DTH Napisano 19 Grudzień 2003 Napisano 19 Grudzień 2003 Masz racje, teraz dostrzeglem, ze pisales:-)) Zwracam honor:-) Swoja droga ja tez jestem zaskoczony, ze ten rów byl w tym miejscu.Tez myslalem, ze to gdzies miedzy Krucza a Bracka i dopiero teraz przyszlo mi do glowy, ze gdyby byl na wysokosci Brackiej, to Powstancy musieliby sie nim chyba czolgac, bo ostrzal z gornych pieter BGK siegalby spokojnie wykopu.
whatfor Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Może ten szkic rozwieje resztki watpliwości nt gdzie był przekop?". Zaznaczam, że łączył on kamienice nr 17 z nr 22. W wyniuku wojny w Warszawie kilka domów dziwnym trafem ubyło i dziś numeracja w Alejach jest przesunięta" [stara 17 = 23]pozdrawiam.
michalczewski Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Czyli jednak w tyle jest Orbis a fota 2 jest robiona z okolic tych ruin. No chyba ze to nie Al. Jerozolimskie :))))) Zartuje!!!
michalczewski Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 Moze posiada kotos fotki ul. Mokotowskiej od Pl.Trzech Krzyzy do ul.Wilczej. Chodzi mi oczywiscie o fotki z powstania ewentualnie przedwojenne.
whatfor Napisano 20 Grudzień 2003 Napisano 20 Grudzień 2003 W albumie Brauna Krisa" są w odwrotnym kierunku... Jeszcze zobaczę.
sqh Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Whatfor - malutkie sprostowanie.Domów przy Alejach nie ubyło dziwnym trafem (wówczas zresztą numeracja by poleciała w dół, a nie w górę), lecz po prostu przed wojną numery tzw. policyjne Alej Jerozolimskich zaczynały się od skrzyżowania z Nowym Światem - nr 1 miał Bank Gospodarstwa Krajowego (dziś 7). Obecne numery 1/3 (Muzeum Narodowe) i 5 (Giełda, przed wojną stary gmach Ministerstwa Komunikacji) miały numerację Alei 3 Maja - odpowiednio 13 i 15.
whatfor Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Dzięki za sprostowanie umerów policyjnych":) Ja jednak myślę, że trochę domów ubyło... Cóż, błądzenie jest ludzką rzeczą. Pozdro.
Gość Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Jeszcze raz na ten temat. Domów w Alejach zdecydowanie ubyło. Np. iały dom" obecnie Centrum Giełdowe, tam przed wojną były kamienice z numeracją Aleje Jerozolimskie. Temat zmiany numeracji domów jest bardzo dobrze omówiony w książce Batalion Sokół", autora niestety nie pamiętam.
whatfor Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Też mi się tak wydaje - choć jestem zaledwie" opolaninem:) Ale znam Warszawę - tej której juz niestety nie ma - wydaje mi się - dosyć dobrze. Ale jeżeli koledzy warszawiacy zauwżą na moich stronach jakieś wpadki topograficzne - będę bardzo wdzięczny za korekty. Nie słyszałem, żeby jaki warszawiak zrobił strony o Opolu :) Ja robię, z uporem maniaka, strony o historii Warszawy [moje korzenie] i liczę na Waszą pomoc. Pozdro.
Gość Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Na mnie możesz zawsze liczyć. Jestem warszawiakiem z dziada-pradziada i myślę, że też całkiem nieźle znam tą Warszawę, której już nie ma.
Gość Napisano 23 Grudzień 2003 Napisano 23 Grudzień 2003 Zapomniałem. Mógłbyś podać adresy tych stron?
zelig Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Odgrzewam wątek, bo te zdjęcia żoliborskie nie dawały mi spokoju... (zdjęcie 2-gie i piąte). Oto efekt: Mickiewicza 18. To jest ten długi budynek, który ciągnie się od gen. Zajączka do pl. Inwalidów). fot. nr 2 - 60 lat później...
zelig Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Fot. 5. 60 lat później.. Mickiewicza 18 od str. podwórka.(można poczuć metafizyczny dreszczyk...)Delikatnie sugerowałbym, że to fot. zidentyfikowane jako pl. Wilsona może być pl. Inwalidów... - jak herr żołnierz wyciągał aparat to robił już zdjęcia w jednym rejonie - ale, tak na prawdę, pierwotna wersja mi również pasuje.pozdr.
bjar_1 Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Popieram ,odwaliłeś kawał dobrej roboty. Można się wczuć! :)pozdrawiambjar_1
whatfor Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Zelig brawo!!! I przy okazji prośba: chciałbym Twoje fotki i informacje wykorzystać na mojej podstronie dot. niemieckich zdjęć z Powstania Warszawskiego - będzie to cenny materiał porównawczy. W Warszawie nie wiele jest miejsc, które tak mało się zmieniły. Ileż te ściany mogły by nam opowiedzieć... Czekam na kontakt i pozdrawiam.
michalczewski Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Whatfor mam nadzieje ze sie nie obrazisz ze zamieszcze tu fotke z twojej strony. Pamietasz jak pytalem cie w tym watku o fotki Mokotwskiej (no tu na gorze:) ). Znalazlem fotke na ktorej w budynku w ktorym mieszkam jest wielka wyrwa w miejscu gdzie jest moje mieszkanie!!! Nawet okna wychodza na ta strone. (podobno uszkodzenie spowodowane jest bomba sztukasa)
whatfor Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Michalczewski - a czy mógłbyś zrobić zdjęcie tego samego miejsca po 60 latach? Też było by super umieścić na stronie takie porównanie. Poczekaj jednak na lepszą pogodę:)
michalczewski Napisano 21 Luty 2004 Napisano 21 Luty 2004 Moze do tego czasu skoluje cyfrowke". Zdjecie wywolalo na mnie nie samowite wrazenie. Brakuje mojego mieszkania....
Gość Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 zdjecie polnocnej warszawy to jest prawdopodobnie kanalek przecinajacy aleje waszyngtona okolice dzisiejszych dzialek , jedna z nich posiadam troche fantow wyciagneli tam dzialkowcy , ja min guziki i inne duperele wszystko przy pozadkach wiosennych
mietek Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 W którym miejscu była ta barykada? Jest ona w inwentaryzacji zawartej w Barykady Powstania Warszwskiego 1944"?
zelig Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 Dziękuję za uznanie, ale to nie moja zasługa tylko firmy Sony. ;-)Łatfor - naturalnie, że możesz sobie wziąć te zdjęcia. To wielka radość móc zawspółuczestniczyć" w Twojej niezwykłej stronie. Zrobisz oddzielny dział z takimi zdjęciami porównawczymi? Świetny pomysł. Wg. mnie efekt takich zestawień jest wstrząsający. Można by nawet inscenizować to samo ustawienie postaci jak na zdjęciach archiwalnych. Wtedy taka zabawa nabrałaby nowego wymiaru... ( i na coś przydaliby się wreszcie rekonstruktorzy :). (Wyobraźcie sobie np. tych WHmachtowców z miotaczami we współczesnej scenerii...)Niestety masz rację: szkoda, że dzielnica, która jest po drugiej stronie wiaduktu [wiaduktu nad Dw. Gdańskim - przyp. tłum.] nie stwarza wiele możliwości na zrobienie takich zdjęć...Tym cenniejsza jest ta Mokotowska. Dlatego: jeśli Michalczewski chce. to ja mogę się kopsnąć z kamerą na Mokotowską. Tylko niech Michalczewski powie, który to nr tej Mokotowskiej :)pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.