Skocz do zawartości

Saving private Ryan

Indian Chief

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Za każdym razem kiedy oglądam ten film (zawsze z przyjemnością) odlrywam coś nowego. Wy też? Dzisiaj zauważyłem że motocykl na moście to nie jest nawet M72 a tylko pomalowany na szaro Ural m63.
Mam pytanie co to za kamizelkę miał kpt. Muller? Podobny układ kieszeni do bluzy spadochroniarskiej. A i jeszcze jedno ile jest w Polsce NSU Kettenkrad? Wie ktoś?
W każdym razie nie zmarnowałem wieczoru. Ale oglądać go w akademiku to koszmar. Najgorsze są komentarze w stylu ale "Tygrys\", łahaha hełmami się rzucają" itp. I to będzie elita.
pozdr.
Napisano
Witaj,
szeregowiec" jest super, uwielbiam ten film!
Ile jest Kettenkraftrad'ów nie wiem, ale piękne todziałko jest którym szwaby zciągją piechote amerykańską z Tygrysa!
Pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Witam!!!

Jak sam zauwazyles dopiero dzisiaj zauwazyles ze motocykl to nie BMW a ural wiec powiedz mi kto ze zwyklych smiertelnikow zauwazyl to wczesmniej od Ciebie??? Nie uwazam ze w filmie powinny grac" same oryginalne wozy. Szkoda sprzetu. Wazne jest tylko to aby walka wygladala realistycznie a tu (choc na wojnie nie bylem ale) jesli chodzi o walke w terenie zurbanizowanym to dali ciala. Troszke za bardazo sie przemieszali choc nie tylko. Natomiast podoba mi sie scena gdy Upham robi w gacie na schodach ... to jest wlasnie wojna.

Z powazniem vonadamski
Napisano
Masz świętą rację. Pierwszy raz w kinie adrenalina poszła mi w gaźnik jak zobaczyłem dwa Tigery. Potem kolejna wizyta w kinie i za każdym razem coś nowego. Widziałem już dwie wersje tego filmu i różniły się ujęciami. Montaż?
To fakt że szkoda oryginałów. Wg. mnie świetna scena to ta kiedy szukają wśród nieśmiertelników i jak sie kapitanowi ręce trzęsą. Z Upham'em też niezła. No i efekt wypadania łódki...miodzio.
Napisano
Mnie w kinie ciary przeszły przy scenie inwazji... niesamowite i niepowtarzalne Dzieło filmowe!
To przemieszanie perspektyw pojedynczych żołnierzy i trafiających pocisków z perspektywą bunkra i prującej do odległych i anonimowych sylwetek MGty... Podobny efekt zastosowano w Kompanii Braci", odcinek Carentan". Widok z bunkra na plażę i odgłos dzwoniących, spadających łusek dookoła (Dolby Surround, eeeh!) po prostu mnie powalił. Jednak duży ekran i dookólne nagłośnienie to jest to!

Co mnie raziło - coś ci niemieccy żołnierze za bardzo na pałę ostrzyżeni. Brakowało mi takich dłuższych, choć mocno podgolonych z tyłu i po bokach fryzurek - typowych dla epoki.
Napisano
Witam
W TV to świetny film, ale w kinie po prostu wgniata w fotel. Reporterski" sposób filmowania Kamińskiego wyznacza nowy kierunek w sztuce operatorskiej (Ta krew na obiektywie!). Aktorzy zagrali świetnie (nawet Diesel - Caparzo). Nie do wyjęcia jest oczywiście Hanks. Jak wam się podobał Jackson? Ciekawa postać.
Pozdrawiam
Feeder
Napisano
Film powalający, każdego co choć trochę interesuje sie historią i militarnym złomem. Ja zauważyłam taki szczegół. kapitan Muller walił ze swego PM w wizjer kierowcy Tygraysa. Czy tam nie było szyby pancernej? Nie mam pewności ale cóś mi się zdaje. Funky
Napisano
el0

Mathew - nom bo MOHAA powstał wg tego filmu ;)

Mam go na dysku:), sp0x scena jak ten Tygrys z tyłu wjeżdza do tego rowu, pod koniec filmu.

pzdrw
Napisano
były szyby pancerne... i to pod reką miał pare kompletów po bo trafieniu robiła sie mleczna. miałęm kiedys taka szybe trafioną bezposrednio. pocisk doszedł do połowy a szyba była jak mleko.
Napisano
Witam! Szeregowca Ryana oglądałęm 16 razy :) i mogę to robić dalej. Film jednym słowem jest dosoknały. Myślę, że jedną z lepszych scen jest moment kiedy oddział kpt. Mullera szturmuje stanowsiko Mg42 przy radarze, gdzie ich sanitariusz dostaje serię w brzuch. Wyciekająca z ran krew i same rany postrzałowe wydają się prawdziwe... Nie wiem jak ekipa Spielberga to zrobiła, ale BRAWO! Wspaniały jest również pisk, zgrzyt jadących czołgów, coś pięknego! Zazdroszczę tym osobom, które miały szansę odgłosy walki w filmie słyszeć w systemie surround. Chyba czas kupić jakiś porządny subwoofer i komplet satelit do niego :) Pozdrawiqm, Łukasz
Napisano
Co do sprzętów w filmie to ten Tygrys" jest na podwoziu T-55. Mam parę jego fotek ze zlotu w Beltring. Ze sceną z Uralem na końcu filmu jest dłuższa historia, reżyser zażyczył sobie w ostatniej chwili aby Hanks opierał sie o motocykl bo NSU był za duży i słabo się komponował, a na planie był tylko Ural który był mocno zniszczony, a reżyserowi to wisiało. Wiem to bezpośrednio od kolegi, który był konsultantem d.s. pojazdów w tym filmie Davida Huckelbridg'a. Co do działka Flak 38 z którego niemcy rozwalają ekipę na Tygrysie, to jest ono u mnie w garażu, to samo z Horchem ze sceny trafienia Capparzo, (stał trochę dalej w tle). Co do Kettenkradów, na razie w Polsce są dwa na chodzie i jeden w fazie renowacji, (nie liczę fantastów mających dwa koła i kompletujacych Keta)

Pozdrawiam Robert Lewszyk
Napisano
Mi również bardzo podobał się film,
był to chyba pierwszy film, w którym widziałem tak realistyczne sceny walki
jeżeli ktoś zna angielski to polecam dwie strony:

http://imdb.com/title/tt0120815/

ale jeszcze lepsza jest

http://www.moviemistakes.com/film1114

do tej pory znaleziono 95 błędów,
jeżeli ktoś zauważył coś czego ta nie napisali to warto się dopisać
Napisano
Witam
Sory za lamerskie pytanie, ale co to było za działo samobiezne?? To z działem z przodu, prawie pionowa płyta a z boku pod skosem.
I czy Wespe to też fałszywka czy oryginał??
(a mi się zawsze łezka w oku kręci jak jakiś myśliwce lecą tuż nad głowami bohaterów :-) )
Napisano

Michał ł ,powiem Ci sczerze ,że Wespe to w Ryanie" nie widziałem.
A to działo to Marder III Ausf H - jak na obrazku ,który pochodzi z jakiejś angielskiej strony (zapomniałem jakiej).

pzdr

bjar_1

Napisano
Na Wespe wrzucili mołotowa.
A tem Marder jednak coś mi nie pasuje,
mogę wkleić screena jeśli nie będzie to kolidowało z regulaminem (albo na priv) . W kazdym razie jest dłuższy, przedział bojowy jest dość zabudowany od góry (nie pamiętam, żeby Marder tak miał) proporcje niepodobne wogóle. Szukałem po ksiażkach ale nie znalazłem.
Choć układ kół jest b. podobny, wiec może to nieudolna (tzn fajna ale nie podobna ;) ) makieta Mardera
Napisano
Witam.
Ciekawi mnie podobnie jak kolegę bjar_1, czy faktycznie można w przedstawiony na filmie sposób ostrzeliwać" npla pociskami moździerzowymi?
Abir
ps. Podobnie taką amunicję stosował w Czterech pancernych" Gustlik w odcinku o odpieraniu niemieckiego natarcia na śluzę.
pozdrawiam Abir
Napisano

Być może było parę sztuk, nie interesowałem się tym. Ten ze zdjęcia był zrobiony do Szeregowca Ryana"i jest na T-54 lub T-55. Robienie repliki niemieckiego czołgu na T-34, ze względów konstrukcyjnych jest bezsensowne. W czołgach niemieckich wieża umieszczona jest w okolicach środka kadłuba, a T-34 ma ją mocno z przodu. jak sie o tym zapomni wychodzi taki cudak jak Pz.IV z Otrębusów. Można to oszukać, lecz wtedy wieża się nie obraca, robienie przekładni jest trudne.
Poza tym, w tej chwili T-34 jest zbyt interesującym fantem bu go kundlić, T-55 jest kilkukrotnie tańsze i dostępniejsze.

Robert Lewy" Lewszyk

Napisano

Michał ł ,ja właśnie o tym wozie co wrzucili na niego koktajle mołotowa" pisałem ,że to Marder III Ausf M (sorry za H).
To nie było Wespe" ,bo było na czeskim podwoziu.
Wrzucam screena i zobacz sobie - podwozie jest czeskie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie