Skocz do zawartości
  • 0

Rufen" i abfragen" :)

bjar_1

Pytanie

Napisano

Rzecz do identyfikacji - niemieckiego pochodzenia pstryczek" wykopany na pobojowisku ze stycznia 1945 roku.
Napisy ufen" i abfragen" kojarzą mi się z jakimś sprzętem łączności - tylko jakim? Radiostacja? Jeśli tak, to jakiego typu?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie znam sie na niemieckim, ale tu raczej bedzie chodziło o słowo fragen" a nie agen", a OD to jest ab, a nie abf. Tyle to zapamietalem z lekcji niemieckiego. A fragen" to juz pewnie kazdy sobie sprawdzil, co znaczy zapytac".

Czyli tak troche na logikę, przyciskiem Rufen przywoływaliśmy rozmówcę, a Abfragen przełączaliśmy na rozmowę.

Tak jak w telefonach polowych, korbką przywołujemy, a przyciskiem w słuchawce mówimy.

Chyba to działa w sposób analogiczny.

Pozdrawiam.
Napisano
Kloki.Chylę czoło,masz rację.Albo źle zinterpretowałem,albo nie uważałem na lekcji bo jak zwykle ciągnełem dziewczynki za......... :D
Napisano
Dwupołożeniowe przełączniki wahliwe tego typu były powszechnie stosowane w systemach przełączających w łączności. Po niemiecku nazywa się on chyba Kipp-lub Kellogschalter. W każdej pozycji zwierał lub/i rozwierał wiele styków. Pozycje oznaczają: Rufen"-dzwonić lub wywoływać; Abfragen"-przesłuchiwać, przysłuchiwać, słuchać. Moim zdaniem jest to element występujący zbyt często, aby móc wiązać go z konkretnym urządzeniem.
Napisano
Ja bym go za to raczej nie wiązał z radiostacją jako taką - przejrzałem ich nieco i nic podobnego nie występowało. Możliwe, że to np. element łączności wewnętrznej pojazdu.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
A tak mi się właśie wydawało, że gdzieś widziałem to ustrojostwo ;]

http://www.allegro.pl/item182119141_ciekawy_element_lacznicy_telefonicznej_unikat.html
Napisano

Rzecz do identyfikacji - niemieckiego pochodzenia pstryczek" wykopany na pobojowisku ze stycznia 1945 roku.
Napisy ufen" i abfragen" kojarzą mi się z jakimś sprzętem łączności - tylko jakim? Radiostacja? Jeśli tak, to jakiego typu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie