leszek01 Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Allegro - zdjęcie radiostacji RKD z Prądnicą , ciekawe przytswki telefoniczne wpięte do RKD, prądnica oraz jej podstawa ,maszt , oraz samochód fotografia formatu pocztówki ,bardzo wyraźna kreski czarne nie są na zdjęciu zapobiegają tylko kopiowaniu zdjęcia dzięki uprzejmości jednego z użytkowników dowiedziałem się że jest to jakaś odmiana lotniczej radiostacji prototypowej pozwole sobie na zacytowanie : Ale to nie jest ani RKD, ani RKL/D. Wygląda mi to na próby nowej konstrukcji wytwórni PZTiR. Na pewno jest to radiostacja samolotowa, o czym świadczą umieszczone na obudowie specjalne rolki do zawieszenia na gumowanych sznurach. Widać również typowe dla PZTIR złącze kablowe". Czy któryś z Kolegów mógłby zweryfikować opis . ( Wkleiłem tekst w oryginalnej formie)
fiku Napisano 8 Marzec 2011 Napisano 8 Marzec 2011 Wg mnie to te przystawki telefoniczne" to jest radiostacja RKL/D. Przynajmniej to co widać na pierwszym planie wygląda jak skrzynka obserwatora tej radiostacji, a to co leży za nią może być jej odbiornikiem albo nadajnikiem (albo oboma naraz)- wymiary by się zgadzały. http://rkd.friko.pl/rkld.htmlTajemniczą pozostaje cały czas ta duża skrzynia.
41pp Napisano 9 Marzec 2011 Napisano 9 Marzec 2011 CQ, CQ; dyktafon już nabyłem, w sobotę jestem umówiony, z Panem E.K, czyli mówiąc po polsku SP9WQ. W 1939, był m/innymi odpowiedzialny za łączność z z 24??? eskadrą obserwacyjną, Zrębice-Janów/ k. Częstochowy, jeśli Kol. leszek01, mnie upoważni, to pokażę Mu tą fotkę, a może cały wątek; może coś ugrabię", ci ludzie wciąż odchodzą! a info. coraz mniej.VY73!gmv
leszek01 Napisano 9 Marzec 2011 Napisano 9 Marzec 2011 Nie ma sprawy. Być może uda się rozwiązać kolejną zagadkę?
41pp Napisano 15 Marzec 2011 Napisano 15 Marzec 2011 Szkoda że umyka", sprawa techniczna N1, N2, i jej rozwiązanie, cóż, Panowie z Tzw. Reduty Częstochowskiej, postanowili inaczej.gmv
fiku Napisano 15 Marzec 2011 Napisano 15 Marzec 2011 To może przepchniemy to w innym gronie, ja jestem chętny.
41pp Napisano 16 Marzec 2011 Napisano 16 Marzec 2011 Oczywiście że, tak zrobimy, ale mają jeszcze czas 6-godzinek na opamiętanie", słowo jest słowo, trzeba czekać! Ponieważ ich Wódz, totalek jes tu Modem, może posty po usuwać, proponuję dalej, przejść na priw, ale nie przez Odkrywcę".Kłaniam się!sp5gmv@op.pl
41pp Napisano 19 Marzec 2011 Napisano 19 Marzec 2011 Czyli powoli Wychodzi że TX N1, miał lampki 4VPozdrawiam.gmvTo by pasowało!Ciekawe co z N2??
41pp Napisano 19 Marzec 2011 Napisano 19 Marzec 2011 Oczywiście 4V, żarzenie, to wyjaśnia, parę spraw!
41pp Napisano 29 Marzec 2011 Napisano 29 Marzec 2011 3-godziny temu, powróciłem od Pana Edmunda, sp9wq, oba RX, czyli N1-N2 miały pośrednią w okolicach 480- 488 kHz, posiada jakieś części tych radiostacji. Prace trwają, w piątek wyruszam po odzysk".gmv
nitrox100 Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 Witam. W trakcie rozbiórki starej stodoły znalazłem coś takiego.
fiku Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 Odbiornik N2-ki, ciekawe jak zachował się w środku?
41pp Napisano 3 Kwiecień 2011 Napisano 3 Kwiecień 2011 Z tym rozbieraniem do wnętrza to radzę powolutku!
fiku Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Trzeba odkręcić cztery narożne śruby i wyciągnąć całość z pudełka. To mógł robić przeciętny operator. Dawało to możliwość wymiany lamp i żarówki, ale z wyjmowaniem lamp to już byłby ostrożny - łatwo je uszkodzić a dokupić trudno. Aby dostać się głębiej trzeba było odkręcić te 6 nakrętek z czego dwie na środku były zaplombowane - czyli dostęp tylko dla personelu fachowego.
nitrox100 Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Dzięki za wskazówki.Tak wygląda po wyjęciu środka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.