Skocz do zawartości

Grupy znane i mniej znane...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 341
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Myślę, że trzeba oddać należny wielki szacunek temu co je zrobił czyli Jakubowi Szymczukowi (znanemu wielu rekonstruktorom autorowi najlepszych zdjęć z inscenizacji powstańczych czyli z Czerniakowa 44 i Cytadeli 44). Prawda Pionierzy??? :-)))
P.S. a poza tym Pikni jesteście" :-)))))

Gratuluję Pionierom pomysłu na fotosesję.
Choć jak dla mnie te zdjęcia są aż za dobre. Przypominają miejscami modelarską makietę. Na jednej z fotek chyba z winy obiektywu szerokokątnego, trochę rozjechały sie boki.
Niemniej robią wrażenie.

Teutonic: oczywiscie. Zdjęcia są zresztą podpisane adresem strony Kuby (www.szymczuk.pl) , gdzie obok zdjęc iemilitarnych" można zobaczyć także zdjęcia które wykonywał podczas tegorocznej rekonstrukcji powstania na Cytadeli. Tak jak napisałeś Kuba robił też zdjęcia na Czerniakowie w 2007 r. - ich część tutaj: http://www.pionier39.pl/czerniakow19442007/index.html .
Co do warsztatu Steiner - mnie cieszy to, że zdjęcia Kuby są wyjątkowe pod względem barwy i obróbki. Nie jest to tak powszechne w wielu galeriach zwykłe podstarzanie, mają swój niepowtarzalny klimat, po którym można poznać, kto je robił - i to między innymi lubię w zdjęciach Kuby.
Efekt ozjechania" był zamierzony.
Dziękuję za miłe komentarze w imieniu grupy i fotografa.
A gdzie były robione? No... w Stalingradzie nad Wołgą :)))

Zdjecia mi tam się ogromnie podobają. Jest na nich wszystko czym powinno się charakteryzować dobre zdjęcie i praktycznie na każdym z nich można leniwie zawiesić oko i patrzeć, patrzeć i patrzeć. Mają klimat. Najlepiej o jakości zdjęcia świadczy to, że żołnierze są tylko dodatkiem i tak naprawdę nie ma znaczenia czy stoi sobie 1 czy 10, czy mają pełne wyposażenie, czy w ogóle praktycznie nic - oni to tylko dodatek do niesamowitego pleneru, bardzo dobrego oświetlenia no i pomysłowego kadru. Rzeczy które na 99% zdjęć rekonstruktorskich są przeeksponowane - jak broń, nadmiar klamotów do tego sztucznie założonych ... tu w ogóle nie zwracają uwagi. Patrzy się głównie na plener i twarze zmęczone i brudne. Dopiero na samym końcu zauważa się ... o kurczę, a i klamoty mają świetnej jakości. I to jest to - sesja rewelacyjna i jakże inspirująca.

Tego typu zdjęcia powinny być w magazynach specjalistycznych w miejsce prezentowanej tam fotosieczki. Na takie bowiem chce się aż patrzyć, bez względu na to czy w ogóle nas Wehrmacht czy dana formacja/okres interesują. Są ciekawe, bardzo dobre i inspirujące do działania samemu.

Z ciekawości - mieliście dodatkowe światło sztuczne w plenerze ? Wygląda na paru zdjeciach jakby Was nieco doświetlano ...

Andrzej (fotograf oczywiście) robi kapitalne zdjęcia =) ostatnio miał nawet wystawę swoich zdjęć: Oblicza Frontu 1939-45" oczami współczesnego fotografa. Wystawa odbyła się 11.11.2008 r. w Skansenie Górniczym Królowa Luiza" w Zabrzu. Zresztą część chłopaków z tego ematu" chyba tam była =) (na pewno był GOŚ [WP39 i PSZ/Z]).
Zresztą wszystkie fotki ma świetne =) m.in z Bitwy Wyrskiej 2008
Pozdrawiam

Bolas, dzięki za ciepłe słowa propos kunsztu fotografa, z którym mieliśmy przyjemność współpracować przy realizacji projektu Stalingrad" jak i pozostałych przedsięwzięć. Co do pytań o kwestie techniczne no cóż nie wiem czy mogę powiedzieć... nie jest to wyrazem złej woli tylko trzymaniem się zasady, że prawdziwy mistrz nie zdradza swoich sekretów. Spróbuj może bezpośrednio napisać do Kuby Szymczuka - www.szymczuk.pl

Pozdr
STEGE/Sturmpionier
GRH Pionier 39"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie