Gość Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Widze ze dochodzicie do perfekcji w odkopywaniu bunkrów może jakies nowe większe wyzwanie np fort w Beniaminowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 jak pieknie drugi bunkier tez czysty moze tak pora wziąsc sie za ten bierny koło Wiązowny moge zaoferowac swoją saperke,dwie rece i dobre chęci.Jesli jestescie zainteresowani to dajcie post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Gratuluję! Ech... szkoda że akurat teraz to wypadło i tylko pomagałem odkopać korytarz i śluzę. Od przeszło tygodnia jestem uziemiony choróbskiem... a lada dzień ćwiczenia grupy. Więc nie mogłem ryzykować.Po co odkopywać fort w Bieniaminowie? To już są ogromne prace nad przywróceniem mu choć części dawnego wyglądu, odnowienia wałów itp. A wszelkie zasypane poterny zapewne i tak są uszkodzone wybuchem. Wdzięczniejszym tematem byłoby odkopanie poterny w forcie V Czosnów, ale to też jest spore przsedsięwzięcie, i chyba ciężkie do zrealizowania bo fort chyba lezy na terenie KPN? Ale z tego co wiem chłopaki już mają pomysły na mniejsze obiekty :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Nie chciałbym być upierdliwy, ale jakie macie plany po odkopaniu całego przedmościa? To co odkopane zostanie rozmontowane i (przepraszam za wyrażenie) zawalone kupami w ciągu roku. Oczywiście mogę sie mylić, miejscowi menele mogą się okazać urodzonymi konserwatorami fortyfikacji. Ale jeżeli się nie mylę - czy będzie wkrótce akcja zakopywania schronów :-) ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Trzeba by ich przekonac o wielkiej roli fortu we wrzesniu 1939 i zaproponowac opieke nad nim i jego rewaloryzacje jesli uzyjecie do tego Stefana Fuglewicza z TPFu to wam pewnie pomoze bo w oddziale warszawskim nic wielkiego sie nie robi a to dobra inicjatywa.PARK NARODOWY TRZEBA sobie zjednac tym ze wzrosnie zainteresowanie parkiem i zrobi sie szum w mediach dzieki pozytywnemu połączeniu zabytkowej architektury militarnej i przyrody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Pierwszy schron był odkopany czesciowo jakies 3 lata temu nikt go specjalnie nie dewastował uległ częściowemu zasypaniu z braku szalunków co było naszym niedopatrzeniem,co do meneli to zabudowania są jakies 2,5-3 km od schronów wiec jak na obalenie alpagi za daleko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 widze ze wycieczka do Dąbrówki zapowiada się bez dreszczyku emocji-odkopaliscie juz wszystko no trudno co macie w planach na najblizsze dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 kiedy bierzecie sie za zakret?przyjade popatrzec a moze i pomoc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 popatrzec kazdy moze a porobic to nie ma chetnych.pozdrawiam ekipe z Dombrowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Luty 2004 Share Napisano 19 Luty 2004 Popieram akcje odkopywania schronow i jak znajde czas po szkole to do was przyjade.Mam wziasc wlasny sprzet czy macie na zapas?pozdrawiam itrzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawiu neue Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Jakie ciekawe schrony są jeszcze w okolicach Warszawy oprocz Gory Kalwarii i Gostynina?(te maja własne forum).Prośba do kolegów bunkrowców,podajcie lokalizacje jakiś obiektów w promieniu 150 km odWawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Bunkrowcem się nie czuję (kto tą nazwę wymyślił???), ale odpowiem.Niezły żeś sobie zasięg wybrał. Jakby nie patrzeć podpada pod to m.in. z polskich spora część schronów w pasie Armii Modlin i Łódź, z niemieckich chociażby Pozcyja Olsztynecka, Szczycieńska i Piska, oraz spora liczba ringstandów, Linia Mołotowa i jeszcze kilka Twierdz, Linii, Pozycji itd. Niezły jesteś (bez skojarzeń). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawiu neue Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 To nie jest daleko,jak złoże się z kumplem na paliwo wystarczy aby pojechac pokopac i wrocic.Gdzie najblizej są jakies bunkry Lini Mołotowa? I w jakim są stanie zachowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawiu neue Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 Myśle że nie odbiegam zbytnio od tematu bunkrów,a że nie w Dąbrówce i nie niemieckie to nie grzech.Przykro mi ze wam nie moge pomoc,ale staram sie tez nie przeszkadzac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathew Napisano 29 Luty 2004 Share Napisano 29 Luty 2004 WitamPrzeczytałem ten dość długi i ciekawy temat. Gdzie mogę zobaczyć więcej zdjęć tych bunkrów ? Natomiast jeśli chodzi o Szamana to myślę,że wyjechał na ferie i wkrótce znowu się pojawi.PozdrawiamMathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praktiker Napisano 21 Marzec 2004 Share Napisano 21 Marzec 2004 Jako wnikliwy obserwator zastanawiam się,dlaczego na stronie Podwarszawskie bunkry" nie ma zdjęć z odkopywania 514?Panowie robicie nas w jajo czy zaspaliście z aktualizacją?Jeśli ktoś wie jak wygląda postęp prac na Dąbrówce to proszę o kontakt,ja jestem uziemiony do konca miesiąca,albo i dalej więc nie sprawdze osobiście,prosze o pilną odpowiedz. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Marzec 2004 Share Napisano 23 Marzec 2004 Do huna88.Wasze odkopywanie też jest upamiętnianiem walk w 1944.Odkopujecie niemiecki obiekt,czemu więc czepiasz się mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marzec 2004 Share Napisano 28 Marzec 2004 Mam przerażającą wiadomość dla wszystkich miłośników fortyfikacji.Podczas wycieczki rowerowej po lesie zajrzałem na Dabrowke w drugim bunkrze na płycie pancernej jest długa na 40-50 cm i głęboka na jakieś4-5 szrama po palniku acytylenowym.wygląda na to żę złomiarze zrobili przymiarke do wycięcia płyty!!!DO EKIPY KOPIĄCEJ W DOMBROWCE PILNUJECIE TYCH BUNKRÓW CZY NIE!!!SPRAWDZAJCIE CZASAMI CO SIĘ TAM DZIEJE!!! Odkopanie bunkra umożliwia swobodny dostęp do płyty.Jeśli odkopaliscie te bunkry jestescie za nie odpowiedzialni.Jesli ktoś z was mieszka niedaleko tych bunkrow niech tam zajrzy od czasu do czasu ,może to odstraszy złomiarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 28 Marzec 2004 Share Napisano 28 Marzec 2004 Przeraze cię jeszcze bardziej-na przedmościu ktoś wyciął 3 kopuły 30 tonowe,10 płyt 18 tonowych,16 płyt obrony wejcia i 4 z kazamat flankujących,dodatkowo 2 peryskopy i inne pierdoły.Cóż za szabrownictwo.Moze coś ci sie przewidziało bo w sobote płyta była jeszcze cała.Myśle ze taka pozostała do dzisiaj.Pozdrawiam przerazonego panikarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Marzec 2004 Share Napisano 30 Marzec 2004 Gdzie dokladnie sa te bunkry?Przeciez mozna wymontowac wszystkie elementy (kopule i plyte) i przewiezc do Muzeum Wojska Polskiego z tamtad nie powinny juz zniknac.Dysponuje ciezkim sprzetem i moge w tym pomoc.Czekam na odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Kwiecień 2004 Share Napisano 3 Kwiecień 2004 Nie ma odzewu?Widac nie zalezy wam na ratowaniu zabytkow.Po co tam kopiecie dla fantow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 6 Kwiecień 2004 Share Napisano 6 Kwiecień 2004 Witam.Wszystkich zainteresowanych informuje że stronaPodwarszawskie Bunkry" została zaktualizowana o nowe zdjęcia i opisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hun88 Napisano 9 Kwiecień 2004 Share Napisano 9 Kwiecień 2004 Czy ktos zna miejsca w Polsce(oprocz przedmoscia warszawskiego) gdzie wystepuje schron 120a lub 120b?Odpowiedzi prosze kierowac na maila: hun97@wp.plPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 01:46 19-06-2008 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Kwiecień 2004 Share Napisano 11 Kwiecień 2004 Zlomiarz nie wszystko trzeba przewozic do muzeum i jestem temu przeciwny bunkry powinny zostac tak jak sa(oczywiscie odkopane tak jak koledzy sie o to staraja)a wszystko zalezy od nas samych i od wychowania.Tym co kradna a zwlaszcza na zlom(kolegz powiniwn zmienic ksywke bo sie zla jest jej wymowa" porownanie)powinno sie za jaja powiesic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szaman Napisano 21 Kwiecień 2004 Share Napisano 21 Kwiecień 2004 Nie trzeba gratulowac ale pomagac gadac każdy potrafi a trzeba robić a mamy na dodatek teraz klopot z trasportem Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.