Skocz do zawartości

7-tp wz.40

omi30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest tyle sprzętu z 1939 roku do zrekonstruowania a oni wolą sobie wymyślać. Narobili już modeli masy prototypów (które nie walczyły we wrześniu) a narazie żadnego np. samochodu wp 1939.
Napisano
I jak ten 7TP wz.40" wygląda? :-)
Ten Mirage czy RPM ma też inne kretyńskie nazwy, np. ORP GROM wz. 40" (bo przecież co roku zmieniał się wzór" okrętu ;-)
Inna jeszcze sprawa, że muszę czasami oczami świecić" tłumacząc zachodnim modelarzom, że dali się nabrać kupując czołg dowodzenia PZInż.126" czy działo samobieżne TK-SD". Bardzo nieładna praktyka :-(
Napisano
Ostatnio tez Aga - chociaż nie wiem, czy są w dalszym ciągu robione. Kiedyś ten model ukazywał się jako Certi (podobno także na rynkach zachodnich jako Encore).
Od jakiś 5 lat wz.34 jest w zapowiedziach Mirage ;-)
Napisano
Taki system oznaczeń jest wynikiem tego,ze firma modelarska wykorzystuje lekko zmieniane formy wtryskowe do wydania kilku róznych modeli,ale takie opisy na pudełkach to nic nowego.
Swoja drogą trudno jest opisać kilka modyfikacji niszczycieli typuGROM" bez podania roku z którego pochodzi modyfikacja

P.S. W sobotę stałem się szczęśliwym posiadaczem modelu ORP Błyskawica wz 44 ( około 18 PLN ) i jestem zadowolony z jakości wypraski .Teraz tylko czekam na ciąg dalszy monografii Groma i Błyskawicy od Jarskiego.
Napisano
No dobrze, ale przecież to nie jest wzór"!!!
Normalny człowiek by je nazwał: wygląd z .. roku", stan z .. roku" lub podobnie - ale wz. .." oznacza przecież zupełnie coś innego!

Tak trochę z innej beczki: firmy modelarskie (także z reszty świata) nie mogą też za bardzo pojąć, że czołg Vickers to jest Mark E model A/B", a nie Vickers E Mark A/B".
  • 2 weeks later...
Napisano
Z tego co wiem to Polacy kombinowali z 7TP,jak by tu dodac mu pare koni mechanicznych i w sumie zostal wykonany prototyp czolgu w 1938 roku.W 1939 zakonczyl proby i mozliwe nawet ze kilka sztuk zostalo wykonanych.Mial wejsc do seryjnej produkcji w 1940 roku i moze dla tego komus strzelilo do glowy,zeby dodac mu te wz.40.W zasadzie to nikt nie wie czy naprawde co takiego zostalo wyprodukowane jako uzbrojenie WP w 1939 roku.Prototyp na pewno istnial ale od prototypu do prawdziwego czolgu droga dosc dluga,dla tego czolgi ktore mogly byc wyprodukowane jako wz.40 sa w zasadzie ogromna zagadka,zwyklym gdybaniem.
Napisano
Co do 9TP - wszystko już chyba zostało powiedziane w wątku http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=29802#29802
Napisano
Witam! Jeśli już zapadł temacik modelarski, wiecie może czy jest jakiś ormalny" modelik naszej armaty ppanc 37mm wzm 36 BOFORS ? I pytanie drugie, jak już dostanę gdzieś Boforsa to czym go najlepiej pomalować? (przyzwycziłem się do farb Humbroll'a i proszę o ich numerki)Z góry dzięki za odpowiedź! Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
a ja mam takie pytanie jak Łukasz + jeszcze jedno także związane troche z modelami: gdzie mogę znaleźć zdjęcia polskiego sprzętu (najlepiej TKS,TK-3) w niemieckiej służbie i jakieś informacje o jednostkach i miejscu gdzie były używane
Napisano
zobacz tutaj http://www.choiquehobbies.com.ar/revista01/ingles/rev/tkse.htm i http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=0&id_forum=0&&sq=omi30&wi=14866#14866
Napisano
Witam! Grzesiu, szczerze mówiąc Boforsa Mirage Hobby nie widziałem, nawet w sklepach... Dziś byłem w modelarskim, ale pan sprzedawca :))) oznajmił, że akurat Boforsów nie ma, ale bywają w skali 1:35, czyli pewnie to Mirage'a były. Miałeś moze takie cudo? Czym malowałeś? Jak możesz podrzuć fotki:) Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Panowie przenieście ten wątek na pl.rec.modelarstwo.
A) model jest nie jest to Tamiya, ale z blaszkami powinien być OK
B) malowanie było poruszane na ww. grupie sam nawet dawełem jakieś propozycje kolorów, ale to wedle uznania się robi - z puszki żaden Humbrol nie pasuje (Pactra też nie).

EOT
Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie