amsel44 Napisano 13 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2007 Pozdrawiam i mam takie pytanie , czesto piszecie o przewadze niem b. panc. wiec logiczne ze czolgisci powinni sami dopancerzac" swije czolgi , wlasnie ekranami( zdjecie) ew. jak amerykance swoje szermany" kolkami ,worami z piaskiem (gasienice) itp. widok tego is-2 jest pewnie wyjatkiem , wiekszosc znanych mi zdjec przedstawia sow. czolgi gole" . ciekawia mnie przyczyny ?. salve amsel44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzechotnik Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 Na ISa mi to nie wygląda, on nie miał kanciastej wieży. To prędzej jakieś działo pancerne. Co do ekranów. W czołgach niemieckich ekran sprawował dwojaką funkcję, dopancerzenia słabego opancerzenia bocznego, i jako ekran przeciw pociskom kumulacyjnym.Rosjanie zaś ekrany stsowali nagmiennie ale.... w przypadku walki w terenie czołgi chodziły gołe, bo ich własny pancerz boczny 34, KW, czy ISa był wystarczający, a dołożenie kolejnego kawałka blachy i tak przeciw rdzeniowym pociskom z 88, czy dłogolufowej 76 by sytuacji znacząco nie poprawiło.Natomiast w przypadku walk w mieście gdzie powszechnie załogi czołgów mogły się spotkać z kumulacyjnymi pociskami z panzerfausta natychmiast dokładano ekrany stosując co się dało z materiałów łatwodostępnych. Stąd często spotykane zdjęcia czołgów z ekranami z siatek, płotów, czy zwykłych łóżek mocowanych najczęsciej nad przedziałem silnikowym. Te proste sposoby doskonale spełniały swą funkcję i były łatwe do zamontowania jak i zdemontowania. Smieszne zaś jest to, że laicy takie fotki uznają najczęsciej za przejaw rabunku zwykłych łóżek przez Rosjan ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Wrzesień 2007 Share Napisano 13 Wrzesień 2007 hehehale jak bylo nie postrzelane to wracalo do matuszki Rossiji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 13 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2007 mysle ze to jednak is-2. malo to zreszta istotne , kazdy normalny czolgista staral sie ekranowac zloma" czy to kawalkami gasek" , kolami itp. argument o bezsensie dokladania" kawalka blachy bo ... rdzeniowe poc 88mm i 75mm ...jest slaby . napewno amerykance o tym nie wiedzieli ... :) okladajac swoje czolgi !. Grzechotnik ,kazdy dodatkowy ekran rozpraszal troszke en. pocisku , oslabiajac automatycznie jego dzialanie . jesli chodzi o siatki to zgadzam sie z toba w pelni.pozdro.amsel44ps. z tylu wiezy widac jazmo km-u . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Mam kilka zdjęć tych cudownych ekranów. Załączę je jak odkopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 Cóż panzerfausty to straszna broń do walki w warunkach miejskich. Wszystko żeby ładunek eksplodował przed pancerzem i po strachu. Przed Berlinem Rosjanie wyciągnęli wnioski zwłaszcza z hekatomby wojsk pancernych w walkach Śląskich i Pomorza.Nastolatkowie w Bytomiu strzelali do czołgów zewsząd, z okienek piwnicznych, dachów, wychodzili z kanałów i od tyłu atakowali czołgi z panzerfaustami, śmierć zewsząd.A takie proste rozwiązanie potrafiło ocalić przynajmniej życie załogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 14 Wrzesień 2007 Share Napisano 14 Wrzesień 2007 http://henk.fox3000.com/t34/11-2.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 15 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2007 Cronos link nie dziala" :(pozdro.amsel44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 15 Wrzesień 2007 Share Napisano 15 Wrzesień 2007 http://henk.fox3000.com/t34-2.htm W sumie to modele ale wiernie oddają sposób umiejscowienia tych ekranów. Aby znalesc ten czołg z ekranami zjedź trochę w dół. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amsel44 Napisano 15 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2007 Juz ok. Cronos . ciekawe te ekrany , przyznasz ze sa jednak rzadkim widokiem , widzialem setki (moze tys.) zdjec i kilka czolgow tak oslonietych . zawsze mnie dziwila ta biernosc sov. i naszych wojakow .pozdro. amsel44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 16 Wrzesień 2007 Share Napisano 16 Wrzesień 2007 Widziałem czołg na którym zamontowano ekran ciekłokrystaliczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 16 Wrzesień 2007 Share Napisano 16 Wrzesień 2007 a kierowca był Cronos... eeee.... Chronos:):D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 23 Wrzesień 2007 Share Napisano 23 Wrzesień 2007 ` Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 Udało mi się wreszcie odgruzować domek i mam wreszcie obiecane wcześniej zdjęcia ;-) Ekran zamontowany przez Niemców na T-34 maj 1944 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 uuu kapcia złapał ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 4 Październik 2007 Share Napisano 4 Październik 2007 T-34Osłona na wieży i boku kadłuba zrobiona z gąsienic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 6 Październik 2007 Share Napisano 6 Październik 2007 c.d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 7 Październik 2007 Share Napisano 7 Październik 2007 c.d. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 7 Październik 2007 Share Napisano 7 Październik 2007 Najbardziej rozpowszechniony ekran ludzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 7 Październik 2007 Share Napisano 7 Październik 2007 T34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Kolejny ekran zamontowany przez Niemców na T 34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 ;-# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 10 Październik 2007 Share Napisano 10 Październik 2007 Ekran szmaciany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 11 Październik 2007 Share Napisano 11 Październik 2007 ` Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 14 Październik 2007 Share Napisano 14 Październik 2007 ` Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.