Skocz do zawartości

przedmioty związane z leśnictwem

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 241
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 5 months later...
  • 1 month later...
ja nie tak dawno namierzłem pod cienką warstwą zeschniętych liści aluminiową gigantyczną suwmiarkę" znajomy oswojony leśniczy bardzo sie z niej ucieszył :-) podobno był to przyrząd do pomiaru średnicy drzew... jednak jak on sie nazywał to do tej pory nie wiem... :-( zdjęć jednak nie posiadam... ale za to sygnal był jak stodoła ;-)

forstwirtschaftsweg-privatweg unbefugtes befahren auf grund von 366,9 d.R.Str. G.B verboten
das fortsamt
aka tabliczka" wisiała kiedyś przy drodze i uświadamiała, że człowiek znajduje się na prywatnej drodze leśnictwa na której zgodnie z podanym paragrafem obowiązuje zakaz jeżdżenia osobom do tego nieuprawnionym.

• 2 weeks later...
Nie, kolego to nie tasak do brukwi. Szlag mnie już trafia z tymi tasakami, zapamiętajcie, że służą one jako regulaminowy sprzęt leśniczego do wyznaczania. Ten model zdaje się pochodzi z lat 80, były też inne, starsze z lat 50, bez kabłąka, oraz długie, nitowane z dwóch kawałków metalu do wycinania krzaków.

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Obawiam się że funkcjonariusze Forstchutzkomando nie posiadali niesmiertelników. Mundur niemieckiego funkcjonariusza Służby Leśnej - taki sam jak Straży Leśnej zamieściłem już powyżej.

Co do zdjęć to proponuje poszukać kilku ciekawych tematów na forum www.wehrmacht-awards.com czyli na popularnym wśród kolekcjonerów WAF-ie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie