Skocz do zawartości

Kolekcje-bron palna

garbaty

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 375
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ptaku51 -> dzieki, chciałem zobaczyć krój i kształt tychże cyfr.

Zaiste, znajduje się on we czeskiej kolbie, ale np. przedni i tylni baczek są polskie. Nakładka kołkowana, również wygląda na naszą. Tylko że odległość miedzy przednim a tylnim baczkiem w czechu to nieco ponad 14cm a w naszym wz.29 to prawie 16cm. Ptaku jesli mozesz daj wiecej zdjec.

Mam pytanie w serwisie www.gunservis.pl są Mosinki II wojenne mam pytanie jak miałbym to kupić? Wiem, że trzeba mieć ukończone 18 lat. Ale to nie ważne. Chodzi o to czy musiałbym mieć jakieś specjalne pozwolenie prócz oczywiście certyfikatu o zgodności broni z prawem itd.

Nie, wygląda to tak że kupujesz broń PCU. Otrzymujesz fakturę oraz certyfikat pozbawienia broni cech użytkowych CLK KGP.

Piszesz wniosek do komendanta komendy wojewódzkiej policji właściwego ze względu na twoje miejsce zamieszania o wydanie książeczki rejestracyjnej broni pozbawionej cech użytkowych.
Płacisz 82zł za wydanie książeczki, i masz dowód opłaty.

Z tymi 4 papierami plus dowodem osobistym zgłaszasz się do wydziału postępowań administracyjnych komendy wojewódzkiej w ciągu 5 dni roboczych od daty zakupu. Na miejscu dostajesz żółtą książeczkę gdzie jest wpisana konkretna rejestrowana sztuka lub więcej sztuk broni i wsio.

Nakładka i łoże(poza tym co napisano wyżej) także skrócone o parę cm,pas nośny zdaje się od Lee-Enfielda.Ogólnie typowy pomotaniec z tego co się autorowi pod łapę nawinęło.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora vis1939 23:43 25-09-2013

Nooo teraz to żeś dorypał :))) gartuluę, piękne cacko, oczywiście nie trzeba Ci tłumaczyć że jest to polski pistolet wz.35 Vis". Nie widzę orzełka, ani polskich odbiorów wojskowych, ale dostrzegam numer patentowy, zatem sądzę iż jest to wczesna produkcja niemiecka z 1940r. składana częściowo jeszcze z polskich części.

taki weekendowy żarcik:). Wiem oczywiście co jest na zdjęciach.
-> por.pil.020
i tutaj mam właśnie wątpliwość, albowiem w/g monografii wz.35 jest to produkcja z 1942 r.
Ale spotkałem się też z wersja, którą Ty podałeś.
Stąd moje pytanie okraszone numerem broni.
Byłbym zobowiązany jeśli ktoś pomógłby na podstawie w/w danych potwierdzić którąś z teorii .

Pozdrawiam,
Marcin

• 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie