Skocz do zawartości

Gdzie w Polsce sa jako pomniki T-34?

Gość toom

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru miesięcy w Przejazdowie k/Gdańska , naprzeciw warsztatu blacharskiego stoi T34/85.W srodku całkiem wybebeszony- foto mogę przesłać na maila. Wydaje mi sie ,że stał kiedyś na Targu Rakowym.

• Odpowiedzi 389
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
W szczecinku jest na ulicy polnej/myśliwskiej (coś z tych dwóch) w każdym razie obok kościoła wojskowego".
Był jeszcze całkiekm niedawno drugi przy byłej jednostce wojskowej (skrzyżowanie: klasztorna, wyszyńskiego, 28-lutego ) ale teraz stoi tam jakiś denny supermarket :(
W poznaniu jest jeszcze jeden na cytadeli w muzeum

W Sokołowie Podlaskim wjeżdzając od strony Wołowa jest punkt skupu złomu SEGROMET". Widziałem tam pod koniec 2002 roku trzy T-34 /szły na pocięcie/ może coś tam jeszcze zostało. W magazynie stał też cały pojemnik używanych hełomofonów.

To ja powiem o najsłynniejszym T-34 Rudym nr102.Widziałem go jako jeden z ostatnich.Teraz to my się nim golimy.Widziałem na własne oczy jak Go przerabiali na golidła w Nysie jakieś 15 lat temu.Jak wygrzebię to dołączę ostatnie jego zdjęcie.

Skansen broni ciężkiej w Dukli. Stał on kiedyś naprzeci klasztoru, ale jego miejsce zajął niedawno posąg Jana Pawła II i św. Jana z Dukli.

Dla zainteresowanych foto:

http://www.dukla.pl/turystyka/palac/muzeum2.jpg

1.Czołgi w Jacie koło Łukowa były celami dla ćwiczeń lotnictwa . Niektóre z nich były wypełnione piaskiem . Oglądanie ich , było dość ryzykowne .
2.Wóz w Dukli , który stał na pomniku to nie T34 , a ISU152 . Po dewastacji pomnika wóz przejęło muzeum bitwy Dukielskiej w pałacu Fredry . Tam zresztą stoi T34 , prawdopodobnie wojennej produkcji!
3.Wozy T34 w mniejszym lub większym stopniu dewastacji poniewierały się po większości poligonów i placów taktycznych . Np.koło Rzeszowa na dawnej Baranówce było ich sześć .
4.Czołgów nr102-Rudy było w samym filmie kilka co widać po numerach odlewów na wieży a potem wiele pomników ucharakteryzowano na filmowego macho" . Którego złomowanie oglądał kolega? Trudno zgadnąć ...

Znalazłem do tematu takie coś-mazury-droga między miejscowościami Świdry a Korzuchy-info i foto:www.wolf.pl a tam w różnych jest jako :mazurskie kuriozum.W Lublinie oprócz tego z Majdanka jeszcze parę lat temu stał jeden-rozbebeszony na poligonie na górkach czechowskich-ale poligonu już nie ma parę lat tak jak czołgu i działa które było obok-najpewniej pojechał do huty...

• 6 months later...

T-34 z Nowogrodu (był w jednym z początkowych postów).
Ciągle trwa na posterunku. Ja pamiętam go od 30 lat (tyle mam).
Otoczenie się zmienia, w okolicy powstał hotel, bar, parking wyłożono kostką. Wcześniej rozebrano kolejkę wąskotorową. Wszystko przetrwał i mam nadzieję, że będzie stał dalej.
Jadąc na Mazury zawsze się przy nim zatrzymuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie