Skocz do zawartości

Pytanie o Garfordy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

..bo jest jeszcze jedna fotka, tez pokazujaca m.in. Garforda, z inskrypcja zdobycz 2 p.strz.wlkp"..., czy to ten sam z fotki, jak widac, przesadzic sie nie da..

Napisano
No czekałem, aż odezwie się mój osobisty guru :)

Napis mógłby wiele przesądzić. A jak było z agłobą". Nie spotkałem się ze szczegółami zdobycia.

Poza tym w walkach w Żytomierzu brał udział Dziadek" i jeszcze jeden Garford... Nie mogę dojść który...
Napisano
Oczywiście nie Dziadek", a Generał Szeptycki...

Przepraszam, ze tak w III rzutach, ale jeszcze coś dodam. Zdjęcie pojazdu z 1 Plutonu Samochodowo - pancernego, które zamieściłem 2006-06-21 21:36:00, to musi być agłoba" lub Dziadek". Nieco różni się od Szeptyckiego".
Napisano

56. pp i 2 pułk Strzelców Wielkopolskich to ten sam pułk.
Formacje Wojsk Wielkopolskich w ramach procesu scalania
z Wojskiem Polskim zostały przemianowane i tak 2 pułk Strz. Wlkp.
10 grudnia 1919 r. (rozkaz datowany na 7 stycznia 1920 r.)
stał się 56. pp.

Napisano
Co do teori ze światłami trudno powiedziec czy się zgadza, na pierwszej fotce zamieszczonej w tym wątku wyraźnie widac że górne sa zdjęte i widac same uchwyty reflektorów, mogło być tak równiez w przypadku dolnych. Na linkach które dałem wcześniej są fotki Garfordów tylko z dolnymi światłami. Wydaje mi sie że jako element dość delikatny na uszkodzenia i ostrzał były poprostu zakładane wg potrzeby. Potwierdzały by to fotki pojazdów z całkowicie zdjętymi reflektorami.
Napisano
Aha, skoro Uralca zdobyto w czerwcu 1920 to już musiał być 56pp z 14 DP - oficjalnie, skoro jednak w pułkach poznańskich był silny lokalny patriotyzm mogli dalej tytuowac się jako 2PSW, stąd przypuszczam inskrypcje na fotkach.
Napisano
Witam
Podsumowanie tematu samochodu pancernego Garford-Putiłow" oceniam jako słabe.Zajrzyj do starych numerów czasopisma Militaria":
1. Monografia tego samochodu , autorstwa Pana Janusza Magnuskiego.
2.Artykuł Samochody pancerne Armii Rosyjskiej 14-17.W tabeli str.15 podane są nazwy i numery s. p.
3.Samochody Garford były uzbrojone w armatę górską kalibru 76,2 mm (3 "). Zajrzyj do artylerii finskiej.
Pozdrawiam
Napisano

Tu też króciutki opis walki 55 i 56 pp pod m. Stołpiszcze z bolszewickimi samochodami pancernymi, i następne zdjęcie:

• 1 month later...
Napisano
Witam po dłuższej nieobecności.

Może nie w temacie Garfordów, ale warto zauwazyć, że na zdjęciu samochodów zdobytych pod Stoł(y)piszczami 4 czerwca 1920, oprócz Fiata-Iżorskiego Gen. Dowbór" jest Austin-Putiłow Poznańczyk / Stieńka Razin", według wszystkich publikacji zdobyty już 28 maja 1920 pod Bobrujskiem.
Napisano
Udało mi się trafić ciekawe, bo dość wyraźne zdjęcie Garforda (na niego pojazd ze zdjęcia mi wygląda - niestety moja wiedza w tej dziedzinie jest denna :)). Zdjęcie znalazłem w ksiązce pt...SRR dziś i jutro. Nowa historyczna wspólnota ludzi".

Nie dowidziałem się tam żadnego numeru czy nazwy, zdjęcie podpisane jest Walki październikowe na ulicach Moskwy". Jutro je zeskanuję, bo dopiero wróciłem z urlopu (książkę za grosze odkupiłem z wiejskiej biblioteki).

Mam nadzieję, że zdjęcie coś da.
  • 6 months later...
Napisano

To już było aż dwa razy w tym wątku, ale teraz widać, że to zdjęcie chyba było zrobione w tym samym miejscu co poprzednie, czyli również na żytomierskiej szosie w marcu 1920.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie