Skocz do zawartości
  • 0

Proźba o identyfikacje klamerki

huk 100

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tego typu klamry w USA i W.Brytanii wraz z koloniami,były używane od połowy XIX wieku,wykonania mogą być różne w zależności od okresu powstania.Jedno jest pewne na 98 procent takich klamerek raczej nie używali Niemcy i Austryjacy.
Napisano
A dlaczego podejrzewacie że musi być wojskowa? Bo ma 51? Może to numer szkoły, albo cos innego?
A jeśli nie wojskowa, to niczego nie można wykluczyć :-)
Napisano

Klamerka może być amerykańska z początku XX w.albo i wcześniejsza.Na zdjęciu klamra z pasa polowego US army wz.1912,co prawda jest na nim US a nie numer ale kształt identyczny.Może ta z numerem jest od pasa galowego?

Napisano
Popatrz sobie na wyglad guzikow pulkowych albo kompanijnych. Pruskie kompanijne sa inne. Moze to klamra np.holenderska lub belgijska, numer przypomina mi ten z belgijskich guzikow,ale nie wiem czy mam racje, ciekawy fant
Napisano
przepraszam że wtrące, ale czy to jest aby napewno klamra od pasa czy raczej od jakiejs uprzęży, ew. innego przeznaczenia, z numerem pułku ?
porownywales szerokosc otworu z szerokoscią pasa pruskiego ?
tylko taka sugestia..
przejzalem tyle stron w sieci ze oczy puchną, a klamry pruskiej zapinanej w taki sposob, nie ma nigdzie nawet w połowicznej częsci. klamry z laurami miały zupełnie inny moduł , a ta jest przekładana.

w gruncie rzeczy unikat.

zabieram sie do ponownego szukania. pozdrawiam!
Napisano
Ja stawiam na pozostałość z sortów mundurowych darowanych Polsce przez zachodnich aliantów jako pomoc w 1920. Z tego samego okresu wychodzą np. amerykańskie i brytyjskie guziki na polach.
Pzdr.
Daniel
Napisano
Huku będzie to klamra zapinana zapewne jak ta na foto:
http://www.wgl.pl/sklep1/images/nowypas.jpg

takiego prusaka jeszcze nie widzialem szczerze mówiąc..
czcionka wygląda na pruską..
pozdrawiam!
Napisano
podobna czcionka jest na guzikach pułkowych marki Bruder Schubert Wien..
produkowanych w Austrii, używanych przez Armię Pruską.

abcd:
Wszystkie kolonie brytyjskie miały taki typ klamerek, zauważ jednak ze ta częśc zupełnie różni się kształtem, posiada ząbki i jest 'masywniejsza'.

mnie juz brakuje hipotez..
moze ktos w końcu cos wymyśli :)
pozdrawiam!
Napisano
Dzięki na razie ale to mało czekam na wszelkie sugestie –może ktoś coś znajdzie w necie –może poszukam jeszcze tam gdzie wyszła ta część –ale myślę że to nic nie da –jak by miała być kompletna to by była -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie