Bandi1973 Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 A wracając do wątku (bo troszkę odeszliśmy od tematu). Wczoraj dostałem z CLK Thompsona M1A1 i MG42/53. Jakież było moje zaskoczenie (tym razem miłe) jak okazało się, że w MG zaimportowanym z Austrii w którym klapa wymiany lufy była zaspawana na stałe mam możliwość wymiany lufy :) owszem lufa trochę została przerobiona, szkielet też tak aby ta lufa pasowała ale przynajmniej można komuś pokazać jak się to odbywało. Tak więc polskie dekowce mogą być lepiej zrobione niż zachodnie. Postaram się jutro wstawić fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 18 Grudzień 2010 Share Napisano 18 Grudzień 2010 Ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 PawelFB,aby jasne było,pisałem o Ppsz ,,z magazynkiem łukowym,, późniejszy model,a o różnicy ,,wojenne/powojenne ,, też pisałem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 P.S.Za różnicę literową PPS/Ppsz przepraszam ,nie dopatrzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlondYN1944 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Kolego Bandi1973 mam rozumieć, że posiadasz zezwolenie na broń ostrą, kupujesz ją i rejestrujesz jako ostrą a następnie oddajesz do pozbawienia cech użytkowych? Dlatego Twoja kolekcja jest taka niezwykła :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 źle rozumujesz :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlondYN1944 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 W takim razie czy jesteś w stanie rozwiać moje wątpliwości? Że tak niezwykłe egzemplarze znajdują się w Twoim posiadaniu. Czy to jakaś tajemnica?:) Bo nic innego nie przychodzi mi na myśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlondYN1944 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Do administratora! Proszę o przywrócenie mojej poprzedniej nazwy. Jak widac nie brzmiała ona Blonda SS" tylko Blond Ass" co w języku angielskim oznacza Blond Dupa". Nie widzę tutaj żadnego łamania regulaminu ani propagowania jakichkolwiek nazistowskich tresci a jedynie przesadną nadgorliwość administratora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Obojętnie, czy dotyczyło to światopoglądu, czy też preferencji mamy takie coś:a. Nazwa wybrana przez użytkownika przy rejestracji nie może obrażać innych uczestników serwisu ani naruszać ich dóbr osobistych.Wg mnie Twój wybrany nick obrażał, m.in., dobry smak Użytkowników.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Bandi1973,pewnie przemknęła ci kiedyś myśl aby w twojej kolekcji znalazł się kbppanc wz.35Ur, czy to możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 Podobno cuda się zdarzają ale ja na rynku kolekcjonerskim jeszcze nie widziałem. Natomiast przemknęły mignęły mi kiedyś przed oczami 3 Browningi wz. 28 w tym jeden z sygnaturami FN czyli jeszcze licencyjny produkowany w Belgii. Niestety jeszcze nie opracowałem importu z kraju w którym były - pracuje nad tym ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 19 Grudzień 2010 Share Napisano 19 Grudzień 2010 A tak szczerze to nie jestem fanem Polskiej myśli technicznej z przed 1939 roku bo czym się niby podniecać ? Visem, który jest rżnięty z Colta 1911, Brownigiem wz. 28 robionym na licencji Belgijskiej, czy Morsem, bazowanym na niemieckiej Ermie mod.35 ? Tak naprawdę ceny naszych fantów są podyktowane wyłącznie przez klientów polskich i naszą polonię. Przed naszym wejściem do UE za cenę jednej niemieckiej Parabelki można bylo kupić 2 Visy w stanie mint. Nadal na zachodzie nasze rzeczy mają mniejsza wartość niż u nas ale już nie tak małą jak kiedyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 ..ostatnio było to widać na egunie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Bandi1973,widziałem kiedyś na fotce Mausera 98k z takimi sygn. L+LR i nr.2092 ,było to foto z wojny . Czy na podstawie takich sygnatur można stwierdzić w jakiej fabryce był zrobiony ?Dodam że fotka była ze stycznia 1945r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlondYN1944 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Koledzy mam pytanie. Pobrałem ze strony CLK Wykaz zatwierdzonych przez CLK KGP specyfikacji technicznychpozbawiania broni palnej cech użytkowych. Jak wiadomo znajdują się tam przeróżne egzemplarze broni i właśnie z tym wiąże sie moje pytanie. Obserwuję, czytam, przeglądam i gdzie np można dostać Ręczną wyrzutnię granatów łzawiących, mp40, mg42, mg34, maxim itp. Jak to wszystko wygląda? Ktoś mający pozwolenie na broń kupuje coś takiego niekoniecznie w kraju a następnie oddaje do pozbawienia cech użytkowych? Kolega BANDI powiedział mi, że się mylę. Czy może mi to ktoś wyjaśnić? Gdzie dostać takie unikaty bo z tego co wiadomo to w naszych sklepach mamy około 30 rodzajów broni dostępnej dla wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelFB Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Kolego BlondYN1944 aby dokonać importu broni automatycznej (w tym BRONI PCU POZBAWIONEJ POZA RP !!!) trzeba mieć WSK i uzyskać End User. Z bronią jednostrzałową nie ma już takich problemów. Nie mam pojęcia jak Bandi1973 dokonuje tych CUDÓW" i przywozi jako osoba prywatna (nie mając nawet pozwolenia na broń) i oddaje do WiTU czy IMP a dalej do CLK (broń w świetle polskiego prawa PALNĄ BOJOWĄ), wg. mnie i prawa jest to NIE MOŻLIWE. (Możliwe jest to tylko wtedy gdyby szanowny kolega posiadał koncesje MSWiA oraz WSK)W WiTU zrobienie specyfikacji technicznej na pozbawianie cech użytkowych broni kosztuje na karabin od 16 000 zł ! Bandi1973 wyjaśnij nam wszystkim jak to robisz i podaj do tego podstawy prawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Pisałem już o tym na forum, więc dublowanie i to w tym wątku jest trochę nie na temat, zaśmiecanie tematu który kolega założył ten wątek celem pokazywania legalnych kolekcji no i trochę już został zaśmiecony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Wracając do tematu, MG już bez Austriackich spawów. Na pierwszy rzut oka wygląda OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 ale po bliższej analizie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 ... 3 z sześciu Austriackich dziur połączono frezem w jedną i odcięto fragment uszu przy lufie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 zamek, który był ścięty z góry nadół pod kątem 45 stopni został dodatkowo obcięty z lewej strony i pozbawiony jednej rolki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 Wewnątrz komory zamkowej, przed odrzutnikiem lufy wspawano kawał stali wchodzący w wycięcie zrobione w uszach lufy, przez co uniemożliwiono założenie innej niż okaleczona. Po uzupełnieniu o zdekowaną taśmę i lawetę, wygląda całkiem przyzwoicie no i można gościom pokazać jak wymieniało się lufę i klasnąć na sucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 I kolejna zabawka na gwiazdkę :) tym razem legendarny Tommy Gun czyli Thompson M1A1.I jak tu nie lubić świąt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 20 Grudzień 2010 Share Napisano 20 Grudzień 2010 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.