oda Napisano 26 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2007 Witam.Wczoraj (25.07.2007) we Wrocławskich Faktach (TVP3) przedstawiono materiał (opr. przez M.Maciejewskiego) z odkrycia skarbu"-skrytki poniemieckiej w wiejskim gospodarstwie w Ścinawce (nie wiem jakiej-Górnej, Śred.czy Dolnej)koło Nowej Rudy.Nie znam szczegółów, więc jeżeli ktoś z Was zna jakieś fakty z owego zdarzenia, to proszę o informacje.Jedynie co wiem, to na skarb" składały się domowe, przedwojenne precjoza, które teraz zostały zdeponowane w jakimś urzędzie w Nw.Rudzie (część z nich zaraz po odkopaniu ponoć rafiła" w prywatne łapki- np. sreberka"?!Pozdrowioka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 26 Lipiec 2007 Share Napisano 26 Lipiec 2007 Zapowiada sie ciekawie , ale ja przynajmniej nie wiem o co chodzi.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 i co tam w sprawie skarbu ??pewnie juz dawno sprzedany na którejś z giełd staroci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRANIK Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 czyżby to chodziło o to?http://stronieslaskie.naszemiasto.pl/wydarzenia/753195.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Porcelanka ładna i wogóle, ale żeby aż taaaki skarb to był to nie powiem. Ale miło coś takiego znaleźć :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Słowa wypowiedziane w tej recenzji brzmią groźnie i śmiesznie.SKARB - Śmiech na sali. Co niektórzy z nas w takim układzie powinni dostać ćwiarę " lub K.Sa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRANIK Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 bo pewnie ten skarb jest w rękach pana co jeździł na walcu, pisze jeździł bo pewnie teraz to ten pan zatrudnia sobie pracowników:)policja ma racje wyłapać, skazać i posadzić grabieżców, bo może piją kawę z filiżanek które być może sobie pożyczyli!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Traper- jeszcze lepiej. Bo jeśli ludziska dobrze zapamiętały, że była tam srebrna zastawa, to:1/ co za wariat-przestępca zostawił?2/ co za kradziej zawinął zanim zostało to przez przypadek znalezione?Ciekawsza może być odpowiedź na moje pierwsze pytanie. Bo, że zostawił powyginane garnki i zabytkową" ceramikę jeszcze rozumiem. Ale dlaczego zastawa była zbędna? Coś większego/ważniejszego/cięższego wykopał?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Jeżeli na tej fotce jest pokazana wszystka porcelana i kryształy z tego skarbu", to na BANK obok jest jeszcze inna (inne) skrytka(ki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Nie wiem czy dobrze doczytałem, ale wspominali że skarb wyszedł w rowie przydrożnym??? Mieliście takie przypadki??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 22 Wrzesień 2008 Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Mieliście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.