Skocz do zawartości

Szaleniec zabił siedem osób w fińskiej szkole

AKMS

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=66739

Mordercę fascynował Hitler i Stalin
2007-11-07 16:19 Aktualizacja: 2007-11-07 17:02

Szaleniec zabił siedem osób w fińskiej szkole

Dramat w szkole w fińskim mieście Tuusula. Strzelec zabił co najmniej siedem osób, w tym dyrektora. Mordercę, 18-latka zafascynowanego Hitlerem i Stalinem, już złapano. Wcześniej zamieścił w serwisie YouTube zapowiedź ataku, ale nikt na nią nie zwrócił uwagi...

Strzelał do wszystkich. Wydawało się to zupełnie nierzeczywiste. Uczeń, którego uczyłem, biegł w moją stronę z pistoletem w dłoni. Później widziałem zwłoki kobiety" - wspomina Kim Kiuru, jeden z nauczycieli, który przeżył atak szaleńca. Jak dodał, pomógł przebywającym w klasie uczniom w ucieczce przez okna.

Policja ustaliła, że morderca to Pekka-Eric Auvinen, który kilka tygodni temu, pod pseudonimem Sturmgeist89, zamieścił w internecie manifest, w którym nawoływał do wojny przeciwko - jak to określał - masom półgłówków. Przy akompaniamencie hardrockowej muzyki ukazano tam zdjęcie szkolnego budynku, podobnego do liceum im. Jokela w Tuusula. Fotografia zanikała i w jej miejscu pojawiała się zabarwiona na czerwono sylwetka celującego z broni do kamery mężczyzny.

Serwis YouTube już usunął filmy zamieszczone przez mordercę. Wszystkie wychwalały nazizm i seryjnych morderców. Chwalił się swoim pistoletem typu Sig Sauer Mosquito. Nazywał go Catherine...

Szaleniec jest już w rękach funkcjonariuszy. Ci zastanawiają się teraz, skąd Auvinen wziął pistolet. W Finlandii obowiązują bowiem bardzo rygorystyczne przepisy dotyczące broni.

Bartosz Wawro

Tragiczne i makabryczne... Ale również powinni zastanowić się skąd ta fascynacja nie tylko skąd ta broń. Wydaję mi się, że łatwiej wyśledzić tych fascynatów niż tych posiadających broń... Bez broni też można zabić...

Niby taki spokojny, zamulony naród a jeżeli chodzi o broń osobistą" jest na trzecim miejscu w świecie.
Boją się reniferów;)? To był taki pierwszy, odosobniony przypadek(miejmy nadzieję).

Inna sprawa, że sporo tam samobójstw- podobno jest to spowodowane niewielką ilością/brakiem słońca jeś./zimą.
Po prostu psychol.

Z tego co wiem on mial tylko pistolet kaliber .22 i zabil 8 osob. Przyznaje tragedia, choc zastanawiam sie jak mu sie udalo zabic 8 osob z takiego pistoleciku. Tymbardziej ze byla panika i kazdy lecial gdzie popadnie cos mi sie zdaje ze wiecej osob zginelo w wypadku skoku z okna niz od kuli.

Macsurf!
Czy wiesz, że jakakolwiek broń krótka kal. 22 to nie jest żaden pistolecik". Wiesz jaka jest prędkość początkowa takiego pocisku? Strzelałeś kiedykolwiek z broni kal. 22? Słyszałeś o nabojach 22. Magnum (też kal. 22!). Przemyśl to!
:/
PS. Przepraszam za swój poprzedni post. Ciszej na tymi trumnami proszę...

No sorry ale kaliber .22 do mnie wogole nie przemawia :) Zbyt maly to cos ok. 5,6mm I z tego co wiem przy amunicji pistoletowej tego kalibru nie wystepuje koziolkowanie". Wiec dziwi mnie to ze z takiej zabawki zabil tylu ludzi.
W TV mowili ze strzelal pociskami 22mm lol ;) Nie ma to jak fachowosc naszych mediow :]

Nie bagatelizuj kolego kalibru 22, istnieje jugoslowianski( serbski???) pistolet maszynowy w tym kalibrze z magazynkiem bebnowym na 100 naboi, nie bardzo rozumiem idei konstruowania takiego czegos, bo zastosowan sportowych toto nie ma zadnych,( tylko ogien ciagły) ale wiesc gminna niesie ze byl podobno uzywany w masowych egzekucjach podczas wojny na Bałkanach.
Informacje mam od kumpla ktory sluzyl tam w ramach chyba IFOR-u i miał takie cos w rekach, odebrane czy zdobyte na Serbach własnie.

Tak tylko ze mowisz o pistolecie maszynowym i to jeszcze z magazynkiem bebnowym :) Wiec sila ognia/powalajaca wieksza :) Ten kaliber to chyba ma najwieksze zastosowanie do amunicji posredniej a nie do pistoletowej :)
W rewolwerach tez sie ja czesto stosuje z .22ki zabili Roberta Kennediego :] i w tym przypadku chyba 4 osob zostalo ranione i zadna nie zginela mimo ze ktos przyjal pocisk centralnie na czółko :]

Panowie, chyba żartujecie ?

Pocisk 5,6 mm wystrzelony z pistoletu z bliższej odległości potrafi deskę przebić. Ciało ludzkie chyba ma mniejszą gęstość od drewna. Nie ma żartów, osiem trupów o tym świadczy.

Panowie, chyba żartujecie ?

Pocisk 5,6 mm wystrzelony z pistoletu z bliższej odległości potrafi deskę przebić. Ciało ludzkie chyba ma mniejszą gęstość od drewna. Nie ma żartów, osiem trupów o tym świadczy.

A jest jakis pocisk ktory jest bezpieczny ? ;) Nie znam takiego, nawet wystrzelony w gore i swobodnie spadajacy pocisk z nieba moze uszkodzic czlowieka.

Gosc zostal postrzelony w glowe z .22jki chyba oczywiste ze gdyby dostal z czegos wiekszego to by nie przezyl.
Nie wiem jak bylo w tej szkole, ze gosc zabil az 8 osob z tego typu broni. W zamachu na Kennediego padlo 9 strzałow i poza Kennedim wszyscy ranni wyszli cało tak gwoli ścisłości.
Kennedy dostał w głowe i chyba w następnym dniu zmarł albo ktoś mu pomógł :]

Do maga wchodzi max 19 pociskow tak jest chyba w glockach wiec musial gosc miec sporo amunicji ze zrobil taka jatke w spokojnej Finlandii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie