Heruss Napisano 31 Maj 2006 Autor Napisano 31 Maj 2006 Witam W dniach 1-4 czerwca Sekcja Historyczno-Eksploracyjna Towarzystwa Przyjaciół Sopotu wraz z Gdańskim Bractwem Historii Wojskowści, przy zgodzie konserwatora Zabytków i innych odpowiednich służb podejmie się wydobycia wraku Heinkla 111 z jeziora w woj. Pomorskim. Samolot rozbił się o taflę zamarźniętego jeziora najprawdopodobniej zimą 1944 roku. Piloci próbując podejść do lądowania stracili część tylną samolotu (ogon ze statecznikami), maszyna dokonała kapotarzu. Podczas katastrofy zginąło dwóch pilotów, strzelec cudem ocalał. Niemcy próbowali ocalić resztki maszyny, wydobyli szkrzydła, nie udało im się wydobyć kokpitu i 2 silników. Po rozpoznaniu i badaniach magnetometrem udało się nam namierzyć jeden silnik i resztę rozbitego samolotu. Silnik jest oddzielony od kadłuba, zalega dość płytko, reszta (czyli kokpit i drugi silnik) niestety znajduje się głębiej w wodzie o ograniczonej widoczności (jezioro torfowe). Zostaną wydobyte wszystkie części rozbitego samolotu.Wrak samolotu trafi do muzeum w Gniewie, gdzie zostanie należycie zabezpieczony i wyeksponowany. POZDRAWIAMY SEKCJA HISTORYCZNO-EKSPLORACYJNA TPS PS. zdjęcia z oględzin miejsca katastrofy z jesieni zeszłego roku i wiosny 2006 PS I: Będzie więcej atrakcji w tym roku ;)
jaca2003 Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Sprzedał niespodziankę He he he.A miał to byc as atutowy Warsa i Oksia.pozdrawiam
beaviso Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 A niech ciśnienie skacze ;) Wzrośnie sprzedaż laleczek Voodoo panów Oksia i Warsa98... Do zobaczenia w piątek!
jaca2003 Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Beaviso to Ty też tam będziesz?No to kurna ja zbankrutuję.Wars się dopomina o jedna flaszkę Oksiu sobie od razu Trzy zażyczył.Tobie pewnie tez coś się nalezy(wrogu Ty mój jedyny na zlecenie)Tylko skąd kasę na to?Chyba trzeba szybko to alu z jeziora targa zanim skupo zamkna.Pozdrawiam
Heruss Napisano 31 Maj 2006 Autor Napisano 31 Maj 2006 hehe nic nie sprzedał....wszystko pod kontrolą i zaplanowane.pozdroheruss
beaviso Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Hihi, Jaca, z niekłamaną przyjemnością Ciebie poznam! Pamiętam nasze początkowe dyskusje - uuuu, ostro było! Ale potem się chyba co nieco naprostowało, nieprawdaż? ;-)Aha, co z tą prohibicją w Dzień Dziecka? Funkcjonuje? Tak czy siak, butelczynę zanabędę po drodze, w piątek.:)))
jaca2003 Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 Ja też w piątek wyruszam w drogę.więc moze si e spykniem coby koszta zmniejszy i mie więcej grosiwa na wspomaganie polskiego przemysłu?Pozdrawiam
Heruss Napisano 31 Maj 2006 Autor Napisano 31 Maj 2006 Ja w razie niemca mam kratę browca...więc w początkowej fazie" nie zabraknie. Heruss
jaca2003 Napisano 31 Maj 2006 Napisano 31 Maj 2006 A moze na Czata"?Coby nie zaśmiecac wątku?Pozdrawiam
wars98 Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 Tak! Rozpoczynamy operację H", jak Heniek, jak Heinkel! :DPotem zaś StuG!!! :DNo ciekaw jestem co na to nasze dyżurne niedowiarki i lamentowacze? :]Pozdrawiamwars98 (jedną nogą w pociągu na Pomorze) :)
michał ł Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 A to kasza pozostała z Heńka, czy w miarę cały??I czy potrzebujecie pomocnej dłoni na część soboty i niedzielę :-)
Cronos Napisano 1 Czerwiec 2006 Napisano 1 Czerwiec 2006 A ten kokpit jest w całosci czy też w 86756790706897 częściach?
Heruss Napisano 1 Czerwiec 2006 Autor Napisano 1 Czerwiec 2006 Na dzień dzisiejszy nic dokładnie nie wiadomo, napewno są 2 silniki (jeden osobno) i kokpit, który na 100% dostał najmocniej więc jest pewnie rozbity. Jak się odmuli i podniesie to się zobaczy ;).PozdrawiamHeruss
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.