traper6 Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 Acer, skąd masz takie infa o Oławie ? Ciekawi mnie to.Pozdrawiam :-)
acer Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 Mama tam rodzinę, bywałem w Oławie. Pewne Nazwisko nawet jest dalej znane w Oławie.W dobrym stanie zachował się były budynek kasyna oficerskiego dla Rosjan, Koszary przekształcono na mieszkania dla ludzi. Pare kroków z przeciwka jest kino.
Gebhardt Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 Kindzal - wydaje sie ze masz dolidne info na temat. Czy moglbys z laski swojej dac znac na priva, bo temat bardzo mnie zaciekawil ale raczej chodzi mi o fakty.Wracajac do historii rozpoczynajacej watek, czy wiadomo co stalo sie z kobieta, tragiczna bohaterka tej afery i jej dzieckiem?
pokemon Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 Będę tajemniczy: to co wiem, nie nadaje się na to forum (na żadne inne też). Powiem tylko tyle: na pewne fakty nie mamy wpływu i nic nie poradzicie. Możecie sobie pogderać he,hePowtórzę jeszcze raz: na tym świecie sprawiedliwości nie ma, g**** zawsze wypłynie itd.Wszyscy którzy walczyli w słusznej sprawie" są bohaterami! Cześć ich pamięci!PS. Dla niektórych słuszna sprawa" była i jest niestety po dziś dzień drugą stroną barykady :-( Nawet się nie dziwię, bo jak zmazać plamę? Jak przyznać się do błędu i swojej marności? A jednak tylko prawda czyni wolnym!
huk 100 Napisano 10 Sierpień 2007 Autor Napisano 10 Sierpień 2007 Masz racje –zanim prawda rano wstanie i założy buty to w tym czasie kłamstwo obiegnie całą kulę ziemską ! Ale myślę że tym nielicznym jednostkom które w tamtych czasach potrafiły się przeciwstawić –należy się pamięć i pomnik jak tu już koledzy się wypowiedzieli- myślę że archiwa IPNu kryją jeszcze nie jedną taką tragedie a może ktoś pochodzi z tamtej miejscowości może żyją jeszcze ludzie spokrewnieni z bohaterami tamtych wydarzeń kolejarzami , żołnierzami ?–może Redakcja Odkrywcy by się chciała zainteresować tą sprawą albo Było nie minęło ?Lub ktoś z was ? Gebhardt nad tym samym sie zastanawiałem -pozdro
AKMS Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 To zdarzenie podobno zostało opisane także w któryms z numerów Policja 997" (jak ktos czyta :P)
Indian Chief Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 Pokemon, co miałeś na myśli pisząc: Porucznik Przerwa mimo że służył w LWP to zachował się jak prawdziwy żołnierz!". Chciałbym Ci zwrócić uwagę że nie uważasz chyba co piszesz albo robisz to nieświadomie... Zastanów się nad tym dobrze kolego bo gdyby to nie było forum internetowe a dyskusja fae to face ktoś mógłby zareagować bardziej impulsywnie...
admin Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 Panowie przypominam - trzymajcie sie zasad obowiazujacych na forum!!!
yorke Napisano 10 Sierpień 2007 Napisano 10 Sierpień 2007 acer, ten przechodzien to byl dzieciakzabito go na wysokosci torów idacych wzdłuż koszarów w kierunku na scinawe polska
kindzal Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Kolejny przyklad : terenu Okręgu Mazurskiego stale nadchodziły meldunki o grasujących bandytach, uzbrojonych maruderów i dezerterów radzieckich, rabujących mienie przesiedleńców, zwłaszcza inwentarz żywy.Działalność band dezerterskich szczególnie widoczna była w powiatach Pasłęk, Nidzica, Ostróda. W powiecie łuczańskim, na terenie gminy Ryn, repatrianci stracili w ciągu 3 miesięcy 200 koni, 324 krów, 80 owiec i 40 świń. Z Iławy donoszono o ciągłych napadach dokonywanych przez żołnierzy z radzieckich transportów wojskowych. Na stacji kolejowej rzucali się na ludność i dokonywali grabieży z bronią w ręku, pozostawiając ofiary niekiedy tylko w bieliźnie. Patrole wysyłane przez komendanta wojennego i MO, wobec liczebnej przewagi napastników, nie były w stanie skutecznie temu przeciwdziałać. Uzbrojone grupy stawiały bowiem zbrojny opór. Niejednokrotnie dochodziło do krwawych starć, w wyniku których padali zabici i ranni."
kindzal Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Nastepny : W styczniu 1946 roku grupa czerwonoarmistów napadła na wieś Olszynka koło Prudnika, strzelając do ludzi i krzycząc, że Polska do nich należy, bo oni ją zdobyli."
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.