Skocz do zawartości

GDZIE W POLSCE SA JAKO POMNIKI - SAMOLOTY

Gość TOOM

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 130
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 year later...
Napisano
Odświerzając temat - wie moze ktoś z kolegów - co się stało z Limem/Migiem 15, który stał gdzieś do połowy lat 90-tych w centrum Poznania, a dokładnie przy moście na ul. Królowej Jadwigi?
Napisano
Na ma dwóch Migów 21 z Aeroklubu Gliwickiego i Wesołego Miasteczka w Chorzowie. Jeszcze lim 5? z Czerwionki Leszczyny, bodajrze taki sam z Zawiercia(droga na Kilece)
Pozdro
Napisano
Witam,
jestem z Wrocławia, ale nie wiem gdzie jest to Orle Gniazdo ?? Czy to teren LZN-u ? Jasli nie to proszę o podpowiedz, bo chetnie bym to pooglądał !
Pzdr- Jarek.
jack61 - czy mógłbys podpowiedzieć ???
Napisano
Witam!
Polecam następujące stronki. Nie jest to pełny przegląd stojących w Polsce na pomnikach samolotów, ale ciągle sie rozrasta i aktualizuje:
http://www.sanko.wroclaw.pl/galeria/zestaw05/pomniki.html
oraz drugi, razem się wzajemnie uzupełniają:
http://lotnictwo.net/pomniki/pomniki.php
Nieskromnie dodam, że niektóre z tych samolotów i śmigłowców z czasów ich lotniczego życia" mają jeszcze w dokumentacji (o ile się taka zachowała) moje podpisy o wykonanych obsługach.
Pozdrawiam - Szarubek
Napisano
Warszawa - obok ULC na okęciu - jakiś pasażerski rusek, koło PZL - Wilga, Przy WZL chyba Iskra,kiedyś przed budynkiem Grójecka 130 też stała wilga ale została rozkradziona zupełnie

Rynia nad Zalewem Zegrzyńskim (tak sie to pisze?? ) na terenie WOW Rynia stoi kilka samolotów do zabawy dla dzieciaków

na terenie koszar policji na Odolanach jakiś lotowski wrak do ćwiczeń oddziału AT
Napisano
Łask - na postumencie Lim-2
Witkowo (wielkopolska)- koło szkoły podstawowej TS-8 Bies a skwerku Ił-28
okolice Żarnowa (łódzkie)- stacja benzynowa Mig-21
Mirosławice (dolnośląskie) - lotnisko aeroklubu Lim-2
Psary (dolnoślaskie) - Mig-21
Wyszyna Rudzka (swiętokrzyskie) - Mig-21
  • 1 year later...
Napisano
Kolega jurekhor wspomniał że stoi w Szprotawie, ja dodam że to MIG, podobny MIG stoi także w Nowej Soli w Lubuskim, jaki to dokładnie model to nie wiem. Z ciekawości przeglądałem posty, i muszę stwierdzić że w Polsce ostały się prawie same MIG'i, kilka Iskier, i chyba nic więcej ciekawego, chyba że pominąłem.... czyżby pamiątki po uskich"?
Napisano
W lipsku coś stało jeszcze w 2002 roku przy samym wjeździe do miasta od strony Iłży.
Co do Kielc, to przy ulicy Sandomierskiej nic już nie stoi.
Z tego co słyszałem, w Skarżysku był jakiś samolot, wokół stały ławeczki gdzie przesiadywali emeryci i nazywali to miejsce Lotnisko", ale nie wiem w którym miejscu się toto znajdowało.
Napisano
Witam,

Z grupą znajomych pracuję nad Rejestr historycznych samolotów zachowanych w Polsce. Jest on podobny w swych założeniach do Rejestru Pojazdów Pancernych który również jest dostępny na forum. Jest on dostępny pod tym adresem http://www.plik4u.net/Poland_Airplane_register_pdf98

Proszę o komentarze, uwagi do zestawienia, wskazanie ewentualnych błędów
Poszukuję również lokalizacji i zdjęć samolotów/śmigłowców zachowanych w muzeach na pomnikach, lub jako atrakcje turystyczne lub reklamowe.

Pozdrawiam,
Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie