Skocz do zawartości

Kolekcje-bron palna

garbaty

Rekomendowane odpowiedzi

A wracając do wątku (bo troszkę odeszliśmy od tematu). Wczoraj dostałem z CLK Thompsona M1A1 i MG42/53. Jakież było moje zaskoczenie (tym razem miłe) jak okazało się, że w MG zaimportowanym z Austrii w którym klapa wymiany lufy była zaspawana na stałe mam możliwość wymiany lufy :) owszem lufa trochę została przerobiona, szkielet też tak aby ta lufa pasowała ale przynajmniej można komuś pokazać jak się to odbywało. Tak więc polskie dekowce mogą być lepiej zrobione niż zachodnie. Postaram się jutro wstawić fotki.

• Odpowiedzi 375
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Do administratora! Proszę o przywrócenie mojej poprzedniej nazwy. Jak widac nie brzmiała ona Blonda SS" tylko Blond Ass" co w języku angielskim oznacza Blond Dupa". Nie widzę tutaj żadnego łamania regulaminu ani propagowania jakichkolwiek nazistowskich tresci a jedynie przesadną nadgorliwość administratora.

Podobno cuda się zdarzają ale ja na rynku kolekcjonerskim jeszcze nie widziałem. Natomiast przemknęły mignęły mi kiedyś przed oczami 3 Browningi wz. 28 w tym jeden z sygnaturami FN czyli jeszcze licencyjny produkowany w Belgii. Niestety jeszcze nie opracowałem importu z kraju w którym były - pracuje nad tym ;)

A tak szczerze to nie jestem fanem Polskiej myśli technicznej z przed 1939 roku bo czym się niby podniecać ? Visem, który jest rżnięty z Colta 1911, Brownigiem wz. 28 robionym na licencji Belgijskiej, czy Morsem, bazowanym na niemieckiej Ermie mod.35 ? Tak naprawdę ceny naszych fantów są podyktowane wyłącznie przez klientów polskich i naszą polonię. Przed naszym wejściem do UE za cenę jednej niemieckiej Parabelki można bylo kupić 2 Visy w stanie mint. Nadal na zachodzie nasze rzeczy mają mniejsza wartość niż u nas ale już nie tak małą jak kiedyś.

Koledzy mam pytanie. Pobrałem ze strony CLK Wykaz zatwierdzonych przez CLK KGP specyfikacji technicznych
pozbawiania broni palnej cech użytkowych. Jak wiadomo znajdują się tam przeróżne egzemplarze broni i właśnie z tym wiąże sie moje pytanie. Obserwuję, czytam, przeglądam i gdzie np można dostać Ręczną wyrzutnię granatów łzawiących, mp40, mg42, mg34, maxim itp. Jak to wszystko wygląda? Ktoś mający pozwolenie na broń kupuje coś takiego niekoniecznie w kraju a następnie oddaje do pozbawienia cech użytkowych? Kolega BANDI powiedział mi, że się mylę. Czy może mi to ktoś wyjaśnić? Gdzie dostać takie unikaty bo z tego co wiadomo to w naszych sklepach mamy około 30 rodzajów broni dostępnej dla wszystkich.

Kolego BlondYN1944 aby dokonać importu broni automatycznej (w tym BRONI PCU POZBAWIONEJ POZA RP !!!) trzeba mieć WSK i uzyskać End User. Z bronią jednostrzałową nie ma już takich problemów.

Nie mam pojęcia jak Bandi1973 dokonuje tych CUDÓW" i przywozi jako osoba prywatna (nie mając nawet pozwolenia na broń) i oddaje do WiTU czy IMP a dalej do CLK (broń w świetle polskiego prawa PALNĄ BOJOWĄ), wg. mnie i prawa jest to NIE MOŻLIWE. (Możliwe jest to tylko wtedy gdyby szanowny kolega posiadał koncesje MSWiA oraz WSK)

W WiTU zrobienie specyfikacji technicznej na pozbawianie cech użytkowych broni kosztuje na karabin od 16 000 zł !

Bandi1973 wyjaśnij nam wszystkim jak to robisz i podaj do tego podstawy prawne.

Wewnątrz komory zamkowej, przed odrzutnikiem lufy wspawano kawał stali wchodzący w wycięcie zrobione w uszach lufy, przez co uniemożliwiono założenie innej niż okaleczona. Po uzupełnieniu o zdekowaną taśmę i lawetę, wygląda całkiem przyzwoicie no i można gościom pokazać jak wymieniało się lufę i klasnąć na sucho.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie