Skocz do zawartości

ekranizacja �apomnianego żołnierza" :D

Klaus BOLS

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 472
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Szendzielarz z.!
I znowu to samo... . Nie wszyscy Niemcy mieli wówczas wygląd Aryjczyków (zob. Hitler, Goebels)! Uważam, że Klaus BOLS postąpił całkiem słusznie dobierając do swego filmu różne typy fizjonomii, od czystych Aryjczyków do poczciwych warzowców"...
Pozdro!
PS. Film wojenny to nie jest reklama pasty do zębów, czy też gazetki Jehowych (wszyscy piękni, młodzi, zdrowi, uśmiechnięci), otępiałe twarze dodają realizmu pola walki...
Napisano
to Wehrmacht a nie SS :P a temu iemcowi" ze zdjęcia moim okiem nic nie brakuje ;) A moż zadowoliłoby Cię gdybyśmy wszyscy pofarbowali się na blond?

Dialogi są po niemiecku. Nad językiem Narracji jeszcze się zastanawiam... możliwe że po polsku

pozdro ;]
Napisano
Nurtuje mnie od dawna jedna sprawa. Mianowicie. Pana S przyjęto jako rekruta do GD. Poczym dostał przepustke, udał sie do Berlina gdzie wyrwał te swoją niemke. Po powrocie z przepustki zaczęło sie szkolenie na żołnierza piechoty GD. I teraz zapytuję. Czy po przyjęciu jako rekruta GD, na tę przepustkę jadąc powinien mieć już obszycia piechoty? czy jeszcze transportowe?
Napisano
Myślę, że po przyjęciu go do GD automatycznie został przemundurowany. Przecież na przepustkę nie pojechał w łachmanach, w które zamienił się jego mundur w czasie służby w wojskach transportowych.
Napisano
oczywiście S pisze że dostali nowe mundury. Ale zagdką pozostaje kwestia obszyć na przepustce? niebieskie barwy transportowe? czy piechoty ale bez opaski z nazwą i pagonów z symbolem? czy obszycia z pełną symbolika?
Napisano
Wydaje mi sie ,że powinien mieć obszycia wojsk transportowych , gdyż jeszcze nie przeszli szkolenia (podczas którego wielu żołnierzy mogło odpaść) czyli ,jak sadził sam kapitan Fink , nie byli jeszcze piechotą
Napisano
I jeszcze z ciekawości dwa pytania do Klausa:
-Farbowałeś szwajcary?
-czy dla potrzeb filmu zmieniałeś coś z treści książki , czy szedłeś dokładnie za wspomnieniami autora?
Napisano
w filmie nie występuje ani jeden przerobiony szwajcar, nielicząc kilku płaszczy(niefarbowanych). Ale bluz szwajcarskich nie urzywamy.

Zmieniłem trochę treść w zależności od potrzeb i własnego widzimisie ;]
Napisano
Do szendzielarz z.: Wzorowy aryjczyk powinien być blondynem jak Hitler, szczupłym jak Goring i wysokim jak Goebbels:-) Nawet sam twórca filozoficznej teorii adludzi" Fryderyk Nietzsche był fizycznie cherlawym zdechlakiem. Wszyscy najwięksi naziści niestety nie przypominali fizycznie SS-guys z plakatów nad Twoim łóżeczkiem :-)
Napisano
Widać , ale nieźle wygląda.
Przeglądałem filmiki i czy wydaje mi sie , czy dałeś" Sajerowi STG44 w 1943 , gdy służył jeszcze w wojskach transportowych? (oczywiście wiem ,że bron ta pod nazwa mp43 już wtedy występowała)
Napisano
czy ona byla efektowna... roznieśli go na bagnetach w okopach i tyle było z weterana.

W tym filmie wogle nie bedzie chyba niezwykłych śmierci. Wszystkie sa takie same i chyba bez zbytnich emocji.

A na zejście Vienera przygotowuje specjalna dekoracje planu.
Napisano
Coś zamierzam , ale ma razie powiększam tylko moją gromadę" i kompletuje umundurowanie , wiec na razie mówimy tylko o planach :D
P.S.
Pewnego dnia spodziewaj sie ,że zagadam do ciebie na gg.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie