Skocz do zawartości

Gdzie w Polsce sa jako pomniki T-34?

Gość toom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 389
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kupierz swego czasu w Leźnicy Wielkiej byly trzy sztuki i jeden nawet jezdzacy:)Pamietam bo kiedys tam mieszkalem i czesto nawet jako dzieciaki bawilismy sie w nich na terenie jednostki ale to byly odlegle czasy.Pozniej dwa z nich spalili w ramach jakiegos pokazu ze straza pozarna a ten jezdzacy dlugo stal na PKT w jednostce ale co i jak w tej chwili nie wiem bo wyprowadzilem sie stamtad jakies 13 lat temu wiec troch czasu minelo a zdjec zadnych z tamtych czasow nie mam jesli chodzi i te 34-ki

O ciekawym polskim" T-34/76, ktory w Czechach zostal zdjety z pomnika, wyremontowany i obecnie jezdzi v Lesanach mozna poczytac w Do Broni!" (2/2006).
Autor tego artykulu, Milan Kopecky, szuka informacji i zdjec dot. wozow typy 76 z tloczona wieza. Ma juz niezla kolekcje zdjec czolgow z polskich muzeow i pomnikow jednak gdyby ktos mial cos" np. zza wschodniej granicy ...
Pozdr
bzura2005@wp.pl

Można zobaczyć w fotogaleriach na www.fronta.cz. To barzdzo miłe ze strony naszych południowych bratanków. Niby wersja nieużywana w LWP, ale w książce T-34 mityczna broń" jest jedna fota polskiego T-34 w tej wersji z sugestią, że może to być odremontowany wrak. Najpopularniejszy czeski RUDY to chyba ZIZKA, z tym, że to autentyczna nazwa.

Haslo IZKA" to byl symbol dla walczacych Czechow.
Slynny jednooki wojewoda Jan Žižka z Trocnova (1360 - 1424)byl legendarnym dowodca sil husyckich oraz pogromca zachodnich wypraw krzyzowych.
Co ciekawe u boku Jagielly walczyl pod Grunwaldem, a jako strateg byl europejskim prekoursorem zastosowania wozow bojowych" na polu walki.

T-34/76 teoretycznie nie sluzyly w II AWP, ale ten zdjety z pomnika w Mielniku (tam zakonczyl szlak bojowi nasz 1 KP) pod warstwami lakieru mial ... polskie orly. Zreszta w trakcie renowacji poazjdu ujawniono takze inne ciekawe szczegoly ...

Zeby zobaczy odrestaurowany pojazd w akcji najlepiej pojechac na najblizszy „Tankový - obrněný den” - 26 sierpnia 2006 (Vojenské technické muzeum Lešany - www.militarymuseum.cz)

Czeskie czolgi nosily azwy bojowe" w czasie walk pod Kijowem (jesien 1943): LIDICE, ZIZKA, JANOSIK, LEZAKY, JAROS, BACHMAC, ZBOROV, PODKARPATSKY PARTYZAN, LEZAKY i PRAHA

W czasie operacji Dukielskiej nazwy uzywane byly tylko na trzech maszynach: T-34/76 - ZIZKA oraz LIDICE i SU-85 -Kapitan OTAKAR JAROS

W operacji ostawskiej stosowano juz tylko trzycyfrowe oznaczenia, tylko jeden woz szkolny" mial nazwe - ZIZKA.

Czolg o oznaczeniu LIDICE byl bardzo powaznie uszkodzony podczas walk. Obecnie zostal doprowadzony do stanu ekspozycyjnego, ale jego uruchomienie nie jest mozliwe.

Naturalnie wsparl mnie wiedza Milan Kopecky ;)

Po raz kolejny pousuwałem wypowiedzi niezgodne z tematem i dołożyłem nowe lokalizacje.

Padła propozycja, aby poukładać" je wszystkie w działach" - muzea, skanseny, prywatne kolekcje, j.w. ... Nie ma problemu - niech ktoś to zrobi. Przy próbie spisania i posegregowania tych wszystkik lokalizacji zobaczycie, że jest to bardzo trudne, a nawet niemożliwe - ponieważ wiele lokalizacji jest podanych zbyt ogólnie.

Pozdrawiam wielbicieli T-34.
Grzesiek

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora wons 13:39 15-07-2006

• 4 weeks later...

Witam.
Czy zwróciliście uwagę, że w tej masie trzyczwórek i innego sprzętu stoi skarb?! Toż to ciągnik Mazur we własnej osobie. Ciekawe co się z nim stało.
Pozdrowienia - Szarubek
PS Wiem, że nie na temat, ale ciekawe, czy gdzieś się zachował.

• 2 weeks later...
I teraz już wiadomo dlaczego niemieckie czołgi wywozi się za granicę. My kochamy sprzęt radziecki i jak widać jest co remontować. Ale to wszystko pewnie zgnije, bo bracia K chociaż tak kochają ruski sprzęt (bo tani i jeździ)mają już czym wozić spragnionych wrażeń biznesmenów :)))

• 1 month later...
No to co zrobić jak ktoś nie ma dokładnych informacji? Powiedzieć mu ...wara". Jeśli już takowe niezbyt dokładne lokalizacje występują to można czasowo utworzyć podgrupę wozów niepewnych".
Co do T-34 w Leźnicy: możliwe, że kiedyś tam były 3 czołgi, ja w każdym razie znalazłem na jakiejś stronie internetowej zdjęcia tylko jednego wozu.
Co do pomnikiów to dziś mały wysyp: wozy z Jadamowa, Ścinawy i Poznania. Na początek Jadamowo. Czołg stoi na stacji paliw, przy drodze nr 7 niedaleko od zjazdu na Grunwald.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie