myszak71 Napisano 26 Grudzień 2008 Share Napisano 26 Grudzień 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 29 Styczeń 2009 Share Napisano 29 Styczeń 2009 może to nie przedmiot - lecz do dokumentacji ...Михаил Мельке, латыш, старший лесник Крутецкого лесничества (прадед жителя Зубовой Поляны А. Головко), 1906 г. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek123 Napisano 29 Styczeń 2009 Share Napisano 29 Styczeń 2009 Witam,jest to mój pierwszy post, jak i również pierwsza odznaka:Jagd aufseher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek123 Napisano 29 Styczeń 2009 Share Napisano 29 Styczeń 2009 Posiadam też taką czapkę ale nie wiem z jakiego okresu pochodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 29 Styczeń 2009 Share Napisano 29 Styczeń 2009 DJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 29 Styczeń 2009 Share Napisano 29 Styczeń 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 26 Lipiec 2009 Share Napisano 26 Lipiec 2009 Taka sympatyczna znajdka:-) Raczej nie związana ze służbami leśnymi, ale na pewno z lasem, nawet sporym, no i wykopana:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danger Napisano 16 Wrzesień 2009 Share Napisano 16 Wrzesień 2009 To i ja dołoże coś od siebie do tematu...Apropos, gdzie była wyprodukowana ta blacha??Pozdrawiam Danger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurek_1979 Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 ja nie tak dawno namierzłem pod cienką warstwą zeschniętych liści aluminiową gigantyczną suwmiarkę" znajomy oswojony leśniczy bardzo sie z niej ucieszył :-) podobno był to przyrząd do pomiaru średnicy drzew... jednak jak on sie nazywał to do tej pory nie wiem... :-( zdjęć jednak nie posiadam... ale za to sygnal był jak stodoła ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 forstwirtschaftsweg-privatweg unbefugtes befahren auf grund von 366,9 d.R.Str. G.B verboten das fortsamt aka tabliczka" wisiała kiedyś przy drodze i uświadamiała, że człowiek znajduje się na prywatnej drodze leśnictwa na której zgodnie z podanym paragrafem obowiązuje zakaz jeżdżenia osobom do tego nieuprawnionym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Szczurek- ten instrument nazywa się klupa. Obecnie używa się elektronicznych urządzeń, choć nie wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Obecnie wciąż używa się w Leśnictwie i używać się będzie jeszcze długi czas standardowych klup.Klupy elektroniczne są w naszych warunkach zbyt drogie i mało praktyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brobo Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 a tu moja blaszka..mile widzine jakies info na jej temat..pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 17 Wrzesień 2009 Share Napisano 17 Wrzesień 2009 Znana, jedna z wielu przedwojennych wersji oznaki służbowej dla ówczesnej straży leśnej. Prawdopodobnie koniec lat 20'.Dokładna data powstania tego modelu i wytwórca są już praktycznie nie do ustalenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
junkers323 Napisano 29 Wrzesień 2009 Share Napisano 29 Wrzesień 2009 witam wczoraj znaleziona . Jak wynika z identyfikacji na odkrywcy to maczeta leśniczego do znakowania i przycinania drzewek.Wrzucam ją do wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 kolego junkers323 ja mieszkajac cale zycie na wsi powiedZIałbym ze to tasak do brukwi. ale oczywiscie moge sie mylic co jest normalna rzecza kazdego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 Nie, kolego to nie tasak do brukwi. Szlag mnie już trafia z tymi tasakami, zapamiętajcie, że służą one jako regulaminowy sprzęt leśniczego do wyznaczania. Ten model zdaje się pochodzi z lat 80, były też inne, starsze z lat 50, bez kabłąka, oraz długie, nitowane z dwóch kawałków metalu do wycinania krzaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 2 Październik 2009 Share Napisano 2 Październik 2009 Podglądnijcie ten link:http://www.codimex.com.pl/pokaz.php?id_k=62&id_sub=58&wyswietl=4Dotyczy narzędzi leśnych-także aktualnie używanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atlantic Napisano 30 Grudzień 2009 Share Napisano 30 Grudzień 2009 zdjęcie zapożyczone z aukcji na allegro. Piękna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 12 Styczeń 2010 Share Napisano 12 Styczeń 2010 Może ktoś z Was jest w posiadaniu przedmiotow związanych z Forstschutzkommando (dokumenty ,nieśmiertelniki,fotografie.itp) i mógłby zamieścić zdjęcia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 12 Styczeń 2010 Share Napisano 12 Styczeń 2010 Tu więcej o tej formacji http://www.laspolski.net.pl/article.php?story=fsk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 12 Styczeń 2010 Share Napisano 12 Styczeń 2010 Obawiam się że funkcjonariusze Forstchutzkomando nie posiadali niesmiertelników. Mundur niemieckiego funkcjonariusza Służby Leśnej - taki sam jak Straży Leśnej zamieściłem już powyżej.Co do zdjęć to proponuje poszukać kilku ciekawych tematów na forum www.wehrmacht-awards.com czyli na popularnym wśród kolekcjonerów WAF-ie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abcd Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 Zdjęcie odnalazłem w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 Ciekawa rzecz - lacha" Straży Leśnej Ordynacji Zamojskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 18 Styczeń 2010 Share Napisano 18 Styczeń 2010 I wcześniejsza dwujęzyczna.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.