Skocz do zawartości

Nowy Rutus

sanchez18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wtrące.
Zasięgi na drobnice są dużo większe w porównani do solarki?

Koledzy piszą o 35cm na 5gr i ma być to 10% więcej od solarisa.

Tydzień temu robiliśmy szybki teścik z świeżo wykopaną 1/48 talarka(w powietrzu).

Ace 250- jakieś 15cm
Rutus na 20cm cicho zapierdział
X-70 na 25 cm miał wyraźny sygnał

Monetka przeca wielkości 5 gr.

Wrzuci ktoś jakiś test na you tubie bo moja chęć zakupu maleje.

Pozdro.
  • Odpowiedzi 378
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
co do identyfikacji , to jak dziś wyskoczyłem na militaria to tak średnio mi to wypadło gdyż w zależności jak głęboko jest przedmiot to trochę inaczej jest identyfikoawny, tak jak w solarisie z reguły 8 kwadracik to była łuska (nie zawsze ale przeważnie) tak tu różnie to bywa. Liczę na to ze może to tak mi się wydaje gdyż dopiera mam za sobą narazie 4 wypady z proximą.
PozdrO
tomekk
Napisano
1. Jak widzę test w którym są wyniki 15,20,25cm to od razu widać, że to kicz, bo tak równo to nigdzie nie wychodzi.
2. między 5 groszówką a 1/48 talara jest duża różnica, 5 groszy jest jednak trochę większe (a powierzchnia odbicia ma duże znaczenie) i 1/48 to liche cieńkie sreberko podczas gdy 5 groszy to już zupełnie inny stop.
3. X70 działa na innych częstotliowściach - pytanie na jakiej był ów teścik?

Obrońcą Rutusa nie jestem i nie muszę być bo swoją Solarkę wymieniłem na DFX, ale z ciekawości zrobiłem też próbę z tą 1/48 talara na 15Khz. Wyszło w sumie kiepsko niespełna 20 cm a dokładnie 19,5. Ale jakoś na tych samych ustawieniach grzebałem boratynki z głębokości sztychu fiskarsa.

I jaki z tego morał?.
Napisano
co do tego cichego pierdzenia na 20 cm to cos nie tak z ustawieniami ja nie bronie rutusa chociaz go mam solarisa ale naprawde na wlasnej skorze wiem ze 35 cm mi wyciaga monety a male do 25 na dobrym sygnale. i ma porownalne zasiegi z minalabami gorzej z innymi detalami ale choc czasami mnie denerwuje to zostaje narazie przy nim :)
Napisano
Porównywalne wyniki z minelabami...chyba z uszkodzonymi :)Ja też go miałem i jakoś z 35 cm.w terenie monet nie widział(może mój był wadliwy?),a teraz mam Minelaba i poprawiam nim z powodzeniem stare miejscówki.A tak na marginesie porównymwanie Sloarisa do np.X-terry 70 jest nie na miejscu,bo to zupełnie inne jakiści oraz inne progi cenowe.Pozdrawiam!
Napisano
kol. Grzechotnik- niestety miarki na wykopkach nie miałem:)
Czyli ok. 15,20,25
kicz"?
Ace był kolegi Domino
Minelab(z cewką koncentryczną 7,5 KHz) mój.
Solarias kolegi Krzyśka. Nie wiem czy jego ustawienia były poprawne.
Tak czy siak między wykrywkami była wyrażna różnica w zasięgu.

Pozdrawiam.
Napisano
jakofako bez ciagniecia dalej motywu zasiegi glebokosci sa porownywalne a nawet powiem ci ze fanty typu cos wiekszego ze stali to rutus wyciaga glebiej niz minlab x-70
x-70 to kat na kolor i sie z tym zgodze bo widzalem w akcji mialem w reku ale za tyle kasy to oczekiwal bym troche wiecej to tyle odemnie :)
kumpel dostal dzis proxime w niedziele go odwiedze :)to moze cos wklepie od siebie na jej temet pozdrowka dla all
szajka
Napisano
Nie znam nikogo, kto używa X-70 na stalowy złom. Na żelastwo są inne sprzęty.

Nadal czakam na jakiś filmik z zasięgiem proximy na moniaczki:)
Napisano
Witam! Mam pytanie do posiadaczy proksimy. Jakie są optymalne ustawienia trybu statycznego na militarkę (sygnał wiodący, ton sygnału, vco). Chodzi mi o wasze ustawienia... chciałbym ustawić sprzęt na jakieś grubsze żelastwo zalegające głęboko w ziemi pomijając łuski i inne śmieci. Po wczorajszym wypadzie na wykopki dostałem oczopląsu ;)
Napisano
Witam!
Co do trybu dynamicznego na którym chodzę to , łuseczki dają sygnał około +48 i w miarę można się zorientować czy to łuska czy nie, co do monet to wyszło mi ostatnio cienkie sreberko i jak robiłem jeszcze testy w domu to piszczy na +26. Ale jak ktoś przyzwyczajony jest do chodzenia na słuch a nie patrzenia na cyferki w trybie dynamicznym można sobie ustawić wysokość tonów na dane sygnały , ja tak zrobiłem sobie chwalę ;)
Z miedziakami jak się okazało jest jednak różnie gruba miedź piszczy wyżej zaś cienkie w granicy 50.
PozdrO
tomekk
Napisano
2 zł współczesne na plaży wskazuje +44+46, 5 złoty +56+58, tak samo wskazuje polmosa. Złotówka tak koło +54+58. Z reszta monet jest różnie, np 10 gr wskazuje w przeskokach +22-2+24.
Ogólnie co powyżej 0 na dyskryminacji kopię. Acha złoto wskazuje +22+24, o dziwo folia alu od -1 do +10, zwinięte w kulkę wskazuje nawet +38+40.

Na każdym wyjściu się człowiek uczy wskazań.

I to chyba tyle
Pozdr
Artur
Napisano
Dziękuję za odpowiedzi. Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko ćwiczyć i ćwiczyć :) Jest to pierwszy bardziej skomplikowany sprzęt jaki posiadam więc wszystko zależy od praktyki.
POZDR..
Napisano
Na innej stronie (http://www.poszukiwanieskarbow.com/artykuly/czaty/czat-z-RUTUSem.html) jest zapis czata z Panem Arkiem na temat Proximy i poprzednich modeli (zapis z dnia 28.05.2008, dział artykuły). Myślę, że wielu tych którzy jeszcze tego nie odwiedzili powinno zainteresować.
Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Bocian 13:26 10-06-2008
Napisano
Kolego tomekk, faktycznie przy gąbce elementy nawet po skręceniu czarnej nakrętki elementy się ruszają co powoduje zgubienie lini prostej w stosunku cewka-wyświetlacz, czy po zamocowaniu motylka elementy są bardziej stabilniejsze niż wczśniej ? I jak pozbyłeś się tych wciskanych kulek" aby wprowadzić śrubkę od motylka?
pozdrawiam
Napisano
Witam panowie,mam zamiar kupić PROXIME.Ale pasowały by jakieś testy z terenu pozakopywać jakieś monety, łuski, puszeczkę po piwie:)bo mam jeszcze jednego na oku, ale oczywiście jest droższy od proxi i potrzebne mi wyniki testów.Panowie już na pewno macie ta wykrywke.Więc ulitujcie sie,nie chce zdanych testów z powietrza bo to kit!!!! w terenie nic nie lata:):)WIEC POMóżCIE
Napisano

Witam!
Jak ja mam pracować z wykrywaczem , to wszystko musi być spasowane idealnie ;), już tłumaczę jak się pozbyłem tych kulek". Na zdjęciu owe kulki ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie