..::pushek::.. Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 Mój podobny to tego kolegi wcześniej, tylko mój zamiast dębowych listków ma jodłową gałązkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 Przedwojenne odznaki leśne zwłaszcza majątków prywatnych, to bardzo wielka rzadkość. Bardzo wielka rzadkość.Gałązka z kozłem - zdaje się - pamiątkowa nagrodowa odznaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel888 Napisano 28 Luty 2010 Share Napisano 28 Luty 2010 Witam trafiła mi się taka rzecz. Mam pytanko gdzie mogło to być noszone,i mniej wiecej w jakich latach?Bardzo bym prosił o jakomś fotke.<pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonn Napisano 9 Marzec 2010 Share Napisano 9 Marzec 2010 Witam czy to stary znacznik do drzewa ?pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forester47 Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Bardzo interesujący wątek. Też jestem z wykształcenia leśnikiem, więc potrafię docenić wartość zaprezentowanych eksponatów. Ponieważ pojawił się tutaj wątek mundurowy, to nieco więcej jest tutaj: http://www.lesnymundur.zafriko.pl/kat/dzieje_munduru_leSnZ treści postów w tym temacie wynika,że wielu forowiczów ma bardzo ścisłe wątki z lasem - zakończę więc tradycyjnym -Darz Bór - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Fakt,brałem udział w licytacji tej czapki z wężykiem generalskim - ale w decydującej chwili internet mi padł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 20 Marzec 2010 Share Napisano 20 Marzec 2010 Piszę oczywiście o czapce na zdjęciu z podanego linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mk2 Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Nie jestem poszukiwaczem, ale na terenie leśniczówki przypadkiem wykopałem ciekawy przedmiot. Jest to srebrny (?) wisiorek z grandlami. Na odwrocie widoczny jest wyryty czymś ostrym napis 1938". Bardzo zaciekawiło mnie to odkrycie, nie mogę jednak rozszyfrować oznakowania producenta. Lepsze zdjęcia dodam do identyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Kwiecień 2010 Share Napisano 18 Kwiecień 2010 Jakiś rodzinny pamiątkowy drobiazg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 18 Kwiecień 2010 Share Napisano 18 Kwiecień 2010 Chyba się ta suwmiarka" tu nadaje, wyszła mi z godzinę temu w lesiepzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 19 Kwiecień 2010 Share Napisano 19 Kwiecień 2010 dzisiaj wypad na starą zrujnowaną leśniczówkę i wyszedł posrebrzany jelonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertox Napisano 19 Kwiecień 2010 Share Napisano 19 Kwiecień 2010 To jest suwmiarka ale leśnicy nazywają to klupa , służy do wyliczenia metrów sześciennych z kłody drewna używa się tego do dziś, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 2 Maj 2010 Share Napisano 2 Maj 2010 To nie jest żadna suwmiarka. Co wy z tymi suwmiarkami.To jest średnicomierz / klupa / taster ( jak kto woli).Służy do pomiaru średnicy okorowanego miejscu pomiaru drewna dłużycowego. Wynik pomiaru wraz z wynikiem pomiaru długości umożliwia określenie miąższości drewna w m3 - za pomocą książkowych tabel lub elektronicznie.Sam pomiar średnicomierzem nie umożliwi wyliczenia" metrów sześciennych. Zresztą pomiar drewna kłodowanego to osobne zagadnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rokers Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Kiedyś coś takiego trafiło się obok spalonej leśniczówki. Szczerze mówiąc nie wiem co to dokładnie jest, zakładam, że związane z pruskim leśnictwem. Ktoś wie co to dokładnie za przedmiot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Może odznaka z czapki, może jakaś inna - motyw podobny do wzornictwa klamr pasów pruskich (do lat 30) urzędników leśnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rokers Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klemas Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 Witam ,wykopane w niedzielę, w moim nieudolnym tłumaczeniu Dyrekcja lasów i leśnego przemysłu.Witoldowskie leśnictwo." pieczątka wykonana z czcionek drukarskich osadzonych w ołowiu i dość niechlujnie oprawiona w grubą blachę mosiężną. To właśnie siermiężne wykonanie daje mi podstawy żeby sądzić że pieczątka pochodzi z czasów zaraz powojennych kiedy w naszym pięknym kraju grasowali wyzwoliciele z czerwonymi gwiazdkami na czapkach.Leśniczówka Witoldówka istnieje nadal niedaleko Sieniawy woj.Podkarpackie,pieczątka znaleziona jakieś 20 km od niejPozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klemas Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 Przepraszam zapomniałem załadować fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert_k Napisano 15 Czerwiec 2010 Share Napisano 15 Czerwiec 2010 Witam oto moja blacha Straznik Lasowy z herbem.Prosilbym o ewentualne informacje na jej temat.Wyglada na odczyszczona i zakonserwowana. Pozdro i dzieki za wszelkie info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 18 Czerwiec 2010 Share Napisano 18 Czerwiec 2010 Dla wszystkich potrafiących docenić rzadkość znaleziska z wesołym pozdrowieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek033 Napisano 18 Czerwiec 2010 Share Napisano 18 Czerwiec 2010 To i ja coś dodam guzik ....????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek033 Napisano 18 Czerwiec 2010 Share Napisano 18 Czerwiec 2010 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
honker Napisano 23 Czerwiec 2010 Share Napisano 23 Czerwiec 2010 witam to moja znajda sprzed paru dni.Acer to z twoich okolic bo z Ruskiego Brodu ,pewnie z lasów hrabiego z Końskich.pozd.marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 30 Sierpień 2010 Share Napisano 30 Sierpień 2010 mundurek do szkoły leśnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 30 Sierpień 2010 Share Napisano 30 Sierpień 2010 czapeczka leśniczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.