acer Napisano 11 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2006 Tytuł: Ogniomistrz Kaleń Reżyser: Ewa i Czesław Petelscy Scenariusz: Ewa i Czesław Petelscy Muzyka: Tadeusz Baird Obsada: Wiesław Gołas, Zofia Słaboszowska, Józef Kostecki, Leon Niemczyk Gatunek: dramat wojenny Rok: 1961 Czas trwania: 103 min. Producent: STUDIO ZF Bieszczady, rok 1946. Trwają zacięte walki z ukraińskimi nacjonalistami oraz z polskim podziemiem. Oddział kapitana Wierzbickiego zostaje rozbity przez Ukraińców, jego podkomendnych czeka śmierć. Wzięty do niewoli ogniomistrz Kaleń dla ratowania życia udaje dezertera i zdrajcę. W programie: 20:15 czwartek, 14.09.2006,09:41 piątek, 15.09.2006,14:40 piątek, 22.09.2006,04:38 piątek, 22.09.2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Wrzesień 2006 Share Napisano 11 Wrzesień 2006 mam i widzialem- fajny film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j35 Napisano 11 Wrzesień 2006 Share Napisano 11 Wrzesień 2006 Film super.Podobnoż Gołas bieganie boso po śniegu przypłacił zapaleniem płuc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 11 Wrzesień 2006 Share Napisano 11 Wrzesień 2006 Pierwowzorem była książka Łuny w Bieszczadach" J.Gerharda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 11 Wrzesień 2006 Oczywiście zapomniałem dodać sprawy podstawowej Kino Polska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 15 Wrzesień 2006 Share Napisano 15 Wrzesień 2006 Witamczy ktoś z forumowiczów wie może co to za hybrydu su-76 jeździły w czołówce i jednej z końcowych scen??? o ile dobrze widziałem miały zdemontowane działo , otwór zaślepiony blachą i u góry zamontowany ckm, najprawdopodobniej Goriunowa, wygladały jak miniaturowe amunicyjne Hummel ;-). sturmann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 15 Wrzesień 2006 Share Napisano 15 Wrzesień 2006 Jedna z niewielu okazji żeby zobaczyć. W publicznej TVP ten film nie był wyświetlany od kilkunastu lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 15 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2006 I pewnie nigdy go nie wyświetlą. Prędzej Człowieka z żelaza" bo zgodne z obowiązująca wykładnią polityczną.Kino Polska tp ostatnia narazie nadzieja. Z poprawkami na komentarze prof. Wieczorkiewicza [Judasz był agentem NKWD]i prof. Eislera [Volkslisty akceptował gen. Sikorski] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 Wieczorkiewicza można sobie po nagraniu przewinąć.Zresztą facet mnie zastanawia. Raz mówi zupełnie rozsądnie, a drugi raz jakby sie porządnie opił.Ważne, ze na KP można sobie pooglądać np. Wolne Miasto" czy Westerplatte". Bo w TVP nie ma nic choć pałą wywijaj" (owszem Lotna" i Polskie drogi" ale to chyba z obowiązku). Pewnie stare polskie kino to prohibita.M jak mydło" i Plebania" rządzą.Ale to tylko moje prywatne zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2006 Moje też Yorik, moje też.Seriali nie znoszę - klanów, plebani, m-miłości bo to pranie mózgu.Natomiast Polskie Drogi" to chyba jeden z najładniejszych obrazów serialowych. Z pięknym końcem - los zetknął początek znajomości Niwińskiego z Heimannem, los sprawił że obaj razem skończyli.I ostatnia scena - polska droga....typowa Polska, i jej losy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 Z Polska to kojarzy mi sie text Franka Dolasa ktory spotayka sierzanta legii cudzoziemskiej...O jaka Polske chcesz walczyc?O jaka? Polska jest tylko jedna...Komedia a takie fajne slowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2006 Dokładnie, jak dla mnie ponadczasowy tekst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 kupujcie bubliczki za wasze rubliczki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2006 też dobre :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 e franka dolasa to tak jak rejs- cale dialogi z pamieci jechalem :)ja ja andre ja ja (jak niemcy rure wkrecali w obozie :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badylarz Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 WitamWczoraj znowu leciał na TV Puls. Obejrzałem fragmenty, jak zawsze fascynujące - gra aktorów i odzwierciedlenie epoki. Porucznik Matula szukający we własnych szeregach szpiegach - chyba zakonspirowany pracownik Informacji Wojskowej. Zadziwiające, że w filmach PRL-u można odnaleźć tak wiele przesłanek demaskujących prawdziwe oblicze komunizmu i totalitaryzmu ówczesnych lat.Na forum trafiły się aż trzy wątki Ogniomistrza Kalenia - oto linki do pozostałych jakby ktoś chciał poczytaćhttp://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=234600#234600http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=417495#417495Wiesław Gołas miał podobno doświadczenie z konspiracji, ale jak policzyłem w latach IIWŚ miał od 9 do 15 lat - czy mógł coś zdziałać ?Pierwzowzorem miały być Łuny w Bieszczadach" Gerharda, ale czy istniał pierwowzór postaci Kalenia ? Wydaje mi się, że kiedyś czytałem o żołnierzu, który powrócił z niewoli UPA i był cały siwy.Leon Niemczyk odgrywa rolę Kurinnego, jak zwykle rewelacyjnie, on zdaje się też walczył ?PozdrowieniaBadylarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pająk Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Pierwowzorem postaci Kalenia był podobno żołnierz o nazwisku Sudnik. Gdzieś czytałem o jego ucieczce z egzekucji UPA, nie pamiętam gdzie to było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tm/39 Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Dla mnie jest to jeden z najlepszych , jeśli nie najlepszy polski film wojenny .Jednocześnie muszę nadmienić , że okres Wojska - Polski Ludowej nie leży w kręgu moich zainteresowań (Taki światopogląd ).Dla tych którzy przegapili powtórka dziś ,a właściwie jutro bo o 1.35 w TV Puls . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Piękny film. Zainteresowani wersją avi - mail pod nickiem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Badylarz był jeszcze na forum wątek o UPA , gdzie niejako okazjonalnie przewinął się temat Ogniomistrza". Ale został usunięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 załosne jest to twoje tłumaczenie tm/39ad Badylarz kurennyj ,sotenny pisze sie z małej litery bo to funkcja taka jak u nas dowódca oddziału czy dowódca batalionu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Poznałem w zeszłym roku pewnego pana, który w 1960 odbywał służbę w WOP na południu. Tak się złożyło, że jego jednostkę wyznaczyli do pomocy przy kręceniu Ogniomistrza. On osobiście robił kołem ślady na śniegu ( w filmie te jego ślady są jak bandyci ciągną zdobyte działo ). Opowiadał też ile było technicznych problemów przy kręceniu sceny z początku, jak nuda w kantynie panuje i oficer jakiś szklankę na ochotnika zjada - w scenie tej gra" szklanka z cukru, skombinowana bodajże z huty szkła w Krośnie. Gawędził też o tym, że było odzielne miejsce na planie, wzgórze jakieś, gdzie wojsko strzelało w zbocze, a huk wystrzałow nagrywano. Dowiedziałem się też od niego jak np. powstawały technicznie sceny tj. ta w której pada przy drzwiach nasz bohater. Otóż ( ja o takim sposobie nie wiedziałem ), - wiercone są otwory w drzwiach, wtyka się spłonki, łączy drutem i maskuje. ( to były czasy ). Szkoda, że nie spytałem go jak powstawały sceny typu jak pan Kowalski, ostrzeliwuje się w komisariacie z tym szlachcicem przed bandą Żubryda (pan Kłosiński - mistrz ! ), konkretnie jak szyba robi się dziurawa od kul - może ktoś z Was wie ? Świetny film, książka też. Pozdrowienia P. S. Pan Niemczyk był zdaje się w AK, a potem w 8ej armii U.S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tm/39 Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Do kol. ParowózZdania w języku polskim rozpoczynamy wielką literą.Czy wrócił znów może jedyny obowiązujący , czy można mieć swój ( światopogląd oczywiście ) ?Może tęsknisz za starym porządkiem ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 A sobie jeszcze raz oglądnę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 I Heinza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.