Frozzer Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 blaszki cynkowe, kapsle od wodki, fragmenty pierdcieni wiodacych, druciki, kapsle, puszki po poprzednich poszukiwaczach, tez zostawiacie w lesie???ja przynajmniej po sobie sprzatam i jak juz cos wyciagne z ziemi to nie rzucam tego pod drzewo albo nie zakopuje tylko wsadzam w kieszen i jezeli to jakis smiec - to idzie na przetop - a ze dostane za to pare zlotych to co???porownywanie ciecia czolgu - ktorych bylo kilkaset sztuk do luski - ktorych bylo miliony jest nieco nie na miejscutak samo traktujesz monety z prl'u ???sory, ale jakos do mnie nie trafia, ze luska od mosina to taki unikat, ze nalezy je zbierac i zakopywac w doklach - zeby ktos za 100 lat mogl se je wykopacmosiadz - 13zlmiedz - 17zltaki jest u nas cennik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 Ja też sprzedaję łuski i nie wydaje mi się, żeby dziedzictwo narodowe ucierpiało cokolwiek po stracie 10 kg łusek od pepeszy lub do mosina, albo nawet do mausera, z identycznymi biciami. Zbieram cały kolor z lasu i pola, kawałki pierścieni wiodących, druty itp. fajans, żeby posprzątać teren i nie kopać tego przy okazji ponownej wizyty. Rozumiem, że łuska może być skarbem dla kogoś, kto znalazł ich 10 przez całe życie, ale uwierzcie, są takie tereny, że wychodzi ich cała reklamówka z jednego dołka. Na pocieszenie dodam, że ostatnio chodzę na full notch'u i po prostu dyskryminuję łuski, więc trochę ich więcej zostanie. A tak z innej beczki - kiedyś napisałem, że oddam za darmo łuski, tylko niech ktoś po nie przyjedzie, bo nie chce mi się ich wysyłać - nikt się nie zainteresował, a na Forum płacz po łuseczkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 z wczorajszego wypadu mosiek jest go huty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 A po polsku? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 oczywiscie do huty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 29 Październik 2007 Autor Share Napisano 29 Październik 2007 FAGIL, to ty takie ładne łuski od Flak 20 do pieca posłał? Pozdrowieniaszczepciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 Witam!Moim zdaniem oddawanie takich łusek czy tez innych do huty to zbordnia , przecież za kilkanaście lat gdy grubszych fantów nie będzie , to poszukiwacz nie trafi już nawet marnej łuski która może ucieszyć jego oko , łuski któych nie zbieram pod koniec wykopków zakopuje pod drzewem , żeby potem ich znowu nie kopać , a za kilkadziesiąt lat jakiś pasjonat historii ucieszy się z zakopanego przeze mnie małego łuskowego skarbu" i będzie mógł dotknąć ten mało może materialnie mało warty kawałek historii, a nie dowie się że nic nie ma już w tym lesie bo wszystko oddawaliśmy na złom. A z hełmami to jak było , chłopi oddawali wszystko na złom w dużej ilości bo było tego od cholery i uważano to za niepotrzebne , a teraz wytargany od chłopa hełmik który tam się ostał u niego bo akurat nie zauważył go przy wywożeniu na złom cieszy nasze oko, kiedys tak będzie i z łuskami.PozdrOtomekkPopieram w 100% kolege chor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 zgadzam się z kol.Banderasem.Tomekk i Chor.JA osobiście na złom oddaje łuski połamane i pogięte,całe czyszcze i do skrzynki po amo od MG,może za parę lat z kimś się wymienię na to co mnie interesujeniedawno na forum ktoś wrzucił fotki z pierwszymi fantami i były to połamane łuski mośka i mausa i gość się cieszył,tak samo będzie i za 20 czy 50 lat ktoś znajdzie łuskę lub PRLa i będzie zadowolonydziś też jak ktoś znajdzie kulke od muszkietu,monetke lub stary guzik to podskakuje" z radości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esus Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 Panowie po nas przyjdą inni może pierwszy raz z piszczałką w ręku,niech i dla nich coś zostanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 to moze wogole przestanmy szukac? niech dla innych cos zostanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 Ale ci inni sami nie dlugo beda zbierac to co my teraz ciepamy w lesie.. moze nie dlugo tez, butelka po setce, czy soplicy bedzie takim rarytasem jak cala elisium (stettin) teraz .. hehe.. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adr Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 Wszystkiego napewno nigdy sie nie znajdzie.. ale mozna znalezc duzo, co za tym idzie? Ze tego co zostanie bedzie malo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 29 Październik 2007 Share Napisano 29 Październik 2007 dobrych lusek nie oddam do huty wole je wymienic na allegro na klamerke sam zatrzymuje dla siebie tylko powyzej75mm, na zdjeciu 122mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 juz widze gro chetnych dajacych klamry za luski od tetetki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 He, he, klamerki za łuski??? Chyba, że takie z czachą i napisem GOTT MIT UNS, po 30 zł za sztukę:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 Zapominacie o jednym.Za kilkadziesiąt lat ustawa będzie tak regorystyczna,że poszukiwania nie będą możliwe!!!!!!!!!!!!FROZZER pozdrawiam!!!!Wszystkie łuski cały czas super się trzymają cenowo u złomiarzy!!!Ja u nich mam nawet przydomek {jak na Allegro} SUPER SPRZEDAWCA!!Zapewniam-tego złomu nigdy nie zabraknie!!!Pozdrawiam kolekcjonerów mośków,pepesz itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAGIL Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 panowie zamienie to przenosnia czytaj sprzedam kupie i mowie o ciekawych luskach czytaj zadkie bicia a nie o smieciach od TT czy mosina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 A jeszcze jedno.Ci co przyjdą po mnie-nie interesują mnie kompletnie.Czy jeszcze nie odkryliście,że w tej zabawie nie ma litości????Jeśli nie to kiedyś do tego dojdziecie.Zazdrośni koledzy,podkładanie świń,śledzenie miejscówek itp itd...Nawet donosy na policje.To wszystko z zazdrości,zawiści...Nawet nie chcę wiedzieć co na ten temat sądzicie-pożyjecie,zobaczycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 Spoko, Fagil, sam zbieram klamerki i jeszcze jak dotąd nie udało mi się zamienić łusek na klamrę, dlatego wyraziłem swoją wątpliwość, teraz już kojarzę, chciaż ja mam pewne obawy przed wystawieniem łusek na serwisie aukcyjnym. Jak zrobiliby mi nalot na chatę, to pewnie i klamerki by zawinęli do ekspertyzy", wolę więc nie ryzykować kłopotów dla niewielkiego zysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 Gdyby tak chcieli każdemu robić nalot na chatę, który wystawia w kategoriach części broni" lub cześci amunicji", to by do Euro 2012 się nie wyrobili.Myśląc kategoriami za 50 lat to będzie rarytas" nie wyrzuciłbym gazety do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniek7_2006 Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 zgadzam się z kol.Banderasem,Tomekk, Chor, bruner0, wyrzucanie całych łusek jest jak dla mnie przekleństwem. Kolego Frozzer dzisiejsza gazeta(zwykły szmatławiec typu F., S.E., którego jak sie czyta to sie tylko nerwy sobie psuje) to nie to samo co 60 letnia łuska( to już kawałeczek historii). Jak Kolega nie zbiera łusek to niech je zostawi w lesie, nie każdy wyjmuje po dwa hełmy dziennie i jest zadowolony, niektórzy wyciągają dwie łuski i są zadowoleni. Ale jak to napisał jeden z przedmówców w tym hobby nie ma litości, ale czy nie można zostawić(oprócz kolekcji) czegoś swoim dzieciom, żeby one mogły coś sobie samemu wykopać? Hobby jest po to, żeby zatrzymać tą historię dla następnych pokoleń, i za jakieś 60 lat to łuska będzie prawdziwym rarytasem.PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 Witam.Poprawię swoją wypowiedż bo widzę że nie wszyscy mnie prawidłowo zrozumieli albo żle swoją myśl sformułowałem. Wykopane łuski 1) w ładnym stanie i z rzadkimi biciami do szuflady, 2) poszarpane i popularesy na złom, 3) całe naboje zakopać w tym samym miejscu,nie przenosić. 1)ładne łuski o rzadkich biciach to cenne fanty na : ( jak kto woli) wymianę,handel, podarunek dla muzeum lub kolekcjonera. 2) popularesy i poszarpańce do huty bez wyrzutów sumienia .Wbrew pozorom likwidacja takich sztuk w czasach obecnych, korzystnie wpłynie na atrakcyjność resztek tych nieodnalezionych popularesów w przyszłości.Nikt nie ma pretensj np: że w średniowieczu i dawniej przełamywano świadomie srebrne monety . Dzis tylko można westchnąć -połamali obecne R-8. 3)fałszowanie histori.Fanty z całego dnia, z rozległego terenu zakopane na koniec w jednym dołku.Tym sposobem nieżle namieszacie w histori,powstaną nowe teorie co do danych bitew. O poszukiwaczy w XXII wieku i dalej ,wcale się nie martwię. Będą śmiać się z nas że pomineliśmy tyle fajnych fantów.Siądzie se taki przy kompie,połączy się z satelitą poszukiwawczym (w abonamencie ) i juz wie że łuska od mośka zalega na głębokości 150 cm ,trzy metry od sracza sołtysa w Porąbkowicach Całych.Śmieszne-dla nas tak-nasi następcy na wzór np: wędkarzy którzy rybę złowią, zmierzą, zważą i wypuszczą; będą odnajdywać fanty bez ingerencji w glebę i bez potrzeby ich posiadania.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruner0 Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 odbiegając od tematu,pytanie do Frozzera:czy za łuski też płacą 13zeta?Bo w niektórych skupach w W-wie i okolicach nie przyjmują łusek w ogóle twierdząc,że to mienie wojskowe lub mają problemem z dalszym ich zbyciem,a jeśli już przyjmą to płacą 5-7zeta.Jeśli tak płacą to co to za geszeft?p.s.co do mienia wojskowego to nie pomaga tłumaczenie ,że to należało do wojsk niemieckich czy ruskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 Ja przweażnie łuski zostawiam w miejscu znalezienia, zabieram jedynie naboje ćwiczbne, łuski o biciach HASAG i polskie z orzełkami, SS jeszcze nie trafiłem. Reszta do piachu!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 30 Październik 2007 Share Napisano 30 Październik 2007 Banderas - i o to właśnie chodzi!ColdDemons - wiesz ile czasu tracisz na sprawdzanie bić na miejscu? Jak masz na miejscówkę ze 100 km to się nie cyrtolisz z tym, sprawdza się w domu, sortowanie i już. W taki sposób i za paliwo się zwróci i nie pominiesz ciekawych ekponatów. Poza tym stany Mauserów z piasku a stany Mannlicherów z iglastej ziemi są nie do porównania...Dla uzupełnienia - zbieram ammo na bicia, nic co ciekawe na złom nie trafia, nie ma obawy :]...i za jakieś 60 lat to łuska będzie prawdziwym rarytasem."jak na razie po 90 latach są przekleństwem. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.