whisper Napisano 19 Maj 2006 Autor Napisano 19 Maj 2006 http://wiadomosci.onet.pl/1325192,11,item.html
whisper Napisano 19 Maj 2006 Autor Napisano 19 Maj 2006 48-letni poseł PiS został członkiem AKGazeta Wyborcza": Czy człowiek urodzony w 1958 r. może zostać członkiem Światowego Związku Żołnierzy AK? Udało się to posłowi PiS Markowi Suskiemu, który ogłosił, że partyjne listy samorządowe czekają na genetycznych patriotów".Autorka artykułu relacjonuje spotkanie z Suskim: spotykamy się w jego sejmowym biurze. Poseł wyciąga czarną legitymację AK: nr 00687191, wydaną z końcem kwietnia. Na ostatniej stronie tekst: Przyjmuję cię w szeregi AK walczącej z wrogiem w konspiracji o wyzwolenie ojczyzny. Twym obowiązkiem będzie walczyć z bronią w ręku. Zwycięstwo będzie twoją nagrodą. Zdrada karana jest śmiercią".Żołnierze AK śledzili moje zachowania. Zastanawiali się nad kilkoma osobami. Moja opinia o »genetycznym patriotyzmie« bardzo się w środowiskach kombatanckich spodobała. Była momentem przełomowym. Zapalnikiem" - opowiada poseł. Wypowiedź, która dała Suskiemu legitymację AK, to wywiad dla Gazety" o doborze przez PiS kandydatów do samorządu: Jeśli rodzina kandydata walczyła o Polskę, o niepodległość, a dziadek był w Armii Krajowej, a pradziad uczestniczył w powstaniu styczniowym, to taki ktoś daje gwarancję genetycznego patriotyzmu" - wyjaśniał w marcu Suski.Honorową przynależność posła PiS pilotowali kombatanci AK z Radomskiego. Prezes Światowego Związku Czesław Cywiński nic o sprawie nie wie. Do AK na członków nadzwyczajnych przyjmujemy za poważne zasługi, pomoc przy stawianiu pomników, nagrobków, znaczącą pomoc finansową dla naszych emerytów. Ale też szerzenie patriotyzmu w czasie pokoju" - tłumaczy zasady.Ilu jest takich? Prezes szacuje, że ok. 50. Wygląda na to, że Marek Suski zasłużył się szczególnie w tej ostatniej kategorii - konkluduje Gazeta Wyborcza".
Badylarz Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Chciałbym wstąpić ochotniczo do drużyny Bolesława Chrobrego. Kto wie gdzie można znaleźć wojów, którzy by mnie wprowadzili. W końcu byliśmy potęgą.
jacenty2004 Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Tu Bolesław witam w mojej drużynie. Daninę proszę przesłać na moje konto które zostanie ci mój dzielny woju doręczone przez giermka. Danina nie musi być w złocie wystarczą euro.
pedro Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Tylko uważaj woj z druzyny Bolka nie może cudzołozyc bo cię przybija za moszne na rynku dla przykładu ,a jak bedziesz jadł mieso w piatek to ci zęby wybiją :)pozdro
acer Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Z tym przybijaniem organów to chyba tez karano za cudzołóstwo.Reguła jest jedna - im dalej od zakończenia wojny - tym kombatantów więcej.
IRONRAT Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Panie,widzisz i nie grzmisz!?W pierwszej chwili myślałem, że AK to jakiś nowy tajny skrót moheru, ale cóż... zawsze byłem kiepski z genetyki.Ironrat
danieloff Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Ale musisz udowodnić genetyczny patriotyzm" - najlepiej poprzez badanie krwi i kału, żeby sprawdzić czy ideały PiS-uarowe masz w żyłach, czy w... :-)
pedro Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 48-letni poseł PiS został członkiem AK "jesteście pewni że chodzi o Armię Krajową a nie o Afrika Korps :) ?pozdro
Morand Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 powinien juz teraz nadac sobie kilka odznaczen za czyny bohaterskie ktorch dokona w przyszlosci , no i jakis stopien wojskowy mu sie tez nalezy ( np starszy kapral genetyczny), w koncu ma to we krwi i inaczej byc nie moze....paranoja genetyczna.....maciej
langfuhr Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 nie dajcie sie zmanipulowac, przypomnijcie sobie co organ michnika pisał o powstaniu(warszawskim, bo o tym w gettcie tylko w superlatywach), uderzenie juz nie tylko w pis, co jest stalym motywm ostatnich miesięcy, ale i w AK, co tez wraca co i rusz, ze o Herbercie pogardzonym nie wspomne
danieloff Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Prawdziwa cnota krytyk się nie boi", więc AK nie musi obawiać się żadnych uderzeń" a PiS wystarczajaco ośmiesza się sam bez koniecznosci pomocy z zewnątrz. Przy braku własnego autorytetu, szuka go gdzie indziej, np. w środowiskach AK-owskich lub wieszając się u kościelnej klamki.
acer Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 Teraz to niepolityczne. GL uznaję się za organizację bandycką.
ms Napisano 19 Maj 2006 Napisano 19 Maj 2006 upham18 przewiduje tylko przyszłość.Za parę chwil, jak wiatr śmiechu ręką wyborców wymiecie obecny zespół jacków i placków, czternastolatki staną w kolejce po legitymacje światowego związku GL. A w TVPis, odswieżonej z nazwy i wrzuconym na stolec prezesa nowym dobrodziejem w zastępestwie mości pana B., pojawią się piewcy w randze profesorów historii czy innych Intytutów Narodowych Wskazówek którzy przekonująco opowiadać będą o zbrodniach grup wojennie zorganizowanych do których to dzis tak chętnie wstępują bohaterowie artykułu jw.
piotrk1 Napisano 21 Czerwiec 2006 Napisano 21 Czerwiec 2006 Poseł wyciąga czarną legitymację AK: nr 00687191, wydaną z końcem kwietnia. Na ostatniej stronie tekst: Przyjmuję cię w szeregi AK walczącej z wrogiem w konspiracji o wyzwolenie ojczyzny. Twym obowiązkiem będzie walczyć z bronią w ręku. Zwycięstwo będzie twoją nagrodą. Zdrada karana jest śmiercią".Legitymacja AK: nr 00687191 - to ilu w końcu członków liczyła AK. Wydawało mi się, że ok. 100.000.A z jakim wrogiem chce poseł walczyć i w jakiej jest teraz konspiracji? Może założył nową organizację skierowana przeciwko PO.
AKMS Napisano 21 Czerwiec 2006 Napisano 21 Czerwiec 2006 100 000 to do końca wojny. A reszta-jak widać...Żenada i godne pogardy. Ci, którzy go przyjmowali w szeregi AK" też pewnie z rocznika 1950 i późniejszych.
acer Napisano 21 Czerwiec 2006 Napisano 21 Czerwiec 2006 Żenada. Ale za to wymierne korzyści z kombatanctwa", zniżki, uprawnienia etc.Zbowidowcy cholerni, jak mawiał pewien stary zasłużony człowiek, żołnierz września, partyzant który do tej pory ma niedowład lewej nogi, wyniesiony po pewnej walce z żandarmami niemieckimi.
AKMS Napisano 21 Czerwiec 2006 Napisano 21 Czerwiec 2006 Tradycyjnie im dalej od wojny tym wiecej kombatantów...
yorik Napisano 23 Czerwiec 2006 Napisano 23 Czerwiec 2006 Jak mówi anegdota Marszałek Piłsudski na którymś ze zlotów legionistów z okazji wymarszu I Kadrowej ogarnął zebranych wzrokiem i westchnął:Oj chłopcy, żebym ja was wtedy tylu miał"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.