Monsun Napisano 6 Październik 2003 Autor Napisano 6 Październik 2003 Wczoraj oglądałem zdjęcia moich znajomych, którzy podczas tegorocznych wakacji byli na poligonie w Giżycku, który jest ponoć ogólnie dostępny. Patrzę na te foty i co widzę, moi znajomi robili sobie zdjęcia na tle Flak'a 8,8cm, który zamieszczony był na lawecie, z rozsuwanymi czterema amionami". Działo zamontowane było na okrągłej płycie i posiadało z przodu ochronną płytę pancerną (trochę mnie to zastanawia). Tak się składa, że jedno zdjęcie ukazuje przód działa, drugie zaś tył. Czy może ktoś potwierdzić te informacje? Był ktoś w Giżycku na tym poligonie?Niestety nie mam możliwości zeskanowania tych zdjęć, ale jak tylko nadaży się ta możliość, to od razu wstawię je na forum.Poza tym było tam jeszcze trochę innego sprzętu na zdjęciach: wanna od T-34 bez kół i gąsek oraz kilka BTR - ów.Czekam na info i pozdrawiamMarcin
Gość Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 Widziałeś zdjęcia obecnego pasa taktycznego Batalionu Rozpoznawczego z Giżycka, zlokalizowanego na dawnym lotnisku Loetzen które bylo wykorzystywane w czasie obrony giżyckiej twierdzy Boyen w sierpniu/wrześniu 1914 roku (batalion lotniczy por. van Golza), następnie od 1936 roku jako lotnisko szkolne. W czasie II wojny światowej w 1939 roku lądowały tam uszkodzone maszyny po nalotach na polskie Mazowsze. Od 1941 roku lotnisko wykorzystywane było dla potrzeb Kwatery Dowództwa Wojsk Lądowych OKH. Niniejsze działo Flak 8,8 ustawione było w północnej części lotniska w pobliżu hangarów i stanowisk dla samolotów. Jeszcze kilka lat temu działo to stało na pierwotnym miejscu a obok leżał wrak Ławoczkina Ła 2- niestety wrak samolotu został skasowany a działo przesunięte na pas ćwiczeń. Skontaktuj się ze mną prywatnie to prześlę Ci parę starych fotek z okresu świetności lotniska, troche więcej danych o nim oraz jego plan. Pozdrawiam WR.
michał ł Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 Nie kumam. Jak w tych czasach cos takiego może być. (Tu w pierwotnej wersji były bluzgi ;-) ) Ktoś z muzeum (obojętnie jakiego, byleby polskiego) powinien już siedzieć w tramwaju i jechać po to!!! Dlaczego nikt sie tym nie interesuje, aż przylezą złomiarze, alebo uryści" z zachodu!!!Tyle się tu naczytałem o różnych znikających zabytkach, nie pozwólmy aby kolejny kąsek wyparował !!!Michał ł
Monsun Napisano 6 Październik 2003 Autor Napisano 6 Październik 2003 Panowie, ludzie toczą batalie o zdezelowaną Panterkę, a taki piękny (kompletny) Flaczek sobie stoi po gołym niebem i niszczeje. Może znajdzie dię ktoś, kto uchroni go przed złomiarzami, bo oni i tak go w końcu wypatrzą, a poza tym takich Flaków obecnie nie ma w Polsce na pęczki. Chyba, że się mylę ... ale wątpię.PozdrawiamMarcinP.S. Wanienka od T-34, też może się komuś przyda...
Gość Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 Odkrycie Flak36? na poligonie maoże być największym wydarzeniem tego roku. Mam nadzieję że trafi w dobre ręce ( tzn do dobrego muzeum)
Gość Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 Przy jednostce wcNieżychowicach k.Chojnic stoi, przepraszam, stała armatka przeciwlotnicza. Było to około 1986 roku. Byłem tam w roli bażanta. Armatka może nie była niemiecka, ale coraz mniej takich ładnych rzeczy się widuje.
Monsun Napisano 7 Październik 2003 Autor Napisano 7 Październik 2003 Apel do uczciwych muzealników lub kolekcjonerów!!!Jest do wzięcia Flak z poligonu z Giżycka, dogadajcie się tam z kim trzeba (chyba wojsko jest nadal jego właścicielem)i wstawcie go do muzeum, oczywiście po uprzedniej renowacji. Ciekaw jestem, czy ktoś dię tym zainteresuje. Powiem wam, że gdybym jakiś kawałek ziemi, to napewno bym się nią zaopiekował:)Fajnie jest móc obejżeć taki eksponat w muzeum, zopaczcie sobie jakie mają w niemieckich muzeach. Pamiętacie Flaka z Belgii (made in Jugoslavia), jakiś czas temat był u nas na forum i na niemieckiej stronie militaria.fundforum.de. Stał sobie biedaczyna przy skrzyżowaniu, kolesie chcieli go wyczapić do swojego ogródka i nie zdążyli.PozdrawiamMarcin
Gość Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Niestety dowódcą w Giżycku jest nowy jajogłowy generał i nie ma jak na razie możliwości z nim się dogadać. Nie tak dawno zwinięto kopułkę obserwatora piechoty 9P7 z jednego ze schronu Rejonu Umocnionego Giżycko, która trafiła do skansenu fort. w Bakałarzewie. Dlaczego taka ciekawa ekspozycja nie może powstać w giżyckiej twierdzy Boyen? Niestety każdy kto jest władny w takiej gestii pilnuje swojej d... . Pozostaje tylko jeden sposób- odpowiednio się przygotować i- chwila strachu. W ciągu jednej nocy taki egzemplarz może być daleko od Mazur. (sprzęt w Giżycku jest!) WR
Monsun Napisano 7 Październik 2003 Autor Napisano 7 Październik 2003 Panie Wojciechu,nie ważne jest w sumie gdzie będzie ten Flak stał, czy będzie to MWP czy też w innym miejscu, najważnejsze jest to, żeby nie poszedł na złom lub za granicę. Niestety coraz częściej zdażają się takie przypadki. Wiadomo, że najlepiej byłoby, żeby Flaczek został zakonserowany, odmalowany i został w Giżycku, przecież macie tam piękną Twierdzę Boyen(na marginesie miasto mogło by trochę o nią zadbać). Z tym wstawianiem sobie Falaka np. do ogródka to oczywiście żartowałem, w gruncie rzeczy jestem zwolennikiem legalnego załatwiania wszelkich formalności.PozdrawiamMonsun
Peter Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Piszcie tak dalej o dowódcy a 88 na pewno pójdzie na złom. I po kłopocie . (-:
Gość Napisano 8 Październik 2003 Napisano 8 Październik 2003 fajna ciekawostka wiele dni spedzilem na Giżyckim poligonie". Zawsze z kolegą Niedżwiedziem zastanawialiśmy się co to za działo a tu proszę .
vojtaz2 Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Huta Huta Katowice:-D dziś mamy piękny wieżowiec z profilami made in FLAK
Rso Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Witam. Dajcie już spokuj z tymi żyletkami myślicie że wlaściciele skupów lub ich pracownicy nie znają wartości takich przedmiotów i bezmyślnie ladują na samochody i wagony do hut komplętna bzdura już ich znajomi handlaże i kolekcjonerzy nie pozwolą na przetopienie takich rzeczy tam panuje doskonala wspólpraca to nie są lata 1945-90. Pozdrawiam.
Tankist Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Kol. CARPET czy masz sprawdzoną informację że ten flak autentycznie trafił na złomowisko?
Cronos Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Błożesztymój!! wiadomo o nim od co najmniej trzech lat i nikt nic nie zrobił... aż nie chce się wierzyc:/
jacenty2004 Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Niech ten jajogłowy trep strzeli sobie teraz w łeb !
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.