Skocz do zawartości

Niemcy w Mszczonowie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 425
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
TomekSz - czy mógłbyś podesłać mi link do aukcji fotek z 16 marca i 19 marca? Razem z Piotrem Radz skupujemy fotki mszczonowskie. Mamy tego już prawie setkę a ciągle pojawiają się nowe. Trudno śledzić wszystkie aukcje dlatego bardzo prosiłbym, o linki gdybyś Ty lub ktokolwiek inny trafił na mszczonowskie" fotografie na aukcjach. Dodam tylko, że dzięki Bodziowi większość z fotek w tym wątku jest w naszym posiadaniu za co niezmirnie jesteśmy wdzięczni.

podaję adres mailowy:

vegaaaaa@gmail.com

Dziękuję i pozdrawiam.
Napisano

Za: http://www.volksbund.de/graebersuche/content_ergebnis_detail.asp?id=1528314&sec_id=2E00E87622A85A7A313497D8DD8496F612614BD8

Nachname: Hormann
Vorname: Ernst
Dienstgrad: Fahrer
Geburtsdatum: 22.08.1909
Geburtsort: Flettmar
Todes-/Vermisstendatum: 11.09.1939
Todes-/Vermisstenort: Mszczonow

Napisano

Zdjęcie z innego wątku, ale tu pasuje bardziej :)

Znany nam czołg o numerze 145, ale na innych zdjęciach domy wokół są spalone, a tutaj jeszcze nie, i o ile mnie wzrok nie myli to na wieży leży zabity czołgista.

Napisano
To już drugie zdjęcie z Mszczonowa pokazujące znany czołg i niezniszczone domy. To dość zastanawiające. Czyżby te czołgi zniszczono wcześniej niż sądziliśmy?
Napisano
To potwierdza tylko fakt, że Mszczonów został spalony przez hitlerowców w bestialski sposób jako odwet na niewinnym mieście za odbicie 11 września. Przypomnę, że w okresie II wojny światowej zabudowa Mszczonowa uległa zniszczeniu w 80% - to jeden z największych wskaźników.
Napisano
Bodziu - a jaką masz pewność, że to ten sam znany nam czołg" o numerze 145?

Akurat tak się składa, że ja widziałem to samo zdjęcie podpisano jako nie Mszczonów (nie pamiętam dokładnie, ale bodajże Kamieńsk).
Napisano
Domen, a dlaczego uważasz, że to inna maszyna?

Przejrzyj dobrze ten wątek, przejrzyj inny poświęcony tej maszynie:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=261151#261151 jeżeli nadal będziesz uważał, że to inny niż 145, to nic nie poradzę. Jeśli chłopaki z Mszczonowa uważają, iż mamy do czynienia z tym samym czołgiem, to wierzę im, a nie Tobie.

Ja też się spotkałem, że to Kamieńsk, spotkałem również podpis Piotrków, Warszawa, i co z tego. Błędnych opisów w książkach jest masa, wielu autorów podpisuje je tak jak im wygodnie.
  • 3 weeks later...
Napisano

Trochę mnie nie było, ale już sie melduję. Zniszczenia Mszczonowa wyniosły nawet nie 80 lae 85 %. Jako dowód załączam jedną z kart dokumentacji dotyczącej tego zagadnienia, a wykonanej w 1945 roku przez mszczonowski magistrat. Nie wiem, czy któreś z polskich miast miało wyższy wskaźnik. :(((

Do Domen- to nasza maszyna. Dysponujemy zdjęciamy kamienic, jakie są widoczne wokół niego i to na ujęciach rzedwojennych. Nie sądzę, aby takie same domki stały w Kamieńsku, czy innym polskim mieście.

• 2 weeks later...
Napisano
PiotrRadz napisał:

Wszedłem ostatnio w posiadanie kilku zdjęć przedstawiających niemiecką mogiłę żołnierską, na której widnieje data 11 wrzesnia 1939. Tego dnia doszło do bitwy w Mszczonowie oraz drugiego starcia w oddalonym o 10 kilometrów od Mszczonowa Osuchowie. Obok publikuję jedną z zakupionych fotografii (wcześniej jej skan zamieścił na forum Bodzioo). Na krzyżu widać nazwiska poległych Niemców oraz informacje o jednostce, z jakiej pochodzili.

Może ktoś z forumowiczów posiada informacje gdzie ta jednostka toczyła boje w dniu 11 września 1939 roku?

Pod spodem zamieszczam zbliżenie na napis na krzyżu."

Udało mi się ustalić, gdzie polegli ci żołnierze - dzięki bazie danych ze strony Volksbundu:

Wszyscy oni polegli w miejscowości Budy Chojnackie:

Budy Chojnackie leżą tutaj:

http://www.wikimapia.org/#lat=51.900001&lon=20.500001&z=10&l=28&m=a&v=2

Informacje z Volksbundu o tych żołnierzach - wszyscy są pochowani na cmentarzu żołnierzy niemieckich w Puławach:

Nachname: Fahlbusch
Vorname: Wilhelm
Dienstgrad: Gefreiter
Geburtsdatum: 11.06.1914
Geburtsort: Hannover
Todes-/Vermisstenort: Budy Chojnackie

Nachname: Rörig
Vorname: Wilhelm
Dienstgrad: Funker
Geburtsdatum: 14.12.1918
Geburtsort: Rössing
Todes-/Vermisstenort: Budy-Chojnackie

Nachname: Cichon
Vorname: Hans
Dienstgrad: Unteroffizier
Geburtsdatum: 19.02.1914
Geburtsort: Hannover
Todes-/Vermisstenort: Budy-Chojnackie

Nachname: Gall
Vorname: Leopold
Dienstgrad: Leutnant
Geburtsdatum: 06.03.1913
Geburtsort: Wien
Todes-/Vermisstenort: b. Budy-Chojnackie
Napisano
[quote]
Udało mi się ustalić, gdzie polegli ci żołnierze - dzięki bazie danych ze strony Volksbundu:
[/quote]

Sorry - zapomniałem podać link do tej strony:

http://www.volksbund.de/graebersuche/content_suche.asp
Napisano
Do Domen:

Budy Chojnackie leżą ok. 4 kilometry od Osuchowa, gdzie 11 września z 19 DP zmierzył się 6psk pd dowództwem ppłk. Mossora. Czy poległych można łączyć z tym starciem? Chyba nie.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie