Skocz do zawartości

Protest przeciw przyznaniu mieszkania we Wrocławiu Normanowi Daviesowi

Leuthen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rajkub. Widzę, że podobnie jak co poniektórzy masz problemy czytania ze zrozumieniem. Akurat ja pisząc to co pisałem miałem na myśli coś zupełnie innego. Kolega acer załapał o co chodzi. :]
Wiec może z innej piłki (to z racji MŚ): Czy jak napisał kol. acer - nie wystarczyłby tytuł honorowego obywatela miasta Wrocław?
Myślę i chyba nie będę tutaj osamotniony, że tak. To by wystarczyło w zupełności.
P.S. Czy jak napiszę książkę o np. wrocławskich fortyfikacjach (np. do spółki z kol. Leuthenem), to też w dowód zasług" dostaniemy po lokalu? :D
Jestem tego cholernie ciekaw... :]
Pozdr. wars98
  • Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I kto tutaj ma kłopoty w czytaniu ze zrozumieniem? Inna sprawa, że naprawdę musisz czuć sie bardzo ważnym , skoro uważasz, że moja wypowiedź akurat była skierowana wyłącznie do Ciebie.
Jeżeli byś zrobił przynajmniej połowę tego co Norman Davis dla wyprostowania" historii, usunięcia wielu wypaczeń, przekłamań i zbudowania na świecie rzeczywistego wizerunku Polski i Polaków, a szczególnie wkładu w walkę z hitleryzmem ( i to po której stronie walczyli nasi ojcowie i dziadowie) bądź pewny, że nie miałbym nic przeciwko takiemu wyróznieniu Ciebie. Bez pomniejszania wagi Twojej pracy nad książką o fortyfikacjach wybacz, ale Twoja praca i działalność Davisa to raczej nie ta sama liga.
I proszę nie wpisujmy tutaj więcej stwierdzeń o czytaniu ze zrozumieniem, bo często złe zrozumienie" jest po prostu wynikiem złego napisania.
Acer, nie ma nic przeciwko pomaganiu NAPRAWDĘ potrzebującym, ale uważam, że pomoc dla nich jest dlatego tak mizerna, bo lwią część tej pomocy przechwytują różnego autoramentu cwaniaczki.
Napisano
Drogi Leuthenie,

Oceniasz Daviesa jako historyka - tu masz racje, niejednokrotnie popelnia bledy, ale historia dla tlumow" to nie drobne szczegoly, ktorych przecietny, choc zainteresowany historia, zjadacz chleba nie zauwaza. Davies poprzez swoje publikacjei ogolna aktywnosc , mimo bledow, rzeczywiscie walczy o wizerunek Polski. Dla mnie jest autorytetem, bo pokochal zupelnie (nie)obcy mu narod.

Jakkolwiek mam odmienna opinie o mieszkaniu dla niego i uwazam, ze nie zrujnuje ono budzetu i nie zmieni sytuacji najubozszych (bo i tak nie stac by ich bylo na takie mieszkanie socjalne), to zaznaczam, ze wszelkie ataki personalne na Ciebie, polaczone z terminologia zblizona do homo sovieticus" sa bezpodstawne. Nikt nie powinien atakowac Twojej osoby! Masz prawo do swojego zdania. Bez zadnych stosow.
Pozatym nikt nie moze na podstawie niepodobajacego mu sie postu przelkreslac Twojego cennego wkladu w rzetelnosc i fachowosc tego forum.

Zeby nie bylo wazeliny ;) to i tak uwazam, ze mieszkanie powinien dostac :P

Pozdrowniena
Napisano
prof. D. bardzo obłowił się pisząc książkę o POWSTANIU. ale chyba tylko dzięki superreklamie w TVP. a na mój gust jest ona raczej słabawa i nie na temat, bo zaczyna się w 1939r a kończy w 1950r. I wydaje mi się że to praca zbiorowa kilku osób firmowana nazwiskiem. W treści sa powtórzenia i jakby tak zmiennośc stylu.

jesli prof. D dostaje mieszkanie to może też niech dostana inni historycy, tylko kto ma stwierdzić który jest dobry a który zły?
Napisano
Może ta wstawka rozładuje troche emocje.
Okazało sie że willa Różewicza sąsiaduje z agencją towarzyską.Ale artysta nie uskarżał się na sąsiedztwo,a panienki" za punkt honoru uznały znajomość utworów poety.Ku zdumieniu węszących afere dziennikarzy ,pracownice agencji z pamięci wyrecytowaly im kilka wierszy ;))
Napisano
Spróbuję tak bez emocji dodać swoje zdanie. Norman Davies prawdopodobnie odmówiłby i tak przyjęcia tego prezentu", a kiedy się dowie jakie kontrowersje to wzbudziło to zrobi to z pewnością. Ale co się pomyj na niego przy okazji wylało ...
Napisano
Zawsze myślałem że mieszkania są do mieszkania, a za zasługi sa medale. W ogóle nie rozumiem dlaczego historii mojego kraju musi mnie uczyć cudzoziemiec.
Chyba jednak dużo prawdy jest w tym dowcipie o różnicy między PRL a IV Rzeczpospolitą...
A tak przy okazji to która prawda jest prawdziwa np. o Powstaniu Warszawskim? Davisa prawda? czy Kirchmaiera prawda a może polska prawda? To porażające gdy słyszę gdy ktoś znów ma nadzieję, że coś tam dobrego dla Polski uczynią w Stanach lub Wielkiej Brytanii.... skąd tyle naiwności wśród ludzi.... Czy w ogóle pamiętacie, że zanim Davis cokolwiek napisał to Polska musiała spłącić pożyczki za sprzęt wojskowy, którym broniłą czterech liter zachodnich koalicjantów? Czytam, że kredyty można brac na mieszkania... no to idźcie chłopaki i bieżcie te kredyty... może wreszcie zniknie problem mieszkaniowy... bieżcie je pełnymi garściami.... nawet sobie weźcie po 5 mieszkań....
Napisano
No to komu do cholery zabrali to mieszkanie !!!! ...... Leuthenowi, Acerowi czy tobie Wars ? O co ta wojna. Jak nie chcecie dać Daviesowi tego mieszkania we Wrocku to ja mam we Warszawie wolny pokój. Mogę go przyjąć. Gościu jest wporzo. Żaden kut..s Angol nie zrobił tyle dla Nas co On. Posrało was czy jak ?
Napisano
Peter. Więcej kultury osobistej...
Nikt nikomu nie odebrał. Czytaj uważnie i bez zacietrzewienia to może to zauważysz i załapiesz o co nam chodziło.
Napisano
Do Grzegorz Czwartosz. Dawis,Dawis,Dawis Panie historyczny filozofie wygarne po hamsku panu na wstepie panskie Historyczne nieudolniactwo ,bo zapewne pan za takiego mnie uwaza,po pierwsze nie ma pan racji co do polsko jezycznych SS Freiwilige, byli takowii! i to harakteryzowali sie szczeg,brutalnoscia. Po dr,dostaliscie te ziemie ba Metropolie ktorej nigdy nie potrafiliscie doprowadzic do wczesniejszego stanu .Moje proste pytanie do ciebie pisarczyku powinno byc dla ciebie odpowiedzia. PO CO JESZCZE W DZISIEJSZYCH CZASACH TEMU MIASTU JJEST POTRZEBNY JAKIS DAWIS????? NIE LEPSZY BY BYL KOWALSKI???!!! . WRACAMY DO CZASOW BATOREGO SASA CZY INNEGO K,,,,) Wlasnie przez takich madrali jak ty ten kraj kuleje a moj rodzimy Wroclaw nigdy nie bedzie tym czym byl kiedys.bez pozdrowien! ps,zawsze mieliscie swoich obywateli za smieci.Historia pokazala jak sie Anglicy wobec polski zachowali.
Napisano
rzadko tu zaglądam ,dziękuję panu za pana stanowisko w sprawie Pana Normana pięknie pan to wszystko wyłuszczył chciałbym w Polsce mieć takiego sąsiada kosmopolici mają i mieć będą inne zdanie o naszej Polsce jeszcze raz dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie