Skocz do zawartości
  • 0

Pojedynkowy pocisk!

281

Pytanie

Napisano

Witam!
Nie ja to znalazłem ale mogę powiedzieć iż powyższa kulka jest z ołowiu ma średnice ok.16-17 mm.Czy faktycznie może ona pochodzić ze starszej epoki?
Dodam jeszcze iż nie jest w 100% okrągła ma niewielkie spłaszczenie.Czy trafiła kogoś czy chybiła?
Więcej co do opisu tej kulki może coś doda znalazca.
Pozdr.281!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Potwierdzam, I wojenne szrapnelówki których widziałem wiele mają ok. 11 mm. Natomiast najczęściej, jak przypuszczam, znajdowane na Mazowszu kule muszkietowe mają średnicę ok. 16 mm. Często są zniekształcone na skutek uderzenia w jakąś powierzchnię. Najciekawiej zniekształcone, które widziałem - zdeformowane były na skutek uderzenia o lufę karabinu, grajcar do wyciągania niewypałów, stempel oraz twardą płaską powierzchnię, którą być może była lufa armatnia.
Pozdrawiam
Napisano
PG - w takim razie wprowadziłem Cię w błąd ( fakt piszą, że ołowiane )...
Jeżeli nie jest strzaskana to te niewielkie spłąszczenie powstało zapewne przy jej odlewaniu".
W takim razie jak odróżnić kulki od szrapnela od kulek z muszkietu i od czego pochodza kulki stalowe o średnicy 16mm?
Sv
Napisano
w gwintowanym sztucerze "wbijano pocisk w gwint przewodu lufy... co pozostawiało ślady na pocisku... - bardzo rzadkie znalezisko..."
Kopijnik możesz napisać coś więcej o tych śladach? Mam woreczek kulek i niektóre mają dziwne ślady np. w drobne paski, kratkę.
Napisano
Sv, gadałem jeszcze z jednym kumplem on też mówił że szrapnel to stalowce, więc już jestem zakręcony...

Spłaszczenie nie jest wielkie, średnica 16 mm, jednak obstaję przy muszkiecie.
Pozdr.
Napisano
Do Kopijnika
dlaczego sądzisz, że coś nie tak?
Myślisz że kula, która miała mniejszy kaliber od lufy przemieszczała się podczas wystrzału bez kontaktu ze ściankami lufy? Moim zdaniem karabin podczas ładowania był lekko przechylony, wsypany ładunek prochu nie tworzył powierzni idealnie prostopadłej do ścianek i kula przesuwała do ścianki. Flejtuch tylko uszczelniał lufę podczas wystrzału. Jak chcesz to mogę Ci pokazać parę kulek, które moim zdaniem potwierdzają tę teorię.
Pozdrawiam
Napisano
Wystrzelona kula muszkietowa ma lekkie spłaszczenie na części obwodu na skutek tego, że lufa muszkietu miała trochę większy kaliber niż średnica kuli. Na skutek tego kula przemieszczejąc się w przewodzie lufy tarła częścią obwodu o wnętrze lufy.
Pozdrawiam
Napisano
Tu masz dwie kulki spod Chludowa, jedna stoi na spłaszczeniu, a u drugiej je widać:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a1cd7826b378dfb6.html
nie mam niestety pod ręką kulki, kt. trafiła w cel
Napisano
Przypomniało mi się jeszcze, że kula muszkietowa może wyględać jak lekko przesunięte dwie połówki na skutek wady formy do lania kul, może nyć widoczny ślad spojenia formy, może być nieodcięty wlew ołowiu, lub być ślad po jego odcięciu. Przeważnie widać, że to ręczna robota. Szrapnełówki ołowiane mają odgniecenia powstające przy wubuchu pocisku na skutek uderzania jednej o drugą, są na ogół nieforemne i występują stadami w odróznieniu od kul muszkietowych, które na ogół znajduje się pojedyńczo.
Pozdrawiam
Napisano

Witam!
Nie ja to znalazłem ale mogę powiedzieć iż powyższa kulka jest z ołowiu ma średnice ok.16-17 mm.Czy faktycznie może ona pochodzić ze starszej epoki?
Dodam jeszcze iż nie jest w 100% okrągła ma niewielkie spłaszczenie.Czy trafiła kogoś czy chybiła?
Więcej co do opisu tej kulki może coś doda znalazca.
Pozdr.281!

Napisano
SZZ
...Wystrzelona kula muszkietowa ma lekkie spłaszczenie na części obwodu na skutek tego, że lufa muszkietu miała trochę większy kaliber niż średnica kuli. Na skutek tego kula przemieszczejąc się w przewodzie lufy tarła częścią obwodu o wnętrze lufy... - coś nie tak

(w broni gładkolufowej, typowej - za wyjątkiem sztucera)lufa muszkietu miała trochę większy (niż pocisk) kaliber - prawda...

doszczelnienie" przy pomocy flejtucha nie odkształcało pocisku

w gwintowanym sztucerze wbijano" pocisk w gwint przewodu lufy... co pozostawiało ślady na pocisku... - bardzo rzadkie znalezisko...
Napisano
Wszystkim za informacje wielkie DZIEX!
SZZ to co napisałeś utwierdziło mnie w przekonaniu,że to jednak muszkiet!
Dodam, że to moja pierwsza kulka muszkietowa!
Pozdr.
Napisano
bez wchodzenia w spór...
(w broni gładkolufowej, typowej - za wyjątkiem sztucera)lufa muszkietu miała trochę większy (niż pocisk) kaliber

flejtuch nie równa się przybitka...

flejtuch owijał pocisk, pocisk nie miał kontaktu z lufą...
Napisano
szrapnel zawsze będzie mniejszy niż muszkietówka a jego cechą charakterystyczną jest to że ma wgniecenia na obwodzie 3:4 musztiet lub pistolet mają agar" lub spłaszczenie po uderzeniu w przeszkodę
Napisano
P. zobacz sobie jeszcze na zbiory kolegi:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=221349#413361
i porównaj ( 2007-02-03 17:19:00 ).
Napisano
Zajrzę jeszcze w domu do opracowania Broń palna wojsk polskich 1797-1831" ale wydaje mi się że podczas nabijania broni żołnierz brał ładunek, odrywał zębami zawiązany koniec (dlatego musiał mieć przednie zęby i dlatego chłopów, którzy sobie te zęby wyrwali/wybili nie brano do wojska). Podsypywał prochu na panewkę, następnie resztę wsypywał do lufy i wrzucał kulę, którą przybijał papierem z ładunku. Nie przypominam sobie, żeby stosowano flejtuchy (wcześniej niepoprawnie przybitkę nazwałem flejtuchem). Dobrze wyszkolony strzelec był w stanie oddać trzy strzały w ciągu minuty, więc sądzę, że chociażby z tego względu nie było czasu na zabawę z zawijaniem kuli w szmatkę.
Co innego sztucer z gwintowaną lufą, którego nabijanie trwało z tego co pamiętam ok. 5 minut i ołowiany pocisk wbijano do lufy owinięty w kawałek irchy.
Pozdrawiam
Napisano
I tu z SZZ nalezy sie zgodzic. Jedynie te 5 minut mnie zastanawia bo za dlugo. Najciezej bylo ja wbic na poczatku, a pozniej jak sie kula wkrecila w gwint szlo doscyc lekko (podobno).
Napisano
Witam.
Posiadam kule tych samych rozmiarow co 281.Kula szrapnelowa 1woj.(duzo mniejsza)nie mialaby takiego koloru jak to na zdjeciu.
Czy moglba by to byc np.breneka???Kal.16mm wazyl 23,65g.
281 masz mozliwosc zwazenia???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie