Skocz do zawartości

W smutnym kraju żyjemy

jc1234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak przypadkiem siedzę i oglądam główne WIADOMOŚCI TVP. Mamy dziś 01 września 2007. Jako pierwsza wiadomość informacja o Kaczmarkach, Netzlach,Lepperach, Giertychach św.Pitera Kuchciński ....... gdzie ja żyje ?
Jako trzecia wiadomość informacja o wydarzeniach sprzed 68 lat.
A może to ja jestem inny ?
Jacek
Napisano
Niestety - jest jeszcze jedna smutna najsmutniejsza informacja, przy której wszelkie swary nikną... Zgineło dwóch pilotów na pokazach w Radomiu....

['] [']
Napisano
ale nie zginęli w walce tylko na pokazie... zapal też świeczki dla 2 kierowców tirów, którzy zginęli koło Wągrowca jakies 2h po wypadku lotniczym...

nie dajmy się zwariować .. giną ludzie i nic na to nie poradzimy. tak nam jest pisane u już
Napisano
niom ale jak by nie było to byli zawodowymi lotnikami a chyba każdego z nas interesują militaria i historia a poza tym to wypadki polskich zawodowych lotników nie zdarzają się często ['] [']
Napisano
macie racje ... to jest smutny kraj....
coraz bardziej ludzie żyją dniem. To co dzisiaj to najważniejsze. W głównej mierze to wina mediów.. ale ja np w moim mieście nie słyszałem dzisiaj żadnych syren czy innego upamiętnienia chwil sprzed 68 lat... --
I mówią że kopacze" to niedobrzy ludzie... może i tak.. ale LUDZIE...
To jest smutny kraj...
Pozdrawiam
Napisano
ja syreny słyszałem a i dodam że czekałem na było nie minęło i też się nie doczekałem tak to teraz jest z pamiętaniem o historii a jak na wp.pl przeczytałem w temacie o wrześniu co ludzie pisali to się załamałem pozdrawiam
Napisano
ja dzis bylem swiadkiem nieprzyjemnego obazu, to jest na Pomniku Pamięci Narodowej, palił się znicz, złożone były kwiaty i powiewała biało-czerwona flaga, a mimo tego dalej pomnika jako skateparku uzywala sobie grupka deskorolkarzy.. mogliby czasem uszanowac trud, ktory włozyli wrzesniacy w to ze teraz moga spokojnie życ...

polityka i religia teraz sa na topie, a o prawdziwym patriotyzmie nie przesiaknietym nacjonalizmem nikt nie pamieta.. ehh
pozdrawiam!
Napisano
A ja sie wczoraj mile rozczarowalem. Robilismy otwarcie schronu (urbana) w rybniku. Ludzie byli zafascynowani tym co zrobilismy - nie zdawali sobie sprawy ze w ten sposob mozna prezentowac historie (byli obecni czlonkowie GRH). Gdy mowilem dla mediow, ze chcemy pokazywac dzieciakom historie na zywo slyszalem od wszytstkiech glosne TAK !
Napisano
Total- ci deskorolkarze mają często większe pojęcie/szacunek o/do historii niż dewoty oglądające Trwać czy inne.
Myślę, że taki walczący o wolność wolałby widzieć bawiące się dzieci, niż zebrania moherów czy podpubliczne defilady.
Patriotyzm to nie czczenie pomników.
Napisano

l Września 2007, Hel, oficjalna uroczystość... Na zdjęciu macie prawie wszystkich uczestników (brakuje tylko marynarzy, którzy poszli jako pierwsi, i kryją się już pod drzewami). Kto był? Tradycyjnie, marynarze (trzyosobowa delegacja, plus warta honorowa), Burmistrz, harcerze, strażacy, nauczyciele, delegacja Muzeum Obrony Wybrzeża (właśnie podąża z wiązanką)

Powiem tak - jestem w stanie zrozumieć komendanta portu - w końcu ma ważniejsze sprawy jak nagłośnienie, salwy honorowe, czy chociażby drużynę marynarzy, przecież z portu zostało tyle co nic, a to nic wisi na włosku.... Pana, który przemawiał w zgiełku bez mikrofonu, zagłuszył manewrujący spalinowóz, ale nie w tym rzecz.

Co innego mnie dobiło - podczas całej dwudziestominutowej uroczystości ANI JEDEN przechodzień nie przystanął dłużej niż na 5 sekund, NIKT nie wykazał najmniejszego zainteresowania, mimo, że podczas składania kwiatów przewaliła się masa ludzi z pociągu (zdaje się, że im przeszkadzaliśmy, stojąc na chodniku, podczas gdy oni tym chodnikiem podążali w stronę straganów, kafejek, foczek, budek z pamiątkami i innym bublem)

Te kilka osób z boku, to osoby towarzyszące", które przyszły wraz z oficjalnymi delegacjami.

Wiem dziwny jestem, przecież to dobrze, że Polacy nie myślą już o tych egzotycznych dla większości wydarzeniach. Że żyją, cieszą się chwilą, z politowaniem patrzą na pielęgnujących pamięć o bohaterach dziwaków? Ale mimo to jakoś smutno mi, gdy przypomnę sobie małe miasteczko na Dolnym Śląsku, gdzie w latach osiemdziesiątych to niedobre ludowe wojsko organizowało wieczorem apel poległych, na którym był ksiądz i tak z tysiąc mieszkańców. Dobrowolnie, specjalnie na tę okoliczność.

Pierwszy września 2007, Hel, jedno z najbardziej nasyconych historią września miejsc... ANI JEDEN przechodzień...

Jak to jest na tej tablicy pod Wizną? Przechodniu, powiedz Polsce..."

:(

Napisano
A tak swoją drogą, jedno jeszcze: ciekawe co mógłby opowiedzieć jeden starszy pan, stojący z boku, który swoją wiązankę kwiatów złożył po cichu, jak się już wszyscy rozeszli, a potem długo siedział na ławce przy pomniku. Nie śmiałem przeszkadzać.
Napisano
Karpik nie mam na mysli czczenia pomnikow, ale chociaz tego dnia mogliby to uszanowac..
wielu ludzi w tych czasach myli patriotyzm z nacjonalizmem,
co jest niedorzeczne. A co do dewot to w 100% przyznaje rację, są gorzej fanatyczne niż terroryści.
Napisano
WITAM SERDECZNIE

Chcialem powiedzić że ****** sie dzieje w tym kraju.
Tu rocznica wybuchu wojny światowej a oni o wszystkim tylko nie o tym. Niech sie ***** WSTYDZĄ.
CHYWAŁA BOHATEROM !!!
CHWAŁA !!!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 23:57 01-09-2007
Napisano
Przechodziłem dziś koło takiego malutkiego pomniczka ... Obok niego stała dziewczyna w glanach i koronkowym mini , z kolczykiem w wardze i grala na skrzypcach jakąś smutną melodię .. Ja stary cynik wzruszyłem się do łez ..
Napisano
Historia jest najlepszą nauką tego co może zdarzyć się w przyszłości. A co do polityki to nagła zmiana ocen wspomnianych wyżej panów przez opozycję i media prywatne też daje dużo do myślenia (kiedyś byli be, ale dziś są brani w obronę). Pan Kutz świetny reżyser bardzo starał się udowodnić, że to tylko polityczne ofiary. Uważam, że nawet jeśli to jest przy okazji show polityczny PiS-u to i tak lepiej, że coś robią w tej dziedzinie niż by nie robili nic. Postawa innych jest zadziwiająca brnięcie dalej w obronę wiarygodności p. Kaczmarka i atakowanie prokuratury i CBA (tak medialne i polityczne)to degrengolada całej sceny politycznej. Czy ktoś w tym naszym politycznym bałaganie będzie kiedyś umiał przyznać rację oponentowi i uznać własną winę. Piszę to ogólnie- obojętnie kto komu i za co. Zamiast prowadzić normalną politykę nasi panowie politykierzy cały czas biją pianę. Wszystkie partie bez wyjątku. Proszę mnie dobrze zrozumieć chodzi mi o obiektywizm bez zacietrzewienia politycznego.
Pozdrawiam
Napisano
My odkrywamy i wciąż utrzymujemy historię wciąż żywą... Ale wg prawa i ludzi jesteśmy e" prawda jest taka że za kilka lat tylko poszukiwacze i ludzie z różnych grup rekonstrukcyjnych będą pamiętać o wydarzeniach sprzed kilkudziesięciu lat... Już teraz ta historia jest zniekształcane przez np. media... TVN podał na samym końcu informację co to dzisiaj (wczoraj) za dzień... No i pokazali rozkaz na papierku wydany przez Hitlera... Dobrze że nie było tego całego bełkotu o tym że to państwo niemieckie jest wielce poszkodowane...

Nie pozwólmy historii umrzeć...
Nie pozwólmy by zapomniane pozostały tamte dni...
Napisano
Nie było bełkotu, Hitboy? A wczoraj wieczorem pewna stacja telewizyjna nadała super film wojenny w sam raz pasujący do rocznicy Września - o dobrych Niemcach na takim fajnym okręcie podwodnym. Jak jeden dobry Niemiec umierał na samym końcu, to popatrz, nie wzruszyłem się, a według niemieckiego reżysera pewnie powinienem....
Żenada, Okręt" na rocznicę wybuchu wojny (nie mam nic do filmu, ale pampersa, co układał ramówkę tej stacji wysłałbym na dokształcanie z historii)

Martian - nie zaśmiecaj wątku bagnem polityki bieżącej. Wystarczy, że wczoraj na telewizyjnej jedynce, o l7.35 zamiast dokumentu trafiłem na cyrk z ukrytą kamerą.
Napisano
O, już prawie południe, a jeszcze nie wszyscy ponarzekali na wczorajszy dzień, wpisywać się szybciutko, komu jeszcze reżim zabronił uczcić rocznicę.
U nas w Kaczystanie zrobili tak:
- premier wstał o 3 nad ranem i zamiast głaskać swojego kota, pojechał na Westerplatte, o 4.45 wygłosił ociekające sloganami przemówienie, złożył kwiaty, które oczywiście zakupił za nasze podatki
- około południa minister kultury zapowiedział, że na tymże samym Westerplatte zostanie wybudowane Muzeum, podobne do Muzeum Powstania Warszawskiego (oczywiście nikt mu nie uwierzył, bo zawsze łże w żywe oczy, o czym świadczy znamienny fakt, że przecież MPW po prostu nie ma)
- w Telexpresie (perfidny blok propagandowy rządzącej kliki), na 15 minut trwania, około 3 poświęcili na wspomnienia o bombardowaniu Wielunia
- w Trójce regionalnej jakiś niedouk z IPN bardzo agresywnie wypowiadał się przeciwko artukułowi we Frankfurter Allgemeine Zeitung" czy innym Tagesspiegel", zamieszczonemu akurat 1 września
- w TVP1, wieczorem, w porze największej oglądalności, puścili w celu zohydzenia pamięci bohaterów, film o seksie przedmałżeńskim uprawianym przez podchorążych kawalerii i łączności w wakacje 1939 roku.

Zachowajmy odrobinę proporcji i zdrowego rozsądku, panowie - jak ktoś chce sobie ponarzekać na politykę rządu i prezydenta, niechże nie miesza do tego rocznicy 1 Września!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie