Skocz do zawartości

LWS 6 Żubr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Jestem nowym członkiem tego forum.
Interesują mnie wszystkie informacje dot. tego samolotu. Przeszukałem chyba cały Internet, ale nic nie znalazłem. Jest to samolot widmo" :D
Byłbym bardzo szczęśliwy jeżeli ktoś mógłby przesłał bądź umieścił tutaj zdjęcia Żubra, w szczególności wnętrza.

Chciałbym również wiedzieć w jakie bomby był uzbrojony Żubr.

Z góry dziękuje i pozdrawiam,
Gutor
Napisano
Zeby daleko nie szukać:
http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum5/ubr.jpg
zdjęć w poprzednich wątkach z tytułem jak wyżej było najmniej kilka, musisz trochę popracować..
Napisano
Tak.. wiem, przeszukałem również forum Odkrywca, jednak zamiezczone tutaj zdjęcia również mnie nie satysfakcjonują.
Dlatego stworzyłen nowy wątek, może ktoś ma zdjęcia wnętrza albo jakieś rysunki montażowe, ale boi się pokazać :D
Napisano
Skala 1:33, będzie robiony całkowicie z papieru(no może za wyjątkeim kilku drucików i folii)
Napisano
Był to samolot bombowy wyprodukowany w Lubelskiej Wytwórni Samolotów.
Niestety okazał się iewypałem" i nie odegrał żadnej roli podczas Wojny obronnej we wrześniu 1939 roku.
Podstawową jego wadą było to, iż silniki nadawały drewnianej konstrukcji takiej turbulencji, że nawet w trakcie lotu mogło odpaść skrzydło.
Z drugiej strony szkoda, bo pod koniec kampanii trudno było nawet o RWD-8, ale to powyżej chyba przesądziło, choć decyzje zapadały na górze i wiele ich jest do tej pory do końca niezrozumiałych.
Jeśli chcesz więcej info (zdjęć nie mam) podaj swojego maila. Polecam książkę Wacław Subotkin  kart historii polskiego lotnictwa"- cały rozdział poświęcony temu samolotowi.
Pozdro :-)
Napisano
dużo informacji w książkach A.Glass Polskie konstrukcje lotnicze 1893-1939", A. Morgała Polskie samoloty wojskowe 1918-1939"
Napisano
Gutor - czekasz aż Lech wypuści komorę czy sam będziesz robił?? ;-)

Adamie - niedawno wyszła kartonówka z CardPlane - jest na o niebo wyższym poziomie.

http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=92957&t=84669#reply_92957
Napisano
..Adamie - niedawno wyszła kartonówka z CardPlane - jest na o niebo wyższym poziomie. " - a to przepraszam, ale ostatnią kartonówkę tom kleił tak ze 30 lat temu...
Napisano
Pokemon - z góry dziękuje.
Mój mail : gutor88@o2.pl

Właśnie buduje na podstawie kartonówki z Cardplane. Link, który podałeś już widziałem, model wykonywany przez tamtego modelarza jest na średnim poziomie. Atrapę bomb narysowaną na wrędze mam zamiar zastąpić prawdziwymi" bombami wykonanymi z kartonu, jednak wciąż nie wiem jaki typ bomb to był (głownie chodzi mi o wymiary) dlatego budowa tkwi w miejscu.
Napisano
Trochę informacji znajdziesz w książce J.B. Cynka PZL-37 Łoś" - jest tam opisany Żubr i kilka innych konstrukcji sprzed niego. Główną wadą Żubra była przestarzałość już w momencie wprowadzenia - pieniądze nań wydane można było spożytkować na ulepszanie Łosia i produkcję większej ilości egzemplarzy. Niestety, zdecydowano się na produkcję tego samolotu.
Napisano
Tadek80 - początkowo wprowadzono oznaczenie dla samolotów seryjnych (opartych na prototypie PZL P-30BII) LWS-6 (1936r.).Planowano również budoe pływakowego LWS-5 dla MW (ukończony w 75%). Po katastrofie z Rumunami na pokładzie (7.11.1936) polecono przeprojektować samolot. Ostatecznie w połowie 1937 roku polecono zbudować 15 samolotów (71.3 do 71.17), oznaczając je LWS-4 (poprzednio był to kod samolotu myśliwskiego - rozwinięcia P-39).

W rezultacie, gdy samoloty (znów oznaczone inaczej - LWS-4A) wchodziły do służby, były już przestarzałe (a i tak wtedy dostępne były Łosie)
Napisano
Należy pamiętać również o pracy zbiorowej Samoloty września"
wydawnictwa zdaje się Sigma"-tam są rysunki i dużo danych
oraz w Modelarzu" w latach 2-3 do tyłu były rysunki Żubra"
Napisano
Dla porządku - oznaczenia LWS-4/LWS-4A spotykane w starszej nieco literaturze, są błędne. Prawidłowo powinno być: PZL.30 (PZL.30B-II) zaś od wiosny 1937 roku już do końca kariery" tego płatowca: LWS.6
Napisano
W ksiazce Uzbrojenie lotnictwa polskiego 1918-1939" sa opisane wszystkie modele bomb, nie mam teraz dostepu aby zerknac co tam jest na temat Zubra.
Napisano
Częściowo. Sekwencja: PZL.30BI - PZL.30B-II, LWS.6 jest jak najbardziej prawidłowa. Podawane przez Cynka jako obowiazujące w roku 1938 oznaczenia LWS.4/LWS.4A w dokumentach nie występują.
Nieprawdziwa jest zresztą także informacja Cynka, że dostawy Żubów rozpoczęły się dopiero jesienią 1938 roku. ;-)
Napisano
1. W zestawieniu pokrycia należności materiałów wyposażenia wyjśćiowego jednostek mobilizowanych z 1 VI 1938 r. uwzględniono 13 Żubrów. Jeśli więc nie były to maszyny wirtualne" (policzone awansem", przed ich fizyczną dostawą), to początek dostaw musiał nastąpić nie później niż wiosną 1938 r.
2. CAW, O. I SG.
Napisano
Dlaczego uparcie jest tu przywoływana literatura sprzed 20 i więcej lat? Spora część jest juz mocno nieaktualna!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie