Hornet Napisano 5 Maj 2006 Autor Napisano 5 Maj 2006 Oto,co znalazłem przypadkiem na strychu.....znawcow proszę o nazwę i czy to z okresu IIWS??
bolas Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Racja, primum non nocere ... jak faktycznie ma trafić do muzeum to lepiej zostawić sprawę specjaliście niż żałować, że się coś zniszczyło mimo dobrej wiary ... ;)
Hornet Napisano 9 Maj 2006 Autor Napisano 9 Maj 2006 Witam!!!To moje pierwsze odkrycie i to niezamierzone.Wszedłem z kolegą na strych w pobliżu byłej jednostki WP.Kolega miał tam stare pisma,również przedwojenne.Karabin leżałwzdłuż tzw.murłaty-pomiedzy deskowaniem strychu ,a krokwiami dachuprzykryty był starym zbutwiałym workiem na ziarno chyba,ale na nim nic nie było,żadnych znaków.Przekladając pisma,ręce mialem siwe od kurzu chyba i chcialem ręce wytrzeć w ten worek,posiągnąłem za niego i ukazał się ten ckm.To tyle.nie rozumie tylko podejżliwości.....Smaku dodaje fakt,że pomimo dobrego stanu nie ma na nim żADNEGO śLADU NUMERACJI ITP!!!!!Na drugi tydzień zamieszcze zdjęcia w zbliżeniu na komorę zamkową.Chciałbym dodać,że jestem wspólwłaścicielem tego znaleziska,a właściciel strychu zamierza przekazać go do Muzeum.Myślę,że to tyle co mam do powiedzenia.PozdrawiamPost został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 18:20 10-05-2006
Hornet Napisano 10 Maj 2006 Autor Napisano 10 Maj 2006 Oke,y ale czym przeczyścić aby przypadkowo nie zetrzeć tego co zostało..... nie można np.czymś nasączyć???Proszę o podpowiedż.
jacenty2004 Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 Przeleć go szczotką drucianą to nie obraz Rembrandta :)
ZnaChoR Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 nie rembrandt ale polska perełka wz.30jacenty z tym tez trzeba delikatnie :-Dkup fosol, namocz w nim pędzelek i smaruj smaruj i cojakiś czas (około 4-5 minut) przejedź szczotką aluminiową do naczyń (tzw. myjka :-))to powinno pomócpozdr.ZnaChoR
bolas Napisano 9 Maj 2006 Napisano 9 Maj 2006 Napisz cos wiecej. Jak leżał schowany , czy mocno ukryty itp. NIe chodzi o wytropienie miejsca tylko o metodologie ukrywania sprżetu przez naszych w 1939. Ciekawa sprawa ! Gratuluje ekstra trafienie !
ładziak111 Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 no dobrze ale czy w przypadku prezentacji tego egzemplarza nie znajdzie się ktoś komu będzie żal że on go nie ma i nie wykona telefonu ....słyszałem że w ustawie o broni jest napisane że komora zamkowa jest także istotną częścią broni
Hornet Napisano 8 Maj 2006 Autor Napisano 8 Maj 2006 Chciałbym oświadczyć oficjalnie,że nie sprzedaję CKW wz.30,a wszelkie oferty kierowane sygnowane moim nickiem to zwykłe draństwo!! Proszę nie odpowiadajcie na takie oferty-bo ktoś się podszywa za mnie.Hornet
Hornet Napisano 5 Maj 2006 Autor Napisano 5 Maj 2006 Oto,co znalazłem przypadkiem na strychu.....znawcow proszę o nazwę i czy to z okresu IIWS??
Paweł80 Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 fosol ok tylko żeby potem nie został po nim biały osad,trzeba fanta mocno płukać wodą:))tzn tak jak pisałeś pędzelkiem natrzeć odczekać pare minut i płukanko:)))
DTH Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 Hornet, podczysc troche prawa strone komory, tam powinny byc bicia, choc w tym stanie zachowania, jaki wynika ze zdjec, jak pisalem juz, moze po nich nie byc sladu.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 18:20 10-05-2006
Hornet Napisano 11 Wrzesień 2006 Autor Napisano 11 Wrzesień 2006 Witam!! Karabin jest w dobrych rękach,wykonano zabiegi konserwacyjne.Ponieważ paru kolegów z Forum pytało się o numery fabryczne-podaję je nr.1227 jest to model licencyjny z 1931 roku.Ten wz.30 jest ciekawy z paru względów-ale reszta jak już będzie pewność od znawców tematu.Pozdrawiam
krzysiek Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Bez przesady, to nie jest zobione z pajęczyny.Ja oczywiście czyściłbym to elektrolitycznie, tylko skąd wziąć taką wielką rynnę?A tak naprawdę, skoro zamierzacie oddać to do muzeum, to zostawcie konserwację fachowcom.PozdrawiamKrzysiek
ładziak111 Napisano 12 Wrzesień 2006 Napisano 12 Wrzesień 2006 witam moim zdaniem najgorsze co można zrobić to oddać go do muzeum
Hornet Napisano 12 Wrzesień 2006 Autor Napisano 12 Wrzesień 2006 Witam!!! Karabin nie trafi do muzeum-ale będzie pokazywany przy okazji każdej regionalnej imprezy typu pokazów rekonstrukcyjnych.Łazik 111 ckm będzie przychodził do zwiedzających,a nie odwrotnie!!!Był już pokazany w Dobieszowicach w 15.08.2006Pozdrawiam
Hornet Napisano 12 Wrzesień 2006 Autor Napisano 12 Wrzesień 2006 Wszystko zgodnie z prawem i pod okiem fachowców-stan obecny legalizuje go jako eksponat bez problemów.Pozdrawiam
Pytanie
Hornet
Oto,co znalazłem przypadkiem na strychu.....znawcow proszę o nazwę i czy to z okresu IIWS??
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.