Skocz do zawartości

Warszawa 1944 - gdzie wykonano zdjecie..

pepe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Masz racje, teraz dostrzeglem, ze pisales:-)) Zwracam honor:-) Swoja droga ja tez jestem zaskoczony, ze ten rów byl w tym miejscu.Tez myslalem, ze to gdzies miedzy Krucza a Bracka i dopiero teraz przyszlo mi do glowy, ze gdyby byl na wysokosci Brackiej, to Powstancy musieliby sie nim chyba czolgac, bo ostrzal z gornych pieter BGK siegalby spokojnie wykopu.
  • Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Może ten szkic rozwieje resztki watpliwości nt gdzie był przekop?". Zaznaczam, że łączył on kamienice nr 17 z nr 22. W wyniuku wojny w Warszawie kilka domów dziwnym trafem ubyło i dziś numeracja w Alejach jest przesunięta" [stara 17 = 23]
pozdrawiam.

Napisano
Whatfor - malutkie sprostowanie.

Domów przy Alejach nie ubyło dziwnym trafem (wówczas zresztą numeracja by poleciała w dół, a nie w górę), lecz po prostu przed wojną numery tzw. policyjne Alej Jerozolimskich zaczynały się od skrzyżowania z Nowym Światem - nr 1 miał Bank Gospodarstwa Krajowego (dziś 7). Obecne numery 1/3 (Muzeum Narodowe) i 5 (Giełda, przed wojną stary gmach Ministerstwa Komunikacji) miały numerację Alei 3 Maja - odpowiednio 13 i 15.
Napisano
Dzięki za sprostowanie umerów policyjnych":) Ja jednak myślę, że trochę domów ubyło... Cóż, błądzenie jest ludzką rzeczą. Pozdro.
Napisano
Jeszcze raz na ten temat. Domów w Alejach zdecydowanie ubyło. Np. iały dom" obecnie Centrum Giełdowe, tam przed wojną były kamienice z numeracją Aleje Jerozolimskie. Temat zmiany numeracji domów jest bardzo dobrze omówiony w książce Batalion Sokół", autora niestety nie pamiętam.
Napisano
Też mi się tak wydaje - choć jestem zaledwie" opolaninem:) Ale znam Warszawę - tej której juz niestety nie ma - wydaje mi się - dosyć dobrze. Ale jeżeli koledzy warszawiacy zauwżą na moich stronach jakieś wpadki topograficzne - będę bardzo wdzięczny za korekty. Nie słyszałem, żeby jaki warszawiak zrobił strony o Opolu :) Ja robię, z uporem maniaka, strony o historii Warszawy [moje korzenie] i liczę na Waszą pomoc. Pozdro.
Napisano
Na mnie możesz zawsze liczyć. Jestem warszawiakiem z dziada-pradziada i myślę, że też całkiem nieźle znam tą Warszawę, której już nie ma.
  • 1 month later...
Napisano

Odgrzewam wątek, bo te zdjęcia żoliborskie nie dawały mi spokoju... (zdjęcie 2-gie i piąte). Oto efekt: Mickiewicza 18. To jest ten długi budynek, który ciągnie się od gen. Zajączka do pl. Inwalidów).

fot. nr 2 - 60 lat później...

Napisano

Fot. 5. 60 lat później.. Mickiewicza 18 od str. podwórka.
(można poczuć metafizyczny dreszczyk...)

Delikatnie sugerowałbym, że to fot. zidentyfikowane jako pl. Wilsona może być pl. Inwalidów... - jak herr żołnierz wyciągał aparat to robił już zdjęcia w jednym rejonie - ale, tak na prawdę, pierwotna wersja mi również pasuje.
pozdr.

Napisano
Zelig brawo!!! I przy okazji prośba: chciałbym Twoje fotki i informacje wykorzystać na mojej podstronie dot. niemieckich zdjęć z Powstania Warszawskiego - będzie to cenny materiał porównawczy. W Warszawie nie wiele jest miejsc, które tak mało się zmieniły. Ileż te ściany mogły by nam opowiedzieć...
Czekam na kontakt i pozdrawiam.
Napisano
Whatfor mam nadzieje ze sie nie obrazisz ze zamieszcze tu fotke z twojej strony. Pamietasz jak pytalem cie w tym watku o fotki Mokotwskiej (no tu na gorze:) ). Znalazlem fotke na ktorej w budynku w ktorym mieszkam jest wielka wyrwa w miejscu gdzie jest moje mieszkanie!!! Nawet okna wychodza na ta strone. (podobno uszkodzenie spowodowane jest bomba sztukasa)
Napisano
Michalczewski - a czy mógłbyś zrobić zdjęcie tego samego miejsca po 60 latach? Też było by super umieścić na stronie takie porównanie. Poczekaj jednak na lepszą pogodę:)
Napisano
zdjecie polnocnej warszawy to jest prawdopodobnie kanalek przecinajacy aleje waszyngtona okolice dzisiejszych dzialek , jedna z nich posiadam troche fantow wyciagneli tam dzialkowcy , ja min guziki i inne duperele wszystko przy pozadkach wiosennych
Napisano
Dziękuję za uznanie, ale to nie moja zasługa tylko firmy Sony. ;-)

Łatfor - naturalnie, że możesz sobie wziąć te zdjęcia. To wielka radość móc zawspółuczestniczyć" w Twojej niezwykłej stronie.
Zrobisz oddzielny dział z takimi zdjęciami porównawczymi? Świetny pomysł. Wg. mnie efekt takich zestawień jest wstrząsający. Można by nawet inscenizować to samo ustawienie postaci jak na zdjęciach archiwalnych. Wtedy taka zabawa nabrałaby nowego wymiaru... ( i na coś przydaliby się wreszcie rekonstruktorzy :). (Wyobraźcie sobie np. tych WHmachtowców z miotaczami we współczesnej scenerii...)
Niestety masz rację: szkoda, że dzielnica, która jest po drugiej stronie wiaduktu [wiaduktu nad Dw. Gdańskim - przyp. tłum.] nie stwarza wiele możliwości na zrobienie takich zdjęć...
Tym cenniejsza jest ta Mokotowska.
Dlatego: jeśli Michalczewski chce. to ja mogę się kopsnąć z kamerą na Mokotowską. Tylko niech Michalczewski powie, który to nr tej Mokotowskiej :)
pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie