Skocz do zawartości

hetzer - latebra - ciąg dalszy

Bocian

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 287
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Chwilowo jest przerwa zimowa w pracach.
Przedni pancerz składa się z paru płyt i pospawanie tylko pierwszej nie jest dobrym pomysłem.

MAG, TIG , elektroda czy acetylen - Pyra75 jeżeli jesteś spawaczem to zdajesz sobie sprawę że przy takiej grubości płyt nie da się tego zrobić ani 311, ani 141, a powszechnie dostępne MIG/MAGi z drutem 0,8-1mm też średnio bez fazowania dwóch stron. Pozostaje MMA elektrodą o zbliżonym składzie. Najpierw trzeba jednak odkręcić spodnią płytę i dojść do gniazda jednego z wózków żeby podwozie miało fabryczną wytrzymałość i nie robiło tylko za kwietnik.
Napisano

Ot koniec bajki, gdybyście mieli jakieś materiały dotyczące RSO, bądź informacje o częściach do niego to dajcie znać.
Jeszcze raz gratuluję i POZDRAWIAM !

• 1 month later...
Napisano
Hetzer stoi zakonserwowany i czeka do wiosny na zdjęcie dolnej płyty i rozebranie przekładni. Skompletowane zostały brakujące ogniwa gąsienic, wykonane rysunki kół napinających które zostaną odtworzone. I na razie tyle.
  • 3 months later...
Napisano
Idzie wiosna ....w związku z tym pytanie co z Hetzerem?? Czy stoi pod chmurką czy stoi w jakimś zabezpieczonym miejscu? Może jakoweś fotki ? No chyba że się nic nie zmieniło to to ostatnie odpada.
Heruss
Napisano
Musimy sie uzbroic w cierpliwosc.Z opisu i zdjec wynika ze stan Hetzera byl bardzo zly, nie oczekujmy wiec naglych badz szybkich cudow.Czas i rdza zrobily swoje.Teraz to zmudna, mozolna i ciezka praca, bez fajerwerkow.Nie wiem jakie sa zalozenia - cele konserwatorow, ale raczej do stanu w pelni mobilnego nie uda sie go przywrocic.Raczej stacjonarna ekspozycja, co i tak byloby wielkim sukcesem.
Zycze powodzenia i jestem pelen uznania dla dotychczasowych efektow.
Napisano
Hetzer stoi zakonserwowany i czeka do wiosny na zdjęcie dolnej płyty i rozebranie przekładni. Skompletowane zostały brakujące ogniwa gąsienic, wykonane rysunki kół napinających które zostaną odtworzone. I na razie tyle.

Nie ma jeszcze wiosny i chyba jest za zimno żeby grzebać i zdejmować płytę. Będę za tydzień w okolicach to mogę podjechać popytać co się aktualnie dzieje.
Napisano
Wydaje mi się że wiosna jest już od 21 marca (no chyba że się mylę ;)) Może Bocian chodzi Ci o pogodę(znaczy się stoi pod chmurką :( ), pojedź i daj znać czy coś się rusza czy rdzewieje.
Pozdro
Heruss
PS nie musisz się powtarzać wiem co napisałeś 5 postów wyżej.
Napisano
Heruss również nie musisz się powtarzać a post z fotką był zbędny i natarczywy.

Dzisiaj dowiedziałem się że została wyjęta i oddana do konserwacji chłodnica, Jarek kupił już 25 brakujących ogniw gąsienic i będzie próba rozruszania i uruchomienia pozostałych. Jest jakiś problem z odtworzeniem kół napinających, firma która miała je wykonać wycofała się z obietnic. Jarek zobowiązał się do rekonstrukcji podwozia i przekładni w zakresie możliwości jakim dysponuje i na tym się jego rola zakończy, jego marzeniem byłoby doprowadzenie podwozia do stanu w pełni jezdnego. Do rekonstrukcji reszty nie ma ani możliwości ani doświadczenia ani odpowiedniej wiedzy więc co dalej z Hetzerem i jakie są plany należałoby zapytać Latebrę.

Ogólnie nie chce być nikogo rzecznikiem a wiadomości przekazuje jedynie z powodu znajomości z Jarkiem.
Napisano
Najmocniej przepraszam że mój post był natarczywy ;). Myślę że tydzień to dość długi czas na odpowiedź. Dziekuję Ci serdecznie za nowiny i jak zauważyłeś najlepiej by było żeby Latebra" wypowiedziała się : ...co dalej" i jakie mają dalsze pomysły.
Heruss
PS. ciężko być bezstronnym szczególnie Tobie...czasem współczuję Ci a czasem nie ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie