Skocz do zawartości

przedmioty związane z leśnictwem

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 241
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Bardzo interesujący wątek. Też jestem z wykształcenia leśnikiem, więc potrafię docenić wartość zaprezentowanych eksponatów.
Ponieważ pojawił się tutaj wątek mundurowy, to nieco więcej jest tutaj: http://www.lesnymundur.zafriko.pl/kat/dzieje_munduru_leSn
Z treści postów w tym temacie wynika,że wielu forowiczów ma bardzo ścisłe wątki z lasem - zakończę więc tradycyjnym -Darz Bór -

• 4 weeks later...

Nie jestem poszukiwaczem, ale na terenie leśniczówki przypadkiem wykopałem ciekawy przedmiot. Jest to srebrny (?) wisiorek z grandlami. Na odwrocie widoczny jest wyryty czymś ostrym napis 1938". Bardzo zaciekawiło mnie to odkrycie, nie mogę jednak rozszyfrować oznakowania producenta. Lepsze zdjęcia dodam do identyfikacji.

• 2 weeks later...
To nie jest żadna suwmiarka. Co wy z tymi suwmiarkami.

To jest średnicomierz / klupa / taster ( jak kto woli).

Służy do pomiaru średnicy okorowanego miejscu pomiaru drewna dłużycowego. Wynik pomiaru wraz z wynikiem pomiaru długości umożliwia określenie miąższości drewna w m3 - za pomocą książkowych tabel lub elektronicznie.

Sam pomiar średnicomierzem nie umożliwi wyliczenia" metrów sześciennych. Zresztą pomiar drewna kłodowanego to osobne zagadnienie.

Kiedyś coś takiego trafiło się obok spalonej leśniczówki. Szczerze mówiąc nie wiem co to dokładnie jest, zakładam, że związane z pruskim leśnictwem. Ktoś wie co to dokładnie za przedmiot ?

Witam ,wykopane w niedzielę, w moim nieudolnym tłumaczeniu Dyrekcja lasów i leśnego przemysłu.
Witoldowskie leśnictwo." pieczątka wykonana z czcionek drukarskich osadzonych w ołowiu i dość niechlujnie oprawiona w grubą blachę mosiężną. To właśnie siermiężne wykonanie daje mi podstawy żeby sądzić że pieczątka pochodzi z czasów zaraz powojennych kiedy w naszym pięknym kraju grasowali wyzwoliciele z czerwonymi gwiazdkami na czapkach.
Leśniczówka Witoldówka istnieje nadal niedaleko Sieniawy woj.Podkarpackie,pieczątka znaleziona jakieś 20 km od niej
Pozdrawiam Piotr

• 1 month later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie