Skocz do zawartości

Arsenał w domu

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Policjanci z Wałcza (Zachodniopomorskie) wspólnie z Żandarmerią Wojskową zlikwidowali w mieszkaniu 51- letniego mężczyzny arsenał broni i amunicji, pochodzących z czasów II wojny światowej.

Jak poinformował w czwartek rzecznik wałeckiej policji Krzysztof Dębiński, u mieszkańca Wałcza znaleziono siedem samopowtarzalnych karabinów, pistolet maszynowy PPS (pepesza), kilka granatów ręcznych i moździerzowych oraz amunicję strzelecką.

Według Dębińskiego, na pierwszy rzut oka broń wygląda na sprawną i gotową do użycia. - Czy faktycznie tak jest, ustalą biegli - dodał policjant.

Właściciel, wcześniej karany za innego rodzaju przestępstwo, przyznał się w czasie przesłuchania do nielegalnego posiadania broni i amunicji. Grozi mu za to do 10 lat więzienia.

Za http://www.szczecin.kwp.gov.pl/W11/591

Policjanci z Wałcza wspólnie z funkcjonariuszami Żandarmerii Wojskowej zatrzymali mężczyznę, który w mieszkaniu miał spory arsenał broni i amunicji.
„Kolekcjoner” odpowie przed sądem za jej nielegalne posiadanie.
Na trop „kolekcjonera” naprowadziły policję anonimowe informacje napływające od lokalnej społeczności. Wskazywały one na mężczyznę, który gromadził niebezpieczny arsenał.
W domu 51-letniego mieszkańca Wałcza funkcjonariusze znaleźli 8 jednostek broni oraz 16 sztuk w pełni sprawnej amunicji różnego kalibru. Uzbrojenie pochodziło z czasów II Wojny Światowej.
Teraz zabezpieczoną bronią i amunicją zajmą się biegli, określając jej możliwości bojowe.
Zatrzymanemu mężczyźnie przedstawiono zarzut nielegalnego posiadania broni i amunicji.

Grozi za to kara pozbawienia wolności do 10 lat."

Jak już wyjdzie to powinien podziękować sąsiadom.

Już na tych mikro fotkach widać, że większość jest powiercona a część to same łuski...

Znowu przypomniała mi się scena modlitwy kończąca sławetny Dzień Świra" - jak to pasuje...

W średniowieczu chłop, który po walce znalazł miecz i go schował,dawał za to głowę.W okresie napoleońskim za nielegalne posiadanie broni wieszano,w czasie II wojny rozstrzeliwano.Ale to dzięki tym ludziom,którzy narażali własne życie,broń ta,która jest dla nas zabytkiem,dotrwała do naszych czasów.Nas współczesnych kolekcjonerów,wsadza się do więzienia i wrzuca do jednego worka razem z mordercami,gwałcicielami,złodziejami,bandytami i innymi szumowinami.Nas którzy ukochali historię Kraju i Narodu.Nas,z pietyzmem konserwujących i przechowujących broń naszych ojców i dziadów,którzy się nią bili o naszą niepodległość i suwerenność ! To dzięki nam w wielu muzeach można oglądać broń z oststnich wojen,ale tam nie ma o nas żadnej wzmianki np.że dany egzemplarz pochodzi z nielegalnej kolekcji pana X.Jeżeli polskie chore prawo dotyczące kolekcjonowania starej broni palnej przystosuje się do wymogów Unii Europejskiej,to tysiące kolekcjonerów wyjdzie z podziemia",udostępniając swoje eksponaty do różnego rodzaju wystaw,a tym samym diametralnie spadnie przestępczość" z tym związana.Kiedy to się w końcu k...a skończy !?

Ja już dawno mówiłem -

To wszystko propaganda sukcesu
- następny wielki sukces operacyjny" - za chwilę raporty, pochwały, premie specjalne, odznaczenia.....

Prokuratorzy mają okazję do zniszczenia człowieka, ofiary pewnie tylko własnej pasji i wykazania się.

Jak pokazuje historyjka jednego z forumowiczów (tego Dect) napewno zaraz sprawdzą operacyjnie" kolegów i znajomych, a potem będzie pokazowa sprawa i wyroki.

Przeciez zapewne oczywiście oraz na bank Ten kolekcjoner udostępniał tą broń snajperowi ze Szczecina.Tylko prasa i inne media podawały nieprawdziwe informacje o celowniku laserowym a tam występował bagnet.I zapewne ofiary nie były doznały ran postrzałowych tylko kłutych lub obic od kolby.A moze to nie był snajper tylko inna grupa przestępcza.A moze nie udostepniał tylko nsił sie z zamiarem?
Jedno jest wazne .Kolejny grożny bandyta który przy użyciu tej broni chciał dokonac zamachu stanu został zneutralizowany na kilka lat.

Pozdrawiam

Rzeczywiście, ammo jest poprzewiercane, pepeszka bez lufy (dobrze widzę?) to na bank reszta też jest niesprawna. Na pierwszy rzut oka widać, że to kolekcjoner a nie zwykły bandyta, który broń chowa pod łóżkiem.

I po raz kolejny chcąc załozyć temat na forum, oczom moim ukazało się dokładnie to, o czym chcialem napisać... W każdym razie jest to kolejna groteska, którą funduje nam ojczyzna... Nic dodać, nic ująć traperze6 :(

Panowie niebiescy to tez ludzie i nie jeden z was oniemialby ze zdziwienia widzac co panowie niebiescy chowaja po domach.Pozwolenie na bron sluzbowa w czasie sluzby to jedno a to co maja w domu to dopiero kryminal.Ale co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie jak mawia stare porzekadlo..Rzygac sie chce na to polskie prawo

Kiedyś miałem pokażny arsenał w domu...fakt żadna broń nie sprawna ale w b.dobrym stanie.arsenał skonfiskowano a mnie zamknięto w pudle.Kiedy do tego zabrali się biegli stwierdzili że tylko jeden pistolet P-38 jest całkowicie sprawny a w magazynku są sprawne naboje.Natomiast ja w swoich zbiorach nie miałem takiego pistoletu jak Walter..
Ze wszystkich 13 szt.karabinów zostało dołaczonych do sprawy tylko 5 ..reszta znikneła jak kamfora..o dziwo nawet bagnety ,szable zostały rozkradzione..a do protokułu wpisano 4 bagnety,Pozostałość się ulotniła..Ot prawo polskie

walter56 moge tobie podac lapke" z taka roznica ze nie wyladowalem w pudle( ktos wreczyl troche zielonych")ale wszystko zniknelo.
Wywiezli Stara pelnego zlomu(no prawie zlomu)bo byly tam karabiny skalkowe, szable, bagnety,najbardziej to mi zal broni skalkowej ktora byla inkrustowana srebrem.Ciekaw jestem u ktorego s....syna( przepraszam milicjanta) zasilila kolekcje skradzionej broni?

Witam . Nawet na amunicję można beknąć , więc radze uważać , a jeśli ktoś kolekcjonuje militaria od kilku lat może być pewny że funkcjonuje ( figuruje ) na pewno w policyjnych raportach chodż może nigdy nie był karany, ... i kiedyś może nadejśc na niego sądny dzień .Sąsiedzi i znajomi to dobra rzecz ;-). Pozdr

witam , ktoś napisał że mieszkamy w chorym kraju . chore jest posiadanie sprawnej broni bez zezwolenia w ilościach hurtowych . nikt nikomu nie zabrania kolekcjonować militarii . wyjątkiem jest broń palna , amunicja , gdzie ustawa o broni " mówi jasno co można posiadać w kolekcji . i jest to wałkowane na forum od X czasu a średnio co tydzień w Polsce ktoś wpada " z nielegalnym posiadaniem . oczywiście o wszystkich się napewno nie wspomina , aby pozostali byli w miarę spokojni " .
Potencjalny kolekcjoner jest z reguły przekonany że jego wykopki czy strychowce są niegrożne i może je trzymać w domu . życzę takim dużo szczęścia .....

• 4 weeks later...
pojebany kraj z pojebanym prawem i stróżami prawa tez wiadomo jakimi dlaczego nie łapią chuliganów bandytów i innego kurewstwa tylko zabierają uczciwym ludziom rożne pamiatki po wojnie bądź rzeczy znalezione i przechowywane w związku z ich zainteresowaniami bądź pasja życiową niech zmienia ustawę o broni i dadzą zwykłemu człowiekowi możliwość legalnego posiadania pełnosprawnej broni kolekcjonerskiej a każdy zarejestruje ja a nie doprowadzili do stanu ze tylko dygnitarze i inni wielcy mogą być posiadaczami broni Mam 30 lat od dziecka rodzice uczyli mnie dumy patriotyzmu itd nie wiem po co bo jak patrze na te mafijne układziki od samego dołu po gore to zal ściska serce ze to już nie ta sama polska która była 100 lat temu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie