[1920]przemo Napisano 25 Listopad 2006 Share Napisano 25 Listopad 2006 Tu wlazło, wczesniej był klopot! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[1920]przemo Napisano 25 Listopad 2006 Share Napisano 25 Listopad 2006 Fragment z minami i innymi ciekawostkami z wystawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 25 Listopad 2006 Share Napisano 25 Listopad 2006 masz moze lepsze foty ???gdyby co podeslij na meila dambek7@wp.plpozdro i dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 13 Grudzień 2006 Share Napisano 13 Grudzień 2006 Dla Gebhardta .Z filmu Tadeusz Kutrzeba". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSz Napisano 13 Grudzień 2006 Share Napisano 13 Grudzień 2006 j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 9 Luty 2007 Share Napisano 9 Luty 2007 Wśród różnych zdjęć z września znalazłem to zdjęcie. Czy to nie jest przypadkiem nasza mina? Bo mi się wydaje, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 9 Luty 2007 Share Napisano 9 Luty 2007 Zgadzam sie z przedmowca. Nawet widac 'gumowy kapturek' na zapalniku wewnatrz miny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
73pp Napisano 9 Luty 2007 Share Napisano 9 Luty 2007 Również potwierdzam, że jest to nasza mina. W załączeniu zdjęcie z MUZEUM ŚLĄSKIEGO w Katowicach gdzie widziałem taki sam egzemplarz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
73pp Napisano 9 Luty 2007 Share Napisano 9 Luty 2007 Fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 W przyszłym tygodniu wstawię fotki znalezionych polskich min ale nie tylko z kostkami 0,2 kg, bo także z ładunkiem w postaci bateryjek. Te bateryjki były pomiędzy kostkami. Znalezisko znajomego, więc muszę poczekać na fotki. Na waszych zdjęciach takich dodatkowych ładunków nie ma. Widać z nich, że w minę mogło wejść 5 kostek TNT (piąta w środek)- czyli 1 kg TNT. Czy był sens doładowywania jeszcze dodatkowym materiałem wybuchowym?? Pozdrawiam Jerzyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 19 Luty 2007 Share Napisano 19 Luty 2007 Regulamin przwidywal ladunki do 1.4kg przez przepilowanie dodatkowych 2 kostek TNT po przekatnej i wlozenie w 'trojkatne' przegrody. Material zastepczy (np Dunit) byl normalnie przewidziany jako ladowanie przegrodek kwadratowych. Nie nadawal sie do przegrodek trojkatnych bo byl wrazliwy na pilownaie (BUUUM!). Dalsze zwiekszenie ladunku bylo mozliwe przez zdwojenie min (tzn kladzenie jedna nad druga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 20 Luty 2007 Share Napisano 20 Luty 2007 Zlutowane korpusy min ( połączone dnami ) znalazłem w tym miejscu, gdzie kumplowi wyszły całe miny. Tylko nie pamiętam czy je brałem - cienka blaszka cynkowa była bardzo zjedzona, a brakowało pokryw. Taki duecik to już nawet - jeżeli były załadowane do końca - 2,8 kg. Ciekawe na jaką wysokość mógł podskoczyć czołg po wjechaniu na taką niespodziankę.W tym samym miejscu znalazłem 2-3 rurki miedziane długości ok. 4 cm i średnicy 4-5 mm z jednej strony zamknięte. Czy były to zapalniki? W środku były raczej puste.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Jerzyn - trudno mi uwierzyc w te zlutowane miny - czy to aby nie rezultat 'zerdzewienia'? W instrukcji nic takiego nie ma no i niby po co skoro normalnie zdwaja sie miny prostym sposobem przez zakopanie jednej nad druga jak per instrukcja. Rurki miedziane to prawie na pewno splonki saperskie ktore byly czescia zapalnika. Dlugosc 4cm jaknajbardziej sie wydaje prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Widok na dno miny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Nie są to jednak zlutowane dwie miny, a wciśnięta od spodu górna część miny (pokrywa, a raczej to co z niej pozostało). Po wyjęciu z ziemi myślałem, że jest to ta podwójna p.panc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Wnętrze miny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Tutaj środek innej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Teraz weszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 teraz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Resztki pokryw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Myślę, że w czasie rozbrajnia się ( 4-5 IX 1939 )żołnierze polscy wywalając ładunki złożyli dno z pokrywą odwrotnie, a ja po znalezieniu byłem przekonany, że to jakiś duecik.Były w tym miejscu jeszcze resztki jakiegoś ładunku w postaci prostopadłościanu ( wyglądało jak resztki puszki na 4 do 6-ciu kostek TNT z gniazdami na zapalniki) Takie coś jak na fotce.Ta rurka miedziana to na pewno tulejka spłonki saperskiej ze schematu.W poprzednim poście napisałem, że korpusy min były cynkowe. Po obejrzeniu tego co z nich zostało stwierdzam, że są stalowe. Może moim usprawiedliwieniem może być to, że znalezisko jest z przed kilku latNagabuję kumpla o obiecane fotki z miejsca znalezienia. Jutro je będę miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Szkoda, że tych rzeczy nie robiono z kwasówki - miałbym fajne fanty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 26 Luty 2007 Share Napisano 26 Luty 2007 Widać tu te ateryjki". Zdjęcie, jak mnie kumpel zapewniał, pokaqzuje układ ładunków po wykopaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 26 Luty 2007 Share Napisano 26 Luty 2007 ładunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzyn2000 Napisano 26 Luty 2007 Share Napisano 26 Luty 2007 fotka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi