Skocz do zawartości

Łączność II RP vol.2

artur135

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
....4) I skąd wogóle wiadomo, że radiostacje klasy RKB/RKD tworzyły taki sam system nazewnictwa klas jak N/W/S? Czy istnieją jakieś źródła pisane popierające tę piękną tezę?

z pozdrowieniami,

Łowca Trufli.....

Nie nie istnieją, przynajmniej ja ich nie znam.
Ale; o N" coś tam wiemy, o W", już prawie nic, natomiast S" , to mniej niż zero".
Pozdrawiam.
  • 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 330
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Panie i Panowie!
Ze strzępków" mało czytelnych, ale jednak czytelnych schematów TX-N1, udało mi się ustalić /100%/że, modulacja jest tam zrealizowana w siatkach S3, a nie jak się podaje w publikacjach; w ekranie" czyli S2!
gmv

I jeszcze jedno lampka modulatora, ma terz możliwość pracy jako generator onowy", nie wiem jeszcze czy tylko do strojenia ? czy do emisji A2 ?
Napisano
Natomiast obie wzbudnice N1 i N2, są bardzo do siebie zbliżone, wręcz analogiczne i obie pracują w tzw. górnym" Hartley'u.
  • 1 month later...
Napisano
Kobieras wspaniale zdjecia. Pierwsze to chyba pierwszy raz widze psa lacznosci w warunkach polowych. Na plecach - pojemniki na golebie pocztowe???

Drugie perfekt do innej dyskusji - nosidla/noszaki a pomiedzy zwijaki do kabla piueknie ilustrujacy roznice :).
Napisano
Na krótką chwile powrócę do pierwotnego tematu - czyli RKB/c, lub RKB w ogólności. I mam dwa pytanio-informacje do przemyślenia.

1) Z całą pewnością radiostacji RKB używano także poza bronią pancerną. Czy wiadomo gdzie - a może i mniej więcej ile? Na pewno podoficerowie i żołnierze obeznani z radiostacjami RKB znajdowali się w 7., 8. i 9. p.p.leg.
2) W jednym z dokumentów z sierpnia 1935 r. znalazłem w nagłówku tabeli oznaczenia radiostacji modelowych:
- N1 /RKB 33/"
- N2 /BBTWŁ/"
- N2 /RKB 35/"
- N2 /PZTiR/"
- S"
Liczby 33" i 35" sugerują (ale tylko SUGERUJĄ) oznaczenie modelu wz.33" i wz.35". Gdyby tak było to nasza dyskusja chyba znalazłaby swój koniec. Tak - niestety - chyba nie jest. Czy ktoś jednak ma sugestie skąd te oznaczenia mogły się wziąć?

pozdrawiam,

Mariusz

P.S. Nie ma błędów w oznaczeniach N1 i N2 tak w powyższym poście, jak i w oryginalnym dokumencie
Napisano
Trzeba zajrzec do historii powstania tych radiosatacji i chyba sie to wyjasni. BBTWL i PZTiR prawie na pewno odnosi sie do konkurencyjnych projektow tych dwu organizacji. Cos mi sie gzi ze jest u mnie harmonogram produkcji radiostacji tylko trzeba znalezc...... :(.

Postaram sie odpowiedziec na pytania w czwartek.

Czy tabela podaje ilosci posiadanych egzemplarzy? Nie drecz nas w tak wyrafinowany sposob! :)
Napisano
Tak, pytanie, na pytanie, troszkę OT, jak Panowie oceniają ilość wyprodukowanych, czystych " odbiorników N2. Mnie się wydaje że, to będzie, więcej jak 6000- szt.
Chodzi tylko o odbiorniki, nie radiostacje!!!!
gw
Napisano
Zakladajac radiostacje typowe i jeceli damy wiare plk Cepie to mamy nastepuijace dane produkcjyne:
N2: 1,400 wz 37 przejetych przez wojsko plus 900 w produkcji
N1: 272 plus 800 w produkcji
N2L: 200

Zakladajac ze N2L mialy tylko jeden odbiornik (jesli nie mam racji to trzeba dodac do sumy nastepne 200 oczywiscie!) to mamy tak:

1,400 + 1,400 (N2 mialy dwa odbiorniki) + 272 (N1 mialy drugi odbiornik taki sam jak w N2) + 200 = 3,272 w sluzbie. Ile z zamowien zdazono wykonac do pocztaku wojny to juz w tej chwili tylko spekulacja.

Mozna do tego dodac powiedzmy do 40 radiostacji prototypowych i w krotkich seriach probnych ale czy i ktore mialy jeden lub dwa odbiorniki to czysta spekujacja w tej chwili.

Oczywiscie trzeba pamietac ze produkcje kontynuowano dla sil zbrojnych niemieckich ale tu o ilosciach nie mam zadnego pojecia, chociaz nie zdziwilbym sie gdyby okazalo sie ze byla wieksza niz dla WP.
Napisano
Mozna do tego dodac powiedzmy do 40 radiostacji prototypowych i w krotkich seriach probnych ale czy i ktore mialy jeden lub dwa odbiorniki to czysta spekujacja w tej chwili.

Mialy dwa, wiec mozna dodac nastepne +/- 80.

Wracajac do pytan Trufelhunter'a

Bez kontekstu trudno miec pewnosc ale biorac pod uwage date 1935:

RKB 33 to prawie na bank pierwsza krotkoseryjna (18 egzemplarzy) seria radiostacji dla poziomu baonowego, jednostopniowych, wykonanych wg modelu BBTWL w latach 1933-34. Poniewaz nie do konca zdala egzamin, w 1935 byl to juz sprzet bez przyszlosci. Dlaczego oznaczenie N1? - jedyne co przychodzi do glowy ze w tym wypadku suruguje w jakims celu radiostacje N1 ktorych w 1939 jeszcze nie bylo ale ktore wymagala wprowadzona w 1935 nowa organizacja wojskowych sieci radiowych opartych o sieci N i W.

BBTWL, RKB 35, PZTiR to sadze ze sa to prototypowe dwu-stopniowe konkurencyjne radiostacje BBTWL i PZTiR ktore wlasnie w 1935 badano w 29 dp w letnich manewrach miedzydywizyjnych, nie wiem w ktorym oddziale w cwiczeniach jesiennych i w 3 dp leg w zimie (oczywiscie chodzilo o testowanie sprzetu w roznych wzrunkach atmosferycznych) - i stad zapewne obeznanie zolniezy pulkow legionbowych z tym sprzetem.

Rezultatem tych testow bylo przyjecie w zasadzie nadajnika BBTWL i odbiornika PZTiR ktore po drobnych juz modyfikacjach polaczono w radiostacje N2 wz 37 (pierwsza seria 200 sztuk).

RKB 33 i 35 to sa oznaczenia BBTWL modeli ale nie wzory wojskowe. Pierwszy wz przyjety na stan wojska jako sprzet typowy to N2 wz 37.

Uwagi o historii rozwoju radiostacji za Marianem Suskim.
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 5 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Miło mi powiadomić Kolegów że, dzięki, olbrzymiej pracy, Piotra/fiku/, udało mu się uruchomić, RXN2, 100%, orginał.
Gratuluję.
Został TX, ale na wszystko przyjdzie czas.
PS: Mamy już chyba 3- działające sztuki w Polsce, nie licząc tej orweskiej" , ale to AQ.
Pozdrawiam
gmv
Napisano
Grzegorz (41pp) przez skromność zapomniał dodać że sam wykonał przy tym uruchomieniu sporo pracy, szczególnie wielkie brawa dla niego pomysł użycia i przecokołowanie rosyjskich lamp na których odbiornik został uruchomiony i działa równie dobrze jak na oryginalnych (te też są i działają ale dzięki temu zabiegowi będą oszczędzane).
Napisano
Jaka jest częstotliwość pośredniej ?

fiku - napisałem maila bo nie wiem w końcu czy zdjęcia dotarły.

pozdrawiam .
Napisano
Panooowie, ja tylko zrobiłem co etyka" inżynierska, nakazywała,przy uruchamianiu takiego zabytkowego modelu. Pomysł z użyciem lamp dostępnych i w miarę tanich, nadszedł po pewnym czasie". Było to troszkę kłopotliwe, ale wykonalne! Do dziś wyciągam, z górnych łapek", odłamki szkła z szelakiem, a pamiętasz fiku" , jakie były problemy z słuchawkami! całe Allegro było rozgrzane do czerwoności", ale się udało!
Jeszcze ta śrubka" i będziemy w domu".

ikt"- pośrednia jest taka jaką podałeś, ok. 900kHz-- mea culpa" zapatrzyłem się na N1.
Podaj jak możesz, wymiary, liczbę zwojów, położenie odczepów, cewki wyjściowej PA TXN2, nr. katalogowy [23]?. czas zacząć" nadawać.

PS. Szkoda że, że wrak", drugiej N2, dostał się, za naszym przyzwoleniem", do /Reduty/ i poszedł na zatracenie", przy cierpliwości i pracy, mogliśmy mieć następny egzemplarz.
Ostatecznie, tu Koledzy z Forum, odbudowują pojazdy pancerne, w znacznie gorszym technicznie stanie, a my mogliśmy też coś wnieść", następnym działającym RXN2, a może nawet N2T, bo tak podejrzewam.
Dlaczego? , bo skrzynka akteryjna", nie pasuje mi do tego radia, /wtyczki/.
Ale może się mylę!
Pozdrawiam Wszystkich Ludzi Dobrej Woli"
GW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie