Skocz do zawartości

Wiosna 2007

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 140
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ja jeszcze nie mam wykrywki, ale szedłem z kumlem po poznańskiej cytadeli. Jeśli nie wierzycie to nie wieżcie, ale ja swoje znalazłem. Mianowicie gdy szedłem taką opuszczoną ścieżką zobaczyłe niski murek. OK, ale była na nim taka troszeczke rozkopana ziemia, patrze krążek, myśle napewno jakaś monetka PRL-u, ale tak patrze przecieram i doczytuje się 10 Reichspfennig, z tyłu gapa. Ucieszyłem się jak nic. Dobra ide dalej patrze na ziemie i widze coś jak by łuska, patrze i okazało się że to łuska od polskiego mausera z 1937r. Pozatym troche wcześniej, na boisku szkolnym znalazłem wbetonoeaną łuske, którą oczywiście potem wyciągnełem" młotkiem, do teraz nauczyciele wf-u głowią się z kond ta dziura na boisku :). Na cytadeli znalazłem też połowe łuski cięższego kalibru, a na cmentarzu, przednią częć od jakiegoś pocisku moździerzowego. No i przed kumpla chatą też łuseczka wyszła. Co o tym myślicie? POZDRAWIAM

Witam saper. Podejrzewam ze usuwajac ta luske z boiska poprostu usunales punkt geodezyjny:> U mnie na osiedlu pelno jest powbijanych lusek w chodnik. I widzialem kiedys jak doslownie przed moim domem szanowni panowie geodeci osobiscie umiejscowili takowa luske w betonie:>

Pozdrawiam T.

Hello ALL!

I have found shell from German ship UG" (I am not sure about correct spelling) in black sea not far from the Sevastopol. Unfortunately, I couldn't recognize a producer and year (newspapers from the ship have DD October 1943). But, I found link to your forum http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=301661
Polskie, nasze ojczyste Arm.75wz.97
From: "ubenfurer\" (I have translated his msg)Can you help me identify this shell? I will be very appreciated for your help!

Many thanks,

Alexey

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie