzeczywiście musztrę trzeba potrenować, zawodowcy chodzą pięknie, ale oni trenują przez całe ranki, ale bez kompleksów do następnej okazji można się podciągnąć. Jedna uwaga, tylko, do z resztą dobrze prezentujących się dragonów z Odwachu - jak pokazują fotki, pododdziały uzbrojone w steny defilowały z odłączonymi magazynkami, takie sterczące do przodu mnie osobiście raziły,czasem mocowano je w ten sposób, że magazynek lądował pod pachą, ale takie sterczenie.... beee.
Bardzo dobrze, że rekonstruktorzy ojawiają sie obok egularnych jednostek WP.

Co do Pana Prezydenta to myślę że niewymienienie Powstańców Wielkopolskich po prostu pewnie wynikło z przeoczenia przygotowujących tekst przemowy. Dobrze że chociaż o Legionie Puławskiego wspomniał.

Co do udziału GRH - bardzo słusznie - w takim przekroju od lat 20, 30, PSZ - Maczkowców, Brygady Spadochronowej,Commando, Powstańców 1944, po właśnie Berlingowców" - Żołnierzy 1 DP im. Tadeusza Kosciuszki z Mosinami, PPsz i DP-28. Bez pomijania nielubianej prawdy.

Witam . Tak ogładałem naszą TVP i zastanawiałem się co ma wspólniego z obchodami 11 listopada 1918 np ,czołg sherman z amerykańską gwiazdą ,postacie żołnierzy LWP , partyzanci , kawalerzysci jak i piechota raczej z 39 roku. No chyba że są to obchody Dnia Wyzwolenia" , chodż i w tym przypadku sherman powinien miec czerwoną gwiazdę co by bardziej pasowało co Polskę wyzwalało na przełomie 1944/45 roku. Ot takie dumanie ..

A to ma wspólnego, że jest okazja wreszcie do bardziej publicznego zaprezentowania oprócz GRH kilku fragmentów zapomnianej albo nie lubianej historii. Więc dlatego też obowiązkowo 1 DP i koniec.

Początki w powijakach ale z czasem...

Wiesz „01dalton” , tak się zastanawiam czy to, co napisałeś miało być prowokacją, czy taż wynika to ze zwykłej niewiedzy.

Jeśli to była prowokacja, to trudno – można co najwyżej wzruszyć ramionami.

Jeśli jednak wynika to z niewiedzy, to wyjaśniam, że:

Po pierwsze ta biała gwiazda nie jest żadną „amerykańską gwiazdą:, tylko oznaczeniem pojazdów alianckich.

Po drugie, istnieje taki obyczaj, że w wielu krajach w dniach świąt często odbywają defilady wojskowe, w których udział często biorą organizacje paramilitarne. Część defilujących niekiedy występuje w mundurach historycznych. Obyczaj taki.

Po trzecie, uczestnicy defilady szli w mundurach nie tylko tych formacji, które w 1918 niepodległość odzyskiwały, ale i tych, których żołnierze o niepodległość walczyli. W dniu ŚWIĘTA NIEPODLEGŁOŚCI to chyba właściwe, nieprawdaż?

Przy okazji Acer - nie Legion Puławskiego", a Puławski", od Puław :-)

Darda : przejęzyczenie, nie miałem mozliwości reedycji postu. Mea culpa.

Problem braku i odejścia od mundurów wyjściowych to po prostu objaw zwykłego dziadostwa, żeby posyłać na uroczystości żołnierzy w plamiakach. Podobnie na uroczystościach w Holandii - posłali pododdział reprezentacyjny w plamiakach", w beretach, do tego oficerom dali szable na jakichś kretyńskich biało lakierowanych portepee, jakieś policyjn-drogówkowe fanty. Efekt - wstyd, wygląd idiotów nie oficerów, jechali nie na poligon a na uroczystości.

Tego (......), który to wymyślił i podtrzymuje takie pomysły powinno się natychmiast rozliczyć i ukarać dyscyplinarnie za świadome ośmieszanie wojska.

Kolego Acer - dokładnie tak - zamiast zachęcać do wojska, tylko ośmieszają :(((

Za takim mundurem pójdą panny sznurem ????? - wątpię

Za to na poligonie i w walce - OK. Ale na parady czy bale - dziadostwo

Pozdr
Yama02

No dobra, a co powiecie na udział w tej defiladzie grup GRH, które nie odtwarzają na codzień tych co przedstawiali tu maszerując, a wręcz zupełnie cos innego??? Przebieranka czy maskarada??? I jaki to ma sens ze Świętem Niepodległości???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie