Skocz do zawartości

Bunkry na Dombrowce

Gość famo

Rekomendowane odpowiedzi

Widze ze dochodzicie do perfekcji w odkopywaniu bunkrów może jakies nowe większe wyzwanie np fort w Beniaminowie?

• Odpowiedzi 179
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
jak pieknie drugi bunkier tez czysty moze tak pora wziąsc sie za ten bierny koło Wiązowny moge zaoferowac swoją saperke,dwie rece i dobre chęci.Jesli jestescie zainteresowani to dajcie post

Gratuluję! Ech... szkoda że akurat teraz to wypadło i tylko pomagałem odkopać korytarz i śluzę. Od przeszło tygodnia jestem uziemiony choróbskiem... a lada dzień ćwiczenia grupy. Więc nie mogłem ryzykować.

Po co odkopywać fort w Bieniaminowie? To już są ogromne prace nad przywróceniem mu choć części dawnego wyglądu, odnowienia wałów itp. A wszelkie zasypane poterny zapewne i tak są uszkodzone wybuchem. Wdzięczniejszym tematem byłoby odkopanie poterny w forcie V Czosnów, ale to też jest spore przsedsięwzięcie, i chyba ciężkie do zrealizowania bo fort chyba lezy na terenie KPN? Ale z tego co wiem chłopaki już mają pomysły na mniejsze obiekty :-)

Nie chciałbym być upierdliwy, ale jakie macie plany po odkopaniu całego przedmościa? To co odkopane zostanie rozmontowane i (przepraszam za wyrażenie) zawalone kupami w ciągu roku. Oczywiście mogę sie mylić, miejscowi menele mogą się okazać urodzonymi konserwatorami fortyfikacji. Ale jeżeli się nie mylę - czy będzie wkrótce akcja zakopywania schronów :-) ????

Trzeba by ich przekonac o wielkiej roli fortu we wrzesniu 1939 i zaproponowac opieke nad nim i jego rewaloryzacje jesli uzyjecie do tego Stefana Fuglewicza z TPFu to wam pewnie pomoze bo w oddziale warszawskim nic wielkiego sie nie robi a to dobra inicjatywa.PARK NARODOWY TRZEBA sobie zjednac tym ze wzrosnie zainteresowanie parkiem i zrobi sie szum w mediach dzieki pozytywnemu połączeniu zabytkowej architektury militarnej i przyrody

Pierwszy schron był odkopany czesciowo jakies 3 lata temu nikt go specjalnie nie dewastował uległ częściowemu zasypaniu z braku szalunków co było naszym niedopatrzeniem,co do meneli to zabudowania są jakies 2,5-3 km od schronów wiec jak na obalenie alpagi za daleko

widze ze wycieczka do Dąbrówki zapowiada się bez dreszczyku emocji-odkopaliscie juz wszystko no trudno co macie w planach na najblizsze dni?

Popieram akcje odkopywania schronow i jak znajde czas po szkole to do was przyjade.Mam wziasc wlasny sprzet czy macie na zapas?pozdrawiam itrzymam kciuki

• 2 weeks later...
Bunkrowcem się nie czuję (kto tą nazwę wymyślił???), ale odpowiem.

Niezły żeś sobie zasięg wybrał. Jakby nie patrzeć podpada pod to m.in. z polskich spora część schronów w pasie Armii Modlin i Łódź, z niemieckich chociażby Pozcyja Olsztynecka, Szczycieńska i Piska, oraz spora liczba ringstandów, Linia Mołotowa i jeszcze kilka Twierdz, Linii, Pozycji itd. Niezły jesteś (bez skojarzeń).

Witam

Przeczytałem ten dość długi i ciekawy temat. Gdzie mogę zobaczyć więcej zdjęć tych bunkrów ?

Natomiast jeśli chodzi o Szamana to myślę,że wyjechał na ferie i wkrótce znowu się pojawi.

Pozdrawiam
Mathew

• 3 weeks later...
Jako wnikliwy obserwator zastanawiam się,dlaczego na stronie Podwarszawskie bunkry" nie ma zdjęć z odkopywania 514?Panowie robicie nas w jajo czy zaspaliście z aktualizacją?
Jeśli ktoś wie jak wygląda postęp prac na Dąbrówce to proszę o kontakt,ja jestem uziemiony do konca miesiąca,albo i dalej więc nie sprawdze osobiście,prosze o pilną odpowiedz. pozdrawiam

Do huna88.Wasze odkopywanie też jest upamiętnianiem walk w 1944.Odkopujecie niemiecki obiekt,czemu więc czepiasz się mnie?

Mam przerażającą wiadomość dla wszystkich miłośników fortyfikacji.Podczas wycieczki rowerowej po lesie zajrzałem na Dabrowke w drugim bunkrze na płycie pancernej jest długa na 40-50 cm i głęboka na jakieś4-5 szrama po palniku acytylenowym.wygląda na to żę złomiarze zrobili przymiarke do wycięcia płyty!!!
DO EKIPY KOPIĄCEJ W DOMBROWCE PILNUJECIE TYCH BUNKRÓW CZY NIE!!!SPRAWDZAJCIE CZASAMI CO SIĘ TAM DZIEJE!!! Odkopanie bunkra umożliwia swobodny dostęp do płyty.Jeśli odkopaliscie te bunkry jestescie za nie odpowiedzialni.
Jesli ktoś z was mieszka niedaleko tych bunkrow niech tam zajrzy od czasu do czasu ,może to odstraszy złomiarzy.

Przeraze cię jeszcze bardziej-na przedmościu ktoś wyciął 3 kopuły 30 tonowe,10 płyt 18 tonowych,16 płyt obrony wejcia i 4 z kazamat flankujących,dodatkowo 2 peryskopy i inne pierdoły.Cóż za szabrownictwo.Moze coś ci sie przewidziało bo w sobote płyta była jeszcze cała.Myśle ze taka pozostała do dzisiaj.
Pozdrawiam przerazonego panikarza.

Gdzie dokladnie sa te bunkry?Przeciez mozna wymontowac wszystkie elementy (kopule i plyte) i przewiezc do Muzeum Wojska Polskiego z tamtad nie powinny juz zniknac.Dysponuje ciezkim sprzetem i moge w tym pomoc.Czekam na odpowiedz.

Czy ktos zna miejsca w Polsce(oprocz przedmoscia warszawskiego) gdzie wystepuje schron 120a lub 120b?
Odpowiedzi prosze kierowac na maila: hun97@wp.pl

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 01:46 19-06-2008

Zlomiarz nie wszystko trzeba przewozic do muzeum i jestem temu przeciwny bunkry powinny zostac tak jak sa(oczywiscie odkopane tak jak koledzy sie o to staraja)a wszystko zalezy od nas samych i od wychowania.Tym co kradna a zwlaszcza na zlom(kolegz powiniwn zmienic ksywke bo sie zla jest jej wymowa" porownanie)powinno sie za jaja powiesic.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie