Skocz do zawartości

Układ z Schengen,a wywóz klamotów - jak to będzie ???

Słabosilny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak mi sie skojarzylo z tym http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4556544.html

Nasza policja powinna juz walic w gacie bo mafia juz sie nie bedzie musiala bac ze im zabiora te czeskie deka z Aukro na granicy albo na poczcie tylko sami se" je beda wozic przez granice.

I jeszcze to:

- W myśl polskich przepisów broń powinna być pozbawiona cech bojowych w sposób nieodwracalny, czyli tak, żeby nikt nie mógł jej przywrócić do sprawności - tłumaczy komisarz Krzysztof Zborowski z wydziału postępowań administracyjnych KWP w Katowicach."

Ciekawe czy ten egzperd" widzial kiedys czeskie deko? To zaspawany na glucho monolit - jak mozna cos takiego jeszcze bardziej pozbawic cech to nie mam pojecia. Chyba tylko przetapiajac :)
Napisano
To zaspawany na glucho monolit"

Dokładnie to samo pomyślałem - ale o rządzących decydentach i organach bezpieczeństwa i wymiaru śprawiedliwości...
Napisano
jak sobie pomysle ze nasi dzielni policjanci przeszukiwali czeski net w czasie gdy mi wynoszono kpmputery z firmy to mnie trafia, rzeklbym nawet-szczela;-)co nie powiem bo bocian bedzie mial pretensje
Napisano
Czasami wystarczy tylko zeszlifować jakiś spaw i już można z niej zabijać - tłumaczy jeden z oficerów policji." ????????
Nieoficjalnie wiadomo jednak, że podczas polowania na internetowych handlarzy, pośredników i odbiorców broni w ręce agentów CBŚ wpadli też kolekcjonerzy militariów. Jeden z nich żalił się na forum dyskusyjnym, że policjanci zdjęli mu ze ścian pięć pistoletów. Teraz grożą mu zarzuty o nielegalne posiadanie broni." - wie ktoś, o kogo chodzi?
Napisano
Chcieli chorej ustawy to mają - TERAZ większość skarbów" bez problemu i bezpowrotnie opuści Polskę. A z tymi destruktami to już chyba mają udar mózgu - teraz dysponujemy taką technologią, że jakbym potrzebował broni to sam sobię mogę w warsztacie skręcić np. PPS wz. 43
.
.
.
CirrusCX
Napisano
Ja Was też lubię chłopaki :] Skoro ONI nas nie chcą - to my ich polubimy, no bo w sumie robią nam przysługę. Pomyślcie - jeśli sprzedałbym skrzynie ze złotem w Polsce - marne grosze. A tak sprzedaję wszystko np. w Niemczech - no to już można troszkę zaszaleć :0 Nie zapomnijcie dzisiaj o północy otworzyć szampana :] Ehhh uwielbiam ten sarkazm :))))) Niech żyje SHENGEN!
.
.
.
CirrusCX
Napisano
Moim zdaniem zmieni sie nie wiele. Jedynie co to ulatwia przewoz/wywoz. Zreszta wiadomo jak to wygladalo na granicy polsko-niemieckiej, nigdy nie trzepali, a juz napewno nie za militarka. Jesli chodzi o lotniska to tez sie nie wysilaja jak juz to jest to przypadek ze ktos z czyms wpadnie. pozdro
Napisano
W kwesti przepisów celnych to na przywóz zabytków spoza unii nie ma cła, a jedynie 22% VAT płacone od wartości przedmiotu. Jesli celnik uzna, że deklarowana przez przyworzącą osobę wartość jest zaniżona taki zabytek przyjmuje się do depozytu i w trakcie postepowania celnego ustala wartość, a co za tym idzie i wielkość podatku. Jedyna kwestia jest istotna, że przedmiot trzeba bez wezwania zgłosić, bo inaczej traktuje się taki fakt jako przemyt, co wiąże się z rekwiracją zabytka. Ale to o czym piszę obowiązuje w przywozie SPOZA UNII EUROPEJSKIEJ. W przypadku przywozu staroci z np. Niemiec, Czech czy innego kraju UE nie ma żadnych należności celnych ani podatkowych. Nie trzeba do żadnego Urzędu Celnego chodzić i próbować załatwiać czegokolwiek. Wszelkie ograniczenia dotyczą jedynie broni i amunicji ale to wynika z innych przepisów. Natomiast w dalszym ciągu obowiązują ograniczenia wywozowe z Polski do innych krajów w tym unijnych wynikające z ustawy o ochronie zabytków. To czy ktoś będzie egzekwować te przepisy to już zupełnie inna sprawa. Prawdopodobnie zostaną po prostu martwe, a w kość dostaną jedynie nieliczni których kontrolować będą grupy mobilne Słuzby Celnej lub SG.
Napisano
I będzie jak z wieloma innymi przepisami.Istnieją,nie są przestrzegane ani respektowane.Ale zawsze się przydadzą,gdy trzeba będzie komuś koło d... zrobić.
Napisano
Chcialbym rowniez zauwazyc fakt iz okoliczne bazary/stoiska z militarka w Szczecinie np, glownie zaopatruja sie glownie na gieldach w wiekszych miastach Polski i w Niemczech, i to wlasnie szczegolny nacisk klada na oferty kierowane przedewszystkich do niemieckich klientow, ktorzy juz od kilku lat regularnie zaopatruja" sie w fanty wlasnie z Polski - i tu pytanie, czy teraz po calej tej wielkiej pompie z szengen podskocza cenki militarki i w ogole antykow, czy tez spadna, w co raczej watpie - zdaje sie, nasz kraj dazy do euro sztucznie podwyzszajac cene zlotowki, czy to, oraz rak" granic w ue odbije sie na cenach fantow ? - bo dla porownania niesmiertelnik SS - u nas srednio kilkaset plnow - na zachodzie - kilka set euro - kolekcionerzy, tacy z prawdziwego zdarzenia, ktorzy nie szczedza frutu na swoje hobby zapewne zdaja sobie doskonale sprawe z ogromnych roznic cenowych pomiedzy krajami wschodnimi (czyt. na polodnie i wschod i/oraz naszego kraju) a swoimi vaterlandami i niedlugo zaczna coraz czesciej odwiedzac nasz kraj, szczegolnie nasze gieldy - jak to sie bedzie mialo do cen - moim zdaniem wzrosna, zmysla wlasnie o zachodnich klientach, ale mimo wszystko kazdy bedzie miec na ten temat swoje zdanie
Napisano
dlatego, kopmy więcej, sprzedawajmy mniej.
co do spraw czeskich deko - to tak jak z polskim mięsem w Rosji.
Nie było wpuszczane, uważano je za słabe gatunkowo, itp. tylko dlatego że jest polskie.
czysta polityczna gra.
pozdro!
Napisano
W sumie to te cale Czechy to tez byl zly przyklad.. hehe oni czasem maja drozej jak germanmilitaria.com:) Mimo wszystko ceny wzrosna, pomimo defakto Panstwo na handlu militarka raczej nic nie zyska. Pozdrawiam:)
Napisano
Sadze, a wrecz jestem pewiem ze fakt iz wchodzimy ( weszlismy ) do Schengen nie zmieni wiele w kwestiach cen militarki ( o klimatach archo sie nie wypowiadam bo mnie kompletnie nie interesuja), zniszczenia wojenne i polityka czerwonych przez 50 lat po wojnie skutecznie pozbawila nas wiekszosci przedmiotow z ktorych mozna zbudowac powazne kolekcje militariow, po prostu w duzym skrocie jestesmy kolekcjonerskim ugorem i nie za bardzo jest od nas co wywozic poza mitycznymi panterami i wykopkami po elektrykach ktorych mi akurat niespecjalnie zal,( fanty wrzesniowe poza Polska nie ciesza sie praktycznie wzieciem - wiec nie wyjada), zeby nie byc gołosłownym to prosze pofatygowac sie na gieldy kolekcjonerskie do krajow osciennych i zobaczyc co tam mozna nabyc i w jakim stanie, faktem jest ze u nas sie milo kopie i jeszcze fajne rzeczy z gleby wyskakuja, ale z samych wykopkow sie powaznej kolekcji militariow nie zbuduje, a helmu z farbie czy z dekalem, albo munuru to sie raczej nie wykopie. Siła rzeczy fanty po wermachcie sa popularniejsze w Niemczech, bo tam mialy lepsze warunki aby przetrwac ( prosze popytac co sie trafia czasem na szmatexach z Reichu), podobnie tez fanty dajmy na to po armmi francuskiej czy brytyjskiej ....
Reasumujac, wiecej fantow militarnych do Polski z tego tytulu przyjedzie, niz wyjedzie .... zreszta to sie juz dzieje caly czas, prosze popatrzec co sie na aledrogo chocby pokazuje .... a militaria w tendencji dlugofalowej beda drozec tak czy owak, niezaleznie od tego czy jestesmy w Schengen czy nie, bo od wojny coraz wiecej latek mineło i coraz mniej klamotow w obiegu kolekcjonerskim , a jak wiadomo niska podaz i wysoki popyt nakreca wzrost cen, wiekszy wpływ na ceny powinno bylo miec wejscie do unii celnej ktore bylo blisko 4 lata temu, niz wejscie do Schengen, bo tamto pierwsze oznaczalo zniesienie kontroli obrotu towarowego.
P.S. Wesołych Swiat wszystkim Uczestnikom dyskusji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie