Skocz do zawartości

Dzisiaj rozpocząłem swój sezon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Huku
Czy na tym polu na którym znalazłeś siekierkę trafiają się fragmenty glinianych skorup ? Coś co by sugerowało że jest to fragment naczynia ?
Jeżeli tak to stąpasz po kruchym lodzie.Jest to na bank stanowisko archeo.Dokładnie cmentarzysko.
W neolicie i wczesnym brązie pochówki wyglądały w ten sposód że do wykopanej jamy (płytkiej) wkładano naczynia z obiatą (tzn.papu na drogę) przysypywano to ziemią i na to miejsce wtaczano kamyki" wg.Twoich zdjęć właśnie o takich gabarytach.Prawdopodobnie na przestrzeni wieków zostały przesunięte przez rolników na krawędź pola bo przeszkadzały im w orce.Ale nie koniecznie.......
Pozdro.

Już rozmawiałem na temat tego miejsca z odpowiednimi ludźmi i nic nie wskazuje na żadne stanowisko –siekierka jak pisałem została znaleziona na orance –trudno było ją chyba namierzyć wykrywaczem nie ?co do kamienia z otworami to też jest teoria iż po prostu ktoś je chciał połupać i pozyskać budulec –jest ich tam sporo w promieniu paru kilometrów .Ale jeżeli by się coś trafiło to wiem kogo mam zawiadomić Traper 6-pozdro

Chodząc po stanowisku neolitycznym na ziemiach polskich nie masz prawa znależć za pomocą wykrywacza czegokolwiek metalowego z tej epoki,aczkolwiek zdarzają się spektakularne odkrycia.Patrząc na siekierkę, oraz na wielkość tych kamieni,rodzaj gleby,budowę morfologiczną terenu i szatę roślinną (to wszystko widać na Twoich zdjęciach)można PRZYPUSZCZAĆ o istnieniu osady i cmenterzyska.Alo skoro powiadomiłeś kogo trzeba ... to masz u mnie 5+ i bonusa w postaci browara przy najbliższej okazji.Pozdro.

Słuchaj Traper czy twoje odwiedziny są u mnie na wątkach to efekt po tym jak wytchnąłem ci że piszesz bzdury na głównym ? Trochę są spóźnione .Radze ci poczytaj jeszcze twoje wejścia na towarzyskim .Ja już mam pewien obraz

fajny ten kamień :) lażą takie też w mojej okolicy... niemcy by wyciągnąć je z pola do lasu dziobali dziury i wkładaki tam jakieś bolce żelazne....zaczepiali linę i wio koniki ;] ... są takie w pobliskim lesie u mnie ...niektóre jeszcze z tymi uchwytami:)

huku jesteś strasznym frustratem,osobą która nie lubi przyjacielskich wskazówek (aż się boję użyć słowa krytyki),szukającą gdzie i komu wbić szpilę.Osobą która bez względu na to czy ma, czy też nie ma racji musi mieć do powiedzenia ostatnie zdanie,co widać po cyferkach przy twoim nicku,siejącą ferment w środowisku poszukiwaczy.Na twoje wątki wchodziłem z ciekawości i wierz mi że na tym forum jest dużo osób piszących lepiej i ciekawiej od ciebie.Zastosuję się do starego powiedzenia że pewnym" osobom się ustępuje i tak też czynię.Ponadto nawiązując do słow naszego ohatera narodowego" Bogusia Lindy to Nie chce mi się z tobą ..... gadać".KONIEC.

Dwa wielkie głazy narzutowe stoją w okolicy miejsca gdzie pracuję. Również mają powbijane bolce( żelazne i drewniane)Wyraźnie Ktoś próbował je poprostu rozłupać na mniejsze kawałki. Może tak też było w Twoim przypadku Czarnykot, a może i w Twoim Huk? W ten sposób dzielono kamienie już parę tysięcy lat temu. Jak będę miał czas w pracy to zrobię fotki.
Pozdro.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie