Skocz do zawartości

Gdzie było największe zagęszczenie czołgów

michalmiazga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Chciałbym zasięgnąć informacji gdzie w czaasie II wojny światowej miało miejsce najbardziej skoncentrowane natarcie czołgów. Czyli innymi słowy, gdzie użyto największej liczny czołgów na najkrótszym odcinku frontu.

We wrześniu 1939, jeśli się nie mylę największa koncentracja miała miejsce 4 i 5 września pod Piotrkowem. Tam w pasie ok 15 km nacierały dwie dywizje pancerne (1 i 4) czyli jakieś 650 czołgów i samochodów panc.
Czy gdzieś pobito ten rekord?
Napisano
Sawicki w ksiazce Front Wschodni a Powstanie ....." podaje ze najwieksza koncentracja byla w okolicach Pultuska, o ile dobrze pamietam to 800 wozow na kilometr.
Wieczorkiem moge zerknac do ksiazki :)
Napisano
Piotrze jestem bardzo ciekawy tej informacji.

Kursk, Prochorowka, Mandżuria ... a znacie jakieś szczegóły?
Kursk był co prawda największa bitwą pancerną ale, czy zagęszczenia czołgów były tam faktycznie rekordowe?
Napisano
Jedno z największych zgrupowań czołgów miało miejsce w czasie bitwy między Hannut-Gembloux, gdzie francuzi odnieśli zwycięstwo nad XVU korpusem pancernym Hoepnera. Ze strony niemieckiej uczestniczyło 674 czołgi, z francuskiej 411
Napisano
a Dubno 1941 -wg historyków tam miała miejsce największa bitwa pancerna II w.ś.Tyle,ze teraz rosjanie nie chwalą sie swoja klęską ( a padło tam ok 20000 pojazdów bojowych)....
Napisano
chodzi o czołgi a nie pojazdy pancerne i pojazdy niepancerne.

z tego co wiem to mandżuria to największa ruska pancerna ofensywa 3700 czołgów wiec stąd podejrzenie że mogło tam być największe ich nagromadzenie. ale szczegółów nie znam.

na drugim miejscu podejrzewałbym bitwy z 1941 na wschodzie.
Napisano
Michąłmiazga - tyle że to była kilkudniowa bitwa, złożona z mniejszych strać - mniejsze (niewiele0 ilości czołgów na obszarze 1 - 2 km. Np. gdy natarcie niemców zostało rozbite przez 3 DML (straty 105 francuskich do 164 czołgów niemieckich, ale po walce metodą kanibalizacji sporo z tego wyremontowano)
Napisano
Witam. A czasm Rosjanie nie pobili rekordów podczas tworzenia swojch przecinaków pancernych przed ofesywą Styczniową 1945r. Pozdrawiam.
Napisano
Chyba jednak Prochorowka - tam było 1500 czołgów walczyło między sobą na chyba 10 km kwadratowych.....

Pola na których toczyła się walka nie dawały plonów jeszcze przez wiele lat po wojnie...........
Napisano
...okolo 130 czolgow i 80 dzial pancernych. Jesli dodamy sily grupy pncernej 19 dolnosaksonskiejdywizji, otrzymamy 52 czolgi i dziala pancerne na kilometr frontu, czyli koncentracje o 25 % wieksza niz na odcinku wspomnianej juz 4 armii pancernej na poczatku bitwy pod Kurskiem."

(Od Radmomki pod Grabów siega artyleria 95 pulku 17 dyw piech. Razem - ponad sto luf na jeden kilometr, ponad dwukrotnie wiecej niz na odcinku 4 niemieckiej armii pancenej, gdy ruszyla do natarcia na zach´´ód od Bielogrodu, rozpoczynajac wielka bitwe na luku Kurskim.")

Do tego nalezy dodac polska 1 Brygade Pancerna i czolgi sowieckie.

Za Przymanowski Bitwa pod Studziankami 1944
Napisano
a Falaise? Sumując wraki i całe :-). 1DPanc na odcinku ok. 30 km zniszczyła 55 czołgów przy stratach własnych 140. Anglicy z Sekcji Badań Operacyjnych nr 2 naliczyli tylko między Pierrefitte i Vimoutiers i między Argentan i Trun 187 zniszczonych czołgów niemieckich, Niemcom udało się wyprowadzić 62 czołgi.
Napisano
Czyli mielibyśmy:

Piotrków: 43 czołgi/km
Studzianki: 52 czołgi/km
Kursk: ok 40 czołgi/km
Hannut-Gembloux: 34 czołgi/km

Czy dobrze liczę? (przyjąłem, że liczę czołgi tylko jednej ze stron)
Napisano
Kolego Deutsch
Pan Przymanowski podczas Studziankowskiej wiktorii raczył był uwzględnić w HG i 19 Dolnosaksońskiej pełne etaty - co dalece mijało się z prawdą.
Zresztą i dopisał nieco, dlatego też nie brałbym tego zgłoszenia pod uwagę.
  • 1 month later...
Napisano
No to panowie - przebijam!

2 wrzesnia 1939 - pod Pszczyną uderzyła 5 dywizja pancerna armi Sud - na odcinku 3 km przeszło około 280 czołgow (nie wiem czy wliczają w to wszytkie pojazdy pancerne, raczej nie).

Wychodzi około 90 czołow na kilometr.

Najsmieszniejsze dla mnie jest to ze ja na tych polach jako dziecko bawiłem sie - gdy sie dowiedziałem o tych czołgach bylem w szoku. Ciekawe jest też to ze okoliczni mieszkancy tych faktow nie znają.

Wiecej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_Pszczy%C5%84ska
Napisano
i tak mnie zaraz ktoś zlicytuje ale...
2 września 1939 atakowała Wysoką (pozycje 24 p.uł i I/1 pp KOP) 2 Dywizja Pancerna - teoretycznie 168 Pz.I, 162 Pz.II, 6 Pz.III i 9 Pz. IV (wg Fall Weiss").
Uderzenia skoncentrowane były na Teprówkę i wzg. Działek (odcinek obsadzała kompania szkolna I/1 pp KOP w pierwszej linii i 2 szwadrony 24 p.uł. w drugiej)- czyli na szerokości 800 - 1000 m. Na lewo odcinek się nie nadawał do natarcia czołgów (lesiste potoki), na prawo uderzenie skierowało się dopieor po przełamaniu lewego skrzydła.
A teraz najlepsze: odcinek ten atakowały falami: najpierw batalion z 3 p.cz., potem cały 4 p.cz. - tj. licząc lekko ok. 160 czołgów w drugiej fali, która przełamała obronę. Daje to zagęszczenie 160 do ponad 200 czołgów na km odcinka przełamania.
Pozdrawiam, PS
Napisano
Jedna z większych bitew pancernych miała miejsce na przełęczy dukielskiej k. Krosna (woj. podkarpackie) dokładnych danych nie znam ale wiem że w bitwie uczestniczyły oprócz wojsk radzieckich i niemieckich także wojska słowackie polskie i o ile się nie mylę węgierskie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie