Skocz do zawartości

Mają zabierać uprawnienia kombatancki komunistom walczącym w Brygadach Międzynarodowych w Hiszpanii

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
I znów zrobił się stolec z wątku :-)

Ale ja bym tym kombatantom nic nie zabierał, są już starzy, pożyją jeszcze parę lat, te parę groszy może rząd Hiszpański do nich dołożyć.

A co ja na to poradzę, że nie lubię komunistów? ;-)

Franco- zbrodniarz, jak każdy dyktator. Jaka książka rzetelnie opisuje jego rządy w Hiszpanii?? Chciałbym coś o nim poczytać...

Wybitny" Dabrowszczak : Generał Walter"

Karol Świerczewski urodził się w Warszawie (wedle jednych pochodził z żydowskiej rodziny Tenenbaumów, zdaniem innych został ochrzczony w kościele NMP). W latach I wojny światowej znalazł się na terenie Rosji. Już w listopadzie 1917 r. zasilił swą osobą szeregi Gwardii Czerwonej. Przez kilka następnych lat aktywnie zwalczał kontrrewolucję. Gdy wybuchła wojna z jaśniepańską Polską", na ochotnika zgłosił się do boju przeciw własnej Ojczyźnie (dowodził wtedy batalionem piechoty). Pozostał już w Armii Czerwonej, systematycznie awansując. W latach 30. wojował w Hiszpanii, delegowany tam przez Stalina w roli doradcy wojskowego. Zasłynął wtedy jako posiadacz dwóch pistoletów typu Walther (Mod. 4 i PP), z których zwykł osobiście rozstrzeliwać dezerterów. Dowodził często po pijanemu (dlatego też kulom się nie kłaniał"), niekiedy w samych majtkach (zob. M.J.Chodakiewicz, Zagrabiona pamięć. Wojna w Hiszpanii 1936-1939, Warszawa 1997)) - ale zawsze z którymś ze wzmiankowanych waltherów w garści (czemu też zawdzięczał partyjne pseudo - Walter"). Swoją postawą zauroczył przebywającego wówczas w Hiszpanii Ernesta Hemingwaya, skądinąd osobnika równie trunkowego, który unieśmiertelnił Karola na kartach powieści Komu bije dzwon" (jako generała Golza).

W czerwcu 1941 r., gdy sygnatariusze paktu Ribbentrop-Mołotow chwycili się za łby, Świerczewski stawił czoła Hitlerowi jako dowódca 248. dywizji piechoty Armii Czerwonej. Nad Wiaźmą dowodził tak genialnie", że po paru dniach z 10.000 żołnierzy zostało mu 5 (pięciu!). Dowództwo, widząc przerażającą niekompetencję i pogłębiający się alkoholizm Waltera", na dwa lata przesunęło go do szkolenia rezerw.

Świerczewski wypłynął ponownie, gdy Stalin jął organizować Wojsko Polskie. Błędne decyzje Waltera" stały się przyczyną ciężkich strat 1 Armii WP (1500 zabitych i rannych) w trakcie forsowania Wisły, między Dęblinem a Puławami (sierpień 1944).

Brak profesjonalizmu Karolek" nadrabiał czujnością ideologiczną w tropieniu wrogów ludu". Zachowały się podania trzydziestu dziewięciu oficerów i żołnierzy AK, skazanych na śmierć przez sądy wojskowe 2 Armii WP, piszących do jej dowódcy prośby o darowanie życia. Dwadzieścia dziewięć spośród tych podań opatrzonych jest adnotacją: Odmawiam - K. Świerczewski".

NO COMMENT !!!

...to się nazywa szacunek do wypowiedzi innych" według zrównoważonego...balansa... który tym samym nie obraża innych...

kindzal..ładny życiorys przytoczyłeś ale to i tak nie pomoże...fakty nie docierają do wszystkich ..niestety

Mi.Der - Zauważ, że jednak Franco nie wystąpił po stronie Hitlera w czasie II wś, w odróżnieniu od naszych przyjaciół Rumunów i Węgrów na przykład.

Ja naprawdę jestem przeciwny nadawaniem wyróżnień i orderów uczestnikom innych wojen, z Polską nie związanych. A o tym mówimy - nie mówimy o karaniu, ale o zabraniu nagrody.

Dlaczego mamy nagradzać najemników? I to najemników pozostających na usługach jednego z dwóch wrogów II RP - ZSRR?

Dlaczego wydaje Wam się, że zwolennicy komunizmu cacy, a zwolennicy nazizmu be? A nie jest tak przypadkiem, że i jedni i drudzy byli wrogami Polski?

I uwaga ogólna - Balans Twoi przodkowie, Twoje doświadczenia dotychczasowe, data odejścia z Solidarności itp, nie mają wpływu na to, czy teraz masz rację czy nie. (Choć red. Michnik uważa inaczej i nawet pozywa o to ludzi do sądu) Dlatego oszczędzę sobie mówienie o moich dziadkach i o innych sprawach.

I jeszcze raz: NIE MÓWIMY O KARANIU. Ja nie jestem zwolennikiem karania 90 letnich dziadków, jestem zwolennikiem ZABRANIA NAGRODY. A to z wybaczeniem nie ma nic wspólnego. Czy jeśli im wybaczymy, to znaczy, że mamy ich nagrodzić?

Pozdrawiam
Krzysiek

Pozdrawiam
Krzysiek

Dwie uwagi.
Po pierwsze - różne można mieć zdanie o brygadach międzynarodowych, ale nazywanie ich żołnierzy najemnikami (tj. - jak rozumiem - walczącymi tylko dla pieniędzy po stronie, która więcej zapłaci) jest chyba jednak nadużyciem?
Po drugie - gdyby rzecz była taka prosta, to jednym z największych ajemników na usługach ZSRR" byłby Beck. Ostatecznie sporo naszej broni tym republikanom sprzedano. ;-)
A co ma do sprawy Michnik nie bardzo rozumiem. Skoro się sądzi, to niech sąd wyda wyrok. Może poczekajmy?

Franco nie stanął po stronie Hitlera

Tylko z kim sympatyzował ?

Kto zgodził się na werbunek ochotniczej Błękitnej Dywizji" ?

Taka pozorna neutralność, a potem udzielanie schronienia zbrodniarzom wojennym i różnym z wyrokami za czyny wojenne".

Ten temat u naszego końca Europy wygląda zupełnie inaczej. Cholera nie jest lepsza od dżumy...

Węgrzy też mają swoich hiszpanów" ze spektakularnym Ernő Gerő agentem INO NKWD w czasie wojny domowej w Hiszpanii.
W czeskim filmie abić Sekala" tytułowy Sekal - nazistowski kolaborant, był żołnierzem walczącym po stronie republikanów w Hiszpanii.

Wielce szanowni Panowie – w moim odczuciu sytuacja wygląda tak:

Brygady Międzynarodowe nie były jednostkami WP, lecz hiszpańskimi.

Walczyły po stronie legalnego rządu Republiki przeciwko popieranym przez Mussoliniego i Hitlera buntownikom.

Zorganizowane były przez podległy władzom ZSRR Komintern, dowodzone były przez sowieckich oficerów.

Żyjącym w Polsce weteranom nikt z powodu ich służby w Brygadach niczego nie zabiera.

Planowane jest pozbawienie specjalnych uprawnień byłych funkcjonariuszy UB.

Hiszpańska, włoska i rosyjska lewicowa prasa, a także Senat Hiszpanii i MSZ Rosji domagają się od Polski, by ci byli ubecy, którzy walczyli kiedyś w Brygadach, te uprawnienia zachowali.

Władze Hiszpanii nie czuły się w obowiązku, by zadbać o materialny byt weteranów Brygad, którym w uznaniu ich bohaterstwa przyznały prawo do obywatelstwa.

Obecnie hiszpański Senat planuje udzielenie żyjącym w Polsce weteranom Brygad Międzynarodowych pomocy prawnej w procesach o zachowanie uprawnień, które BYĆ MOŻE zostaną przez nich z powodu służby w UB utracone.

My skaczemy sobie do gardeł.

Dziwne.

Lepiej dla Hiszpanów byłoby aby Hiszpania poparła w wojnie GB (bardzo się lubia w związku z Gibraltarem) i Francuzów (tych lubia w zwiazku z Napoleonem) no i Rusków (tych lubią za wojnę domową). Potem III Rzesza zajełaby Hiszpanię i Gibraltar, potem Maltę i Afryke północna, a potem Palestynę i Kaukaz i Indie i stworzyła z japończykami strefe dobrobytu a potem to już tylko podbój kosmosu. W wojnie zginęłoby milion albo dwa Hiszpanów, madryt wyglądałby jak Warszawa. I wszyscy bylibysmy zadowoleni z postawy Hiszpanów w wojnie.

Może to co napiszę zabrzmi okrutnie, ale każdy z nas ma prawo do swoich poglądów.

Ludzie, którzy ponad 70 lat temu wykrwawiali się nad Ebro w OCHOTNICZYCH Brygadach Międzynarodowych walczących po stronie legalnego, socjalistycznego rządu Hiszpanii byli, no właśnie... OCHOTNIKAMI. Ochotnik walczy w imię idei, w którą wierzy.

Imponuje mi postać generała Franco, drażni mnie tylko terror tuż po przejęciu władzy i ofiary tego systemu, jednak balansując plusy i minusy, uważam, że rządy Franco w Hiszpanii były dla tego kraju dobre. Ludzie podkreślający pomoc Niemiec (tak, to oni zbombardowali Guernikę), czy Włoch Franco uważają to za argument do nazwania Franco faszystę. Tylko że faszyzm zakłada korporacjonizm, brak wolności gospodarczej etc., tymaczasem Franco prowadził reofrmy liberalizujące gospodarkę. Prywatnie uważam, że jakkolwiek Franco dokonał licznych zbrodni, to uratował Hiszpanię przed mrokiem komunizmu. Wracając do meritum - Franco nie był faszystą, ani tym bardziej nazistą, był skrajnym prawicowcem. Niemcy i Włochy same zaoferowały mu pomoc, czyniąc sobie z Hiszpanii poligon, tylko polityk - idiota prowadzacy wojnę nie przyjąłby takiej pomocy. Warto pamiętać, że Franco
nigdy nie włączył się do II WŚ po stornie OSI. Nigdy. Hiszpańska Dywizja na fronice wschodnim też była w pełni ochotnicza i wyposazona przez Niemców.
Franco uratował też wiele tysiecy Żydów sefardyjskich z rąk Hitlera, nadając im masowo obywatelstwo hiszpańskie. Został za to uhonorowany tytułem Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata. A więc - czy jest faszystą?

Wracając do meritum - Polacy z Brygad nie walczyli w WP, tylko za demokratycnize wybrany, acz komunizujący, rząd Hiszpanii. Tym samym nie walczyli o Polską rację stanu, więc Polska nie powinna im wypłacać z tego tytułu żadnych grantów. Jeśli już, to niech robi to Hiszpania obecnego socjaldemokratycznego premiera Zapatero. Dlaczego Polska ma im wypłacać jakiekolwiek pieniądze? Czy robi to np. wobec weteranów Francuskiej Legii Cudzoziemskiej, wojny domowej w Kolumbii etc.

Tyle, że... no właśnie tu odzywa się humanitaryzm - dostawali te zasiłki dzięki PRL-owi przez tyle lat, a RP w której umrą im je zabierze. Uważam, że jeśli faktycznie pieniądze zostaną zabrane tym, którzy byli potem UBkami, jest to dobre rozwiązanie. A reszta - są to po prostu niewielkie, śmieszne pieniądze, które najlepiej powinny byc wypłacane przez Hiszpanię.

Przypominam - w moim komentarzy nie oceniam sprawy o którą walczyli - zależy to tylko i wyłącznie od pogladów politycznych. Chodzi mi tylko, że byli ochotnikami - a więc nie walczyli chyba za gratyfikacje z tego tytułu, tylko za swoją ideologię.

Magia słowa demokracja. chciałbym nadmienic że NSDAP wygrało wybory demokratyczne.

Guernika, nie do końca jest to stwierdzone kto ta Guernikę zniszczył, Niemcy, Włosi, czy republikanie. I czy celem nalotu było zabicie jak największel liczby cywilów. W tamtych czasach nikt jeszcze nie myslał o nalotach niszczących całe miasta jako formie wojny zastraszająccej cywilów.

Franko nie był skrajnym prawicowcem. W Hiszpanii skrajna prawica to byli monarchiści. Natomiast Faszysci i Falanga to sa raczej narodowi socjaliści więc ugrupowanie lewicowe zdecydowanie.

Obalenie władzy w Hiszpanii nie było przygotowane przez Franco. Został on właczony do spisku wtedy kiedy wszystko było już przygotowane. Jego postawa nie była zdecydowana i pewna. Ale jak już się włączył to został liderem (miał za sobą znaczne siły wojskowe), co nie ucieszyło tych, którzy przygotowali cała akcję.

Hiszpania przed wojna domowa to był kraj lekko niestabilny, co roku nowy rzad, zamachy i walki uliczne między komunistami i innymi. Bieda, nedza i feudalizm. Jeszcze jakby dodatkowo włączyli się do wojny to by dopiero dobrze na tym wyszli.

Mam pytanie, może koledzy mi odpowiedzą - czy RP wypłaca obecnie (i kiedy zaczęła) podwyższone emerytury członkom Polskich Sił Zbrojnych mieszkających poza granicami kraju?

Kiedy takie emerytury zaczęto wypłacać i w jakiej wysokości?

Kiedy nadano prawa kombatanckie (a może mieli zawsze, bo nie wiem?) żołnierzom PSZ?

Pozdrawiam
Krzysiek

Wtedy przywitano ich kwiatami i laurami......

A teraz - myślę że niczego specjalnego ponad zwykłą emeryturę wojskową nie dostają - większość dywizji to byli jednak ochotnicy - zawodowi żołnierze i oficerowie.

Dywizja był ochotniczą w sensie zaciągu jedynie, natomiast tworzyli ją w większości profesjonaliści i zawodowcy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie